Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 13 Aprilie 2021 - 14587
Viziunea Partidului Ecologist Roman cu privire la modificarile Codului Muncii.

Dorinta guvernului de a modifica prevederile Codului Muncii in lipsa unei dezbateri reale cu partenerii sociali este in viziunea Partidului Ecologist Roman o foarte mare eroare care va modifica intr-un mod decisiv realitatile de pe piata fortei de munca. Societatea inseamna patronate, sindicate, angajati, iar in lipsa consultarii acestora orice modificare este facuta fara un temei real si fara ratiune. In opinia noastra dezbaterea pe Codul Muncii trebuia facuta intr-un mod temeinic, in Parlamentul Romaniei si numai in conditiile unor consultari reale cu toti partenerii sociali.

 

Este nefireasca graba Guvernului de a-si asuma raspunderea pe Codul Muncii deoarece nici in viziunea FMI, guvernul de facto al Romaniei, nu este o urgenta implementarea sa. Asumarea raspunderii nu va aduce nimic bun pentru Codul Muncii. Se va ajunge la o forma incorecta a legii, atat din punct de vedere economic, cat si social.

 Oricum, in istoria postdecembrista este un caz fara precedent in domeniul legislatiei muncii, ca o modificare a Codului Muncii sa nu multumeasca nici patronatele si nici sindicatele.

 Din punctul de vedere al pietei fortei de munca, extinderea contractului individual pe durata determinata de la 24 de luni la 36 de luni nu va aduce nimic bun angajatului. Din contra, va aduce instabilitate pe piata muncii din Romania datorita nesigurantei permanente in care vor trai sute de mii de oameni. In plus, angajatorul poate aduce modificari contractelor de munca fara a-l mai consulta pe angajat.

 De asemenea, desfiintarea contractelor colective de munca va fi o lovitura grea pentru bugetari, pentru ca Guvernul le pregateste noi disponibilizari. Prin desfiintarea acestor contracte angajatii care sunt disponibilizati nu vor mai beneficia de salarii compensatorii.

La ora actuala din datele INS avem peste 1 650 000 de salariati platiti cu salariul minim pe economie. Rezulta ca aproximativ o treime din angajatii din Romania sunt incadrati ca muncitori necalificati, lucru de neacceptat si de neimaginat intr-o tara a UE. In acelasi timp avem peste 1 500 000 de oameni care lucreaza fara a avea un contract de munca, evaziunea fiscala in cazul acestora ridicandu-se la sute de milioane de euro anual.

Prin modificarile pe care Guvernul vrea sa le impuna se doreste golirea de continut a Codului Muncii. Pe traseu se vor pierde multe principii esentiale care guverneaza in mometul de fata raporturile de munca din Romania. Chiar daca urmatorul guvern va corecta aceasta lege injusta, drepturile pierdute nu vor fi recuperate niciodata integral deoarece piata fortei de munca va fi influentata in mod dramatic de modificari.

 

Danut Pop,

Presedintele Partidului Ecologist Roman.

 

 

 

 

Partidul Ecologist Roman in spatiul Uniunii Europene

 Partidul Ecologist Roman isi doreste afirmarea sa nu numai pe plan national, cum a facut prin lansarea Clubul Ecologist Roman, in componenta caruia se regasesc membri marcanti ai comunitatii stiintifice, culturale si economice, ci si pe plan european. Ecologia in politicile generale ale Uniunii Europene reprezinta un factor determinant. De aceea, constatam existenta unui grup politic puternic al ecologistilor verzi in Parlamentul European, grup totusi din care nu fac parte inca reprezentantii nici unei tari din estul Europei.

La ora actuala, Romania si Polonia, doua state ce impartasesc interese asemanatoare in implementarea Politicii Agricole Comune (PAC), reprezinta potentiali poluatori in ceea ce privesc apele freatice, erodarea solurilor si eliminarea de gaze cu efect de sera. Profilurile agricole ale celor doua state sunt foarte apropiate: Polonia ocupa locul 1 in Uniunea Europeana, cu cea mai mare parte a populatiei implicata in activitatea agricola, fiind secondata de Romania, iar in ceea ce priveste numarul de entitati agricole, Romania ocupa primul loc in UE si Polonia locul 2, conform statisticilor Eurostat. Aceasta situatie reflecta gradul ridicat de fragmentare a sectorului agricol din cele doua tari, fragmentare ce creste dificultatea implementarii uniforme a PAC, ne intrebam cand acestea vor deveni mari producatori agricoli de talie mondiala, care va fi impactul ecologic al acestor productii si daca Romania este capabila sa raspunda normelor ecologice europene de productie agro-industriale.

In acest moment se fac presiuni de catre ambele state membre pentru a facilita implementarea Politicii Agricole Comune, in special pentru a ameliora normele de eco-conditionalitate, norme ce reprezinta esenta reformarii PAC.  Efectele provocate de o trecere cu vederea a  problemelor ecologice cauzate de agricultura ar conduce la o degradare a calitatii alimentelor, a sanatatii si a calitatii vietii per ansamblu in aceste societati.

O solutie pentru a nu ne lasa prada compromisului pe termen scurt cu efecte catastrofale pentru generatiile urmatoare este resuscitarea constiintei ecologiste in societatea romaneasca. Necesitatea acestei solutii o putem observa si la nivelul structurii Parlamentului European: la o populatie de aproximativ 21 de milioane de persoane, nu exista nici un membru reprezentant al grupului verde-ecologist. Absenta constiintei ecologiste la nivelul societatii in spatiul politic al Romaniei nu reprezinta un caz particular, lipsa acesteia putand fi constatata in intregul spatiu ex-sovietic, cu exceptia Tarilor Baltice. De fapt, la nivelul Uniunii Europene interesul ecologist are o reprezentare extrem de polarizata. Doar 13 din cele 27 de state au membri ecologisti in Parlamentul European, cele 12 noi state membre nereusind sa trimita niciun reprezentant. Din cele 55 de scaune castigate de grupul parlamentar Verde - Alianta Libera Europeana, 28 s-au impartit egal intre Franta si Germania, cele doua motoare economice si politice ale Uniunii Europene.

In Romania, dupa caderea Cortinei de Fier, socialismul planificat a fost inlocuit de un capitalism salbatic, investitorii privati preluand capitalul de stat si utilizandu-l, in marea lor majoritate, in acelasi mod si pentru realizarea aceluiasi scop ca si fostul regim: maximizarea productiei si maximizarea averilor personale. In esenta, lipsa preocuparilor de natura ecologista s-a perpetuat, societatea obisnuindu-se cu o stare de ignoranta si de letargie fata de concepte ca dezvoltarea sustenabila, protectia mediului, alimentatia sanatoasa sau cresterea sperantei de viata. Ca urmare a lipsei acute de interes, statul roman nu are obiective clare privind protectia mediului si dezvoltarea durabila incluse in Strategia de Securitate Nationala, spre deosebire de Polonia care a dedicat un capitol distinct problemelor de ecologie, dezastrele ecologice fiind considerate amenintari la securitatea nationala.

O schimbare radicala a conceptiei societatii romanesti despre necesitatea implementarii politicilor pentru protejarea mediului inconjurator nu este posibila in viitorul foarte apropiat datorita contextului economic si social, ecologia fiind perceputa ca un lux pe care multi nu si-l pot permite. Reticenta fata de valorile ecologiei este si motivul pentru care cetatenii privesc cu neincredere si cu nepasare orice manifestare in spatiul politic a organizatiilor care promoveaza salvarea mediului inconjurator. Chiar daca aceste trasaturi devenite aproape identitare ale cetatenilor romani pot fi descurajatoare, exista o solutie pentru resuscitarea constiintei ecologiste la nivelul societatii. Responsabilizarea cetatenilor trebuie facuta printr-o presiune continua exercitata asupra statului, mediului de afaceri dar si asupra cetatenilor, atat din spatiul societatii civile, prin formatorii de opinie, insa mult mai important, din spatiul politic. In acest sens, reprezentarea intereselor ecologiste in procesul decizional este unul din pilonii importanti, in lipsa caruia societatea romaneascanu se va modela, nu va putea dobandi grija pentru mediul inconjurator si astfel, nu va putea recupera niciodata decalajul care o separa de societatile din Occident.

Criza economica a demonstrat la nivel european cat de important este faptul ca o societate sa asimileze intrutotul valorile ecologiste. Societatile cu o traditie deja in protejarea si conservarea mediului inconjurator, precum cea germana, franceza, suedeza sau finlandeza, nu au cedat in fata presiunilor economice cu efecte doar de scurta durata si au reusit sa demonstreze ca interesele ecologiste ce acopera un orizont de timp mult mai amplu sunt mai importante, ele  alegand ca un numar mult mai mare de reprezentanti verzi sa ocupe locuri in Parlamentul European in 2009 fata de 2004.

Totusi, la nivel mondial, curentul politic ecologist a intrat intr-o noua era. Ecologia nu a ramas la fel dupa criza economica deoarece societatile au sesizat nevoia unei industrii si agriculturi puternice care sa faca fata nevoilor unei populatii in crestere. Ecologistii s-au adaptat curentelor emise de societati si au trecut de la o cultura ecologista reticenta fata de progresul economic, la o cultura ecologista constienta in fata nevoilor elementare ale oamenilor. In acest sens, miscarea ecologista a realizat un compromis intre un ideal imposibil de realizat, in care omul traieste in perfecta armonie cu mediul inconjurator, si un deziderat al tuturor oamenilor, acela de a atinge bunastarea sociala.

Miscarea politica ecologista din Romania, pentru a se putea dezvolta si pentru a oferi o educatie benefica societatii, are nevoie de sprijinul celorlalte miscari ecologiste europene, atat de la nivel national, cat si de la nivel comunitar. In sprijinul realizarii acestui deziderat, vom invita Presedintele grupului parlamentar Verde-EFA, Daniel Cohn-Bendit dar si alti membrii ai Parlamentului European, pentru a realiza o agenda comuna si a dezvolta un parteneriat durabil in sprijinul valorilor ecologiste, tinand inca odata cont de experienta si importanta acestui grup parlamentar in politica Uniunii Europene.

 Emil-Adrian Maghinici

Adrian-Ionel Sima

0 comentarii2450 vizualizări24 februarie 2011
rss 2.0
rss 2.0