Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 13 Aprilie 2021 - 14587
GRUPUL PARLAMENTAR PSD - INTERPELARE

Adresata: PRESEDINTELUI AGENTIEI NATIONALE DE ADMINISTRARE FISCALA (ANAF), SORIN BLEJNAR

Senator: VALER MARIAN

Circumscriptia electorala: SATU MARE

Colegiul Electoral: 1

Grupul parlamentar: PSD

 

                              Sedinta Senatului din: 28.02.2011

 

Obiectul interpelarii: Numirea in functie a unor sefi de vami

 

 

In temeiul art.112 alin. 1 din Constitutia Romaniei si art.162 din Regulamentul Senatului Romaniei, va adresez prezenta 

 

INTERPELARE:   

  In ultimele saptamani ati afirmat in mai multe interventii publice ca, de cand ati fost investit in functia de presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), nu ati numit niciun sef de vama si nu ati aprobat nicio eliberare din functie, delegare sau detasare in cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor. In urma unor recente investigatii, am constatat ca in perioada 2009 - 2011, in calitate de presedinte al ANAF, ati numit cel putin doi sefi de directie regionala vamala si patru sefi de birou vamal.

Pentru a clarifica aceste numiri, va solicit sa raspundeti la urmatoarele intrebari:

1. Daca este adevarat ca, dupa investirea in functia de presedinte al ANAF, ati emis un ordin potrivit caruia orice numire in functie, delegare sau detasare ori eliberare din functie in cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor se va face numai cu aprobarea dumneavoastra?

2. Daca este adevarat ca in mai 2009 ati semnat numirea in functia de director al Directiei Regionale Vamale Timisoara (care arondeaza 4 judete din sud-vestul Romaniei) a domnului Aurel Matiut, anterior sef al Vamii Varsand din judetul Arad? Daca v-ati cunoscut anterior cu dl. Matiut? Daca acesta v-a fost recomandat de primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, presedintele Organizatiei judetene Arad a PDL, si de senatorul PDL Traian Igas, actualmente ministru al Administratiei si Internelor? De ce il mentineti in functie pe dl. Aurel Matiut in conditiile in care, in data de 13 ianuarie 2011,  procurorii de la Serviciul teritorial Timisoara al DIICOT au inceput urmarirea penala impotriva acestuia pentru infractiunea de favorizare a infractorului, retinand ca in luna noiembrie 2010 a lasat sa intre in Romania, prin Punctul de trecere a frontierei Jimbolia, doua autotrenuri in care se aflau 33.600 de pachete de tigari de contrabanda provenita din Serbia?

3. Daca este adevarat ca in iunie 2010 ati numit in functia de director al Directiei Regionale Vamale Iasi (care arondeaza 6 judete din nord-estul Romaniei) pe domnul Viorel Arcana? Daca acesta v-a fost recomandat de deputatul PDL de Iasi Marius Spanu, care-i este nas? Daca dl. Viorel Arcana indeplinea conditiile de competenta (pregatire, experienta) si de probitate necesare? Pentru ce motive a fost eliberat anterior din functia de sef al Vamii Interioare Iasi? Conform unui articol publicat de cotidianul "Romania Libera" din 22 iunie 2010, ati declarat ca numirea dlui Arcana in functia de sef al Directiei Regionale Vamale Iasi este temporara, pe o perioada de 60 de zile? Cum explicati ca a fost mentinut in functie pana astazi?

4. Daca este adevarat ca in data de 23 septembrie 2009 ati numit-o sef interimar al Biroului Vamal Halmeu (judetul Satu Mare) pe doamna Nicoleta Dobrescu? Daca aceasta indeplinea conditiile de competenta (pregatire, experienta) si de probitate necesare? Daca aceasta v-a fost recomandata de Eugeniu Petrescu, fost sef in sistemul vamal si membru al staffului central al PDL? Daca este adevarat ca aceasta a fost numita in functie in baza unui interviu formal, care nu a fost anuntat public in prealabil? De ce ati numit-o in functie pe Nicoleta Dobrescu in conditiile in care aceasta era cercetata de DNA, de la inceputul anului 2009, intr-un dosar privind importuri fictive de usturoi chinezesc sesizate autoritatilor romane de OLAF, in valoare de circa 3 milioane de euro, intrucat a confirmat 30 de declaratii de tranzit false? Daca si pentru ce motive l-ati mutat (delegat) anterior pe fostul sef al Biroului Vamal Halmeu, Mihai Kiss, la Vama Interioara Sibiu?

5. Daca este adevarat ca in data de 19 ianuarie 2011 l-ati numit sef al Biroului Vamal Halmeu pe domnul Gheorghe Tarle, adus de la Biroul Vamal Moravita (judetul Timis)? Daca acesta indeplinea conditiile de competenta (pregatire, experienta) si de probitate necesare? Daca v-a fot recomandat de primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca? Cine a semnat anterior delegarea la Biroul Vamal Halmeu de la Biroul Vamal Moravita? Cate si ce convorbiri telefonice ati purtat cu acesta?

6. Daca este adevarat ca l-ati numit in functia de sef al Biroului Vamal Agigea (judetul Constanta) pe domnul Liviu Durbac, adus de la Bucuresti? Daca acesta indeplinea conditiile de competenta (pregatire, experienta) si de probitate necesare? Daca v-a fost recomandat de seful anterior al Biroului Vamal Agigea, Iulian Teseleanu, si de fratele presedintelui Romaniei, Mircea Basescu? Daca este adevarat ca ati petrecut Craciunul si Revelionul 2010/2011 in Statele Unite ale Americii, la Miami, impreuna cu seful Biroului Vamal Agigea, Liviu Durbac?

7. Daca este adevarat ca in perioada august - septembrie 2010 l-ati numit sef al Biroului Vamal Ploiesti pe domnul Cornel Costea, arestat vineri, 25 februarie 2011, de procurorii DNA pentru luare de mita? Daca acesta indeplinea conditiile de competenta (pregatire, experienta) si de probitate necesare? Daca este adevarat ca acesta nu provine din personalul ANV ci de la ANAF? Daca v-a fost recomandat de presedintele Organizatiei judetene Prahova a PDL, Roberta Anastase, care este si presedintele Camerei Deputatilor? Cine si pentru ce motive l-a eliberat din functie pe fostul sef al Biroului Vamal Ploiesti, Diana Severin?

8. De ce, in calitate de presedinte al ANAF, ati facut doar numiri temporare in functie? Pentru a crea dependenta si obedienta?   

Solicit raspuns scris si verbal.

 

 

 

 

Satu Mare,                                              Senator

25.02.2011                                          Valer Marian

 

 

 

0 comentarii2352 vizualizări26 februarie 2011
rss 2.0
rss 2.0