Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 13 Aprilie 2021 - 14587
Din "succesurile" politicii externe a presedintelui Traian Basescu

Agenda politica interna din weekendul trecut a fost dedicata Congresului UDMR si poate ca putini dintre noi am aflat de agenda presedintelui Romaniei care a mers, pe 25 si 26 februarie, in Kuweit. Ceea ce mi s-a parut ca merita comentat in legatura cu aceasta vizita a presedintelui nostru este tocmai stirea care a facut inconjurul planetei, respectiv faptul ca cei aproximativ 1 milion de cetateni kuweiteni au primit cate 3.600 Euro si mancare gratis pentru un an, cu ocazia aniversarii a cinci ani de cand se afla la conducere seicul lui Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah.

Aceasta stire pare sa nu aiba nici o legatura cu presedintele Traian Basescu insa, daca ne uitam cu atentie la activitatea politica interna a acestuia si, ulterior, la atributiile sale constitutionale care ii confera acestuia un plus de "actiune" in plan extern avem, in aceasta informatie, sinteza activitatii prezidentiale a lui Basescu.

Stirea spune ca liderul kuweitean a oferit o suma consistenta de bani si mancare gratis, pentru un an de zile, tuturor cetatenilor sai, chiar si celor nenascuti, dar care urmeaza sa se nasca in luna februarie. Acest gen de "prime" au fost, cel mai probabil, oferite cetatenilor kuweiteni acum pentru ca in micul stat din Golful Persic sa nu aiba loc genul de miscari sociale care sunt "la moda" in lumea islamica.

Daca ar fi sa ne raportam la politica interna am vedea faptul ca si in Romania bugetarilor li s-a dat inapoi 15% din salariul diminuat cu 25% in 2010. PDL, Basescu si Boc nu au spus nici o clipa faptul ca bugetarilor li s-a restituit o mica suma de bani din cei 25% luati ci ca salariile au fost majorate cu 15% deci "seicul" Base si emirul El-Boc se gandesc la popor.

In alta ordine de idei, mancarea oferita gratis kuweitenilor, pentru un an de zile, seamana tare mult cu zecile de mii de sacose portocalii oferite de pedelisti, drept mita electoral, ori de cate ori sunt alegeri.

Prin urmare, iata cate asemanari putem identifica intre aniversarea a 50 de ani de la dobandirea independentei Kuweitului si viata de zi cu zi din Romania portocalie a lui Traian Basescu.

Vizita Presedintelui Romaniei in Kuweit nu poate sa nu te duca cu gandul la activitatea sa ca reprezentant al Romaniei pe plan extern. Si, din acest punct de vedere, mi-am propus sa fac un tur al vizitelor intreprinse de Presedintele Romaniei in 2009-2010. Rezultatul acestei mici documentari nu reprezinta o bila alba in activitatea constitutionala a lui Basescu ci, mai degraba, o mare pata pe un eventual blazon al acestuia, fiindca in ultimii doi ani de zile Presedintele nostru a vizitat tari care nu reprezinta un plus de valoare in interesele externe ale Romaniei. Ma refer aici la Chisinau si Cahul (27-28 ianuarie 2010), Kazahstan (2-3 martie 2010), Macedonia (27 mai 2010), Albania (8 iunie 2010), Lituania (14 iulie 2010), Liban (15-16 aprilie 2009) si Turkmenistan (21-22 iulie 2009). La aceste vizite se mai adauga cele pe care presedintele le-a facut la diverse institutii europene.

Deci, stimati colegi, dupa cum vedeti Presedintele nu e un mare jucator cum se afiseaza, fiindca activitatea sa externa, cea in care are atributii constitutionale, este una foarte subtire, ca sa fiu indulgent, iar vizitele sale au evitat capitale de interes pentru Romania cum ar fi Moscova, Washington, Beijing sau Ankara. Basescu a fost insa prezent la cea de-a 50 aniversare de la dobandirea independentei Kuweitului si, probabil, i-a povestit Seicului Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah cum il iubesc pe el romanii pentru ca le-a dat pungi cu portocale la alegeri.

Pentru ca activitatea lui Basescu sa nu mai fie la fel de subtire si pe viitor, doresc sa ii recomand cateva capitale pe care ar putea sa le viziteze in viitorul apropiat si sa impartaseasca cu liderii acestor tari diverse experiente.

Sa mearga la Tripoli unde ar putea invata de la Muammar Gaddafi cum se inabusa revoltele stradale sau ar putea merge la Cairo pentru a afla cum a reusit sa scape de furia multimii Hosni Mubarak.

De ce am facut aceste referinte? Dintr-un motiv foarte simplu: regimul Traian Basescu seamana din ce in ce mai mult cu un regim autoritar din Orientul Mijlociu sau din Africa de Nord! Care sunt argumentele unei astfel de afirmatii? Urmatoarele: fidelitatea cetatenilor fata de regim este cumparata - in Kuweit cu euro, la noi cu portocale - iar regimurile din Egip si Libia au inca ceva in comun cu regimul Basescu - copiii conducatorilor iubiti sunt pregatiti pentru a prelua puterea, la un moment dat.

In Egipt si in Libia acest ultim plan a esuat, la noi EBA ne face sa fim mandri de Romania in fiecare zi, cand ii ascultam cuvantarile din Parlamentul European. Rezulta, prin urmare, ca regimul Basescu e mai "eficient" decat cel al lui Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, a lui Muammar Gaddafi sau Hosni Mubarak fiindca, nu-i asa, Presedintelui nostru i-au iesit toate planurile…pana acum.

 

Deputat PSD de Vrancea,

Ciprian Nica

 

02.03.2011

 

0 comentarii2100 vizualizări03 martie 2011
rss 2.0
rss 2.0