Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 13 Aprilie 2021 - 14587
In spatele tratatului TTIP stau elicopterele Apache.

Statele au, in conformitate cu Carta Organizatiei Natiunilor Unite si cu principiile dreptului international, dreptul suveran de a exploata propriile lor resurse in conformitate cu propriile lor politici de mediu si de dezvoltare, precum si responsabilitatea de a se asigura ca activitatile desfasurate sub jurisdictia sau controlul lor nu duc la deteriorarea mediului altor state sau a zonelor de dincolo de limitele jurisdictiei nationale (principiul 2, Declaratia de la Rio privind mediul si dezvoltarea).  In Romania au fost incalcate principiile suveranitatii inainte ca Acordul Comercial Transatlantic (TTIP) sa fie inventat. Prezenta unor trupe, fie ele si de jandarmi, in anul 2013 la Pungesti, trupe venite tocmai din Kosovo unde se aflau in solda celor mai mari firme din domeniul energetic din America, este o dovada de grava incalcare a oricaror principii de suveranitate a statului roman.

 PrincipiuL suveranitatii statelor este consfintit de peste 30 de tratate si conventii internationale dintre care enumeram:

 UNFCCC Conventia cadru a Organizatiei Natiunilor Unite

Conventia privind Schimbarile Climatice

Conventia privind Diversitatea Biologica

Protocolul de la Nagoya

Conventia de la Basel

Conventia Patrimoniului Mondial

Tratatul privind Resursele Genetice Vegetale pentru Alimentatie si Agricultura

Conventia privind Comertul International cu Specii Salbatice de Fauna si Flora

Conventia Natiunilor Unite pentru Combaterea Desertificarii

Protocolul pentru Prevenire si Situatii de Urgenta din Malta

Protocolul Special pentru Arii Protejate si Biodiversitate

Protocolul pentru Combaterea Poluarii

Protocolul privind Deseurile Periculoase

 

 "Este un principiu bine stabilit faptul ca, in conformitate cu dreptul international, toate statele au dreptul suveran de a gestiona propriile resurse naturale in conformitate cu propriile lor politici de mediu si de dezvoltare, precum si responsabilitatea de a se asigura ca activitatile desfasurate sub jurisdictia sau controlul lor nu cauzeaza prejudicii semnificative mediului, altor state sau zonelor de dincolo de limitele jurisdictiei nationale."  

 "Statele au obligatia de a gestiona resursele natural exclusiv pe teritoriul sau jurisdictia lor, in mod rational, durabil si in conditii de siguranta, astfel incat sa contribuie la dezvoltarea popoarelor lor, in special cu privire la drepturile popoarelor indigene, si la conservarea si utilizarea durabila a resurselor naturale si protectia mediului, inclusiv a ecosistemelor."

"Statele trebuie sa ia in considerare nevoile generatiilor viitoare la determinarea ratei de utilizare a resurselor naturale. Toti actorii relevanti (inclusiv statele, se refera la industrie si alte componente ale societatii civile) ce au obligatia de a evita irosirea resurselor naturale si promovarea politicilor de reducere la minimum a deseurilor."

 Povestea trupelor de la Pungesti de care nu avea habar nici un oficial din Jandarmeria Romana, din Ministerul de Interne, Ministerul Apararii, Prefectura, sau Inspectoratele de Politie, incepe cu mult timp inainte.

 In anul 2001, la o luna de la prabusirea celor doua turnuri gemene la New York, administratia americana si in mod special vicepresedintele Americii din acea vreme Dick Cheney, supranumit Big Oil, a prezentat Congresului American un al doilea raport privind situatia energetica a Americii in perspectiva urmatorilor 50 de ani. Acest domn, ce avea functia de CEO la Halliburton inainte cu o luna de a fi numit vicepresedinte la Casa Alba, a cerut de fapt un cec in alb pentru rezolvarea problemelor energetice ale Americii.

 Atunci, Dick Chenei a prezentat un scenariu apocaliptic in care, pentru a face fata provocarilor din zona energetica din urmatorii 30 pana la 70 de ani, America trebuie sa construiasca 1.500 de "power plant-uri" in cele mai virgine sau simbolice rezervatii incepand cu Rushmount si terminand cu Grand Canyon National Park, de unde sa isi exploateze propriile resurse.

 Cei care l-au ascultat, cu toate ca acesta avea dreptate, au concis ca "in fond la ce ne-am putea astepta de la un petrolist". Opinia publica a fost la fel de rezervata cu privire la o astfel de perspectiva si a considerat aceste planuri ca fiind nascute in mintea unui regizor demn de un nou Madmax.

 Doar locuitorii orasul New York au fost mai intelegatori din moment ce au trait criza celor 3 zile de lipsa totala de energie electrica, generata ba de extraterestrii, ba de canadieni, ba de explozii solare. A fost suficient ca opozitia ecologistilor si a activistilor anti-energie cu orice pret sa treaca in plan secund.

 A urmat Irakul, Afganistanul, care nu avea petrol dar avea o pozitie strategica pentru transportul produselor petroliere din zona Caspica pana in oceanul Indian.

 Independenta de parada a tarilor din jurul Marii Caspice si imixtiunea Rusiei in complicatul joc a puterii in aceasta zona a facut ca planurile de aprovizionare cu petrol la preturi de nimic ale americanilor sa fie doar un vis.

 Bineinteles ca nici Europa nu sta pe roze, si in acest caz dependenta de gazul "rusesc" sau altfel spus caspian este enorma. Doar ca nu se vede in acest joc al energiei prea mult din interesul Europei deoarece aproape 90% din afacerile mondiale cu petrol sunt detinute sau controlate de celebre firme americane. Refuzul din ultimii ani al producatorilor de petrol din zona caspica de a amana exploatarea, de a vinde petrolul din subsol astazi, iar beneficiarul sa il poata extrage si exploata maine, a dus la tensionarea relatiilor.

 Tarile caspice exploateaza azi, deoarece au cui vinde, mai exact Europei, care este un mare consumator si un client "de nevoie".

 Dar daca Europa nu ar mai vrea atat de mult gaz, oare politica Moscovei si a celor din Baku si Astana nu ar fi mai flexibila, conservand aceste resurse enorm de valoroase pentru utilizarea lor de catre americani in viitorul apropiat?

 Da, doar ca Europa are nevoie de gaz si nu poate accepta sa joace rolul mainii oarbe la masa negocierilor.

 La terminare si linistirea "apelor" din framantarile intestine ale conflictelor etnice si confesionale din spatiul ex-iugoslav, marea majoritate a trupelor aliate ce au asigurat prin comandamentul KFOR derularea operatiunilor de lupta s-au intors acasa.

 Singurii care au intarziat pe pamant ex-Iugoslav au fost trupele americane ce au avut treaba in continuare si au si pana in ziua de astazi. Treaba care i-a retinut mai mult decat pe ceilalti combatanti a fost construirea in Kosovo a unei baze militare cum nu a mai fost construita de la razboiul din Vietnam, numita Camp Bondsteel. Casa, acum, a peste 11.400 de soldati combatanti din care cate 2.000  de soldati din Grecia,  Polonia,  Romania, Ucraina si Turcia si doar 1.400 americani, din 7.000 initial, dar care vor creste in efective acum cu retragerea din Afganistan, cu o putere de foc alcatuita din zeci de elicoptere Apache ce pot decola de pe cele 52 de helipaduri, cu un consum zilnic de sute de mii de galoane de apa. Cu restaurante, cinematografe, baruri, biserici toate pentru a face sederea soldatilor cat mai confortabila.

 Kosovo, doar ne aducem aminte, au avut un aliat pe masura in procesul de obtinere a independentei, creand un precedent incomod pentru toate tarile din lume ce au parti inauntrul sau in afara granitelor de astazi.

 Cei ce il ascultasera fara tragere de inima pe Dick Cheney atunci cand le ceruse un cec in alb mentionand ca "nu e un lucru usor sa rezolvi energia secolului urmator, ca daca era usor o rezolva Clinton", au constatat ca tot el este cel care plateste factura pentru Camp Bondsteel, baza cu garduri de perimetru de 86 de km, iar contractul in baza careia face acest lucru este semnat de Pentagon si de 7 dintre marile firme de energie printre care Halliburton inca din perioada in care Cheney era CEO.

 Contractul asigura plata integrala a notei de plata pentru Camp Bondsteel pentru 100 de ani cu conditia ca aceasta baza sa asigure suport operational in "triangle coridors" mai exact in al patrulea, al optulea si al zecelea coridor fata de care Kosovo se afla exact in centru. Congresmenii americani au dat din mana a lehamite si au trecut mai departe cu aceleasi argumente ca un astfel de plan "nu se putea naste decat in mintea lui Big Oil".

 Jurnalistii au fost mai iscoditori si au intrebat membrii comisiei daca stiu ce este acel acest triunghi de coridoare si spre dezamagirea generala au concluzionat ca nu prea stiu. Si a ramas asa...

 La Pungesti si in celelalte 50 de locatii din Romania se propun a se explora si eventual exploata resurse energetice ca parte a marelui plan, astazi, in intimidarea lui Putin si a lui Ilham Aliyev, pentru a forta mana producatorilor sa accepte conditiile impuse de Cheney. Se joaca tare de ambele tabere, cert este ca avem nevoie de energie, chiar si locuitorii din Pungesti stiu ca fara gaz in butelie viata nu are cum sa aiba loc. Chiar si manifestantii din Piata Universitatii ce au solidarizat cu taranii din Pungesti stiu ca fara carburant nu au cum sa ajunga decat in 3 saptamani la Pungesti mergand pe jos.

 Problema este insa alta! Problema este politica si mai ales politicienii. Aceasta categorie social - profesionala urata de populatie pe care si ei la randul lor o urasc. Problema este coruptia lor, si nu ca au luat spaga de la vreo companie petroliera. Nu, acest lucru e departe de a se intampla vreodata, doar ne amintim ratoiala primului ministru cu "poate va luati Chevron-ul acasa" cand super distrugatorul chiurasat cu nume de cod "Microsoft" a poposit in portul de pe Dambovita.

 Coruptia lor este de vina, acea coruptie care ii face servili si obedienti in fata oricaror interese mai presus de mintea lor atat de josnica si pe care le accepta cu bucurie tampa, doar din speranta de a-si mai asigura o luna sau doua la putere, pentru a mai putea dribla ceva fonduri europene, dosare sau numiri si destituiri de procurori, combinatii politice, a mai face o calatorie la Washington, la DisneyLand, si a mai trimite jandarmi peste cei de la Pungesti, asta intre un doctorat si o vizita la DNA. Si de ce nu, a mai trage din presul de sub picioarele adversarului politic intr-o tara unde campania electorala nu ia vacanta niciodata.

 Dar atunci ce este de facut, avem nevoie de energie, vrem noi sa fim independenti de rusi, e cineva capabil sa creada ca sunt in stare sa conceapa politicienii nostrii de vodevil un asemenea plan? Departe de adevar, si asta dintr-un motiv simplu: nu ei platesc facturile la energie, ei doar se imprumuta la FMI si alte organisme financiare. De platit o sa plateasca romanii si nu numai cei de azi, ci mai ales cei de maine.

 Pungesti-ul ar trebui sa fie pe scena politicilor internationale de energie ca zgomotul bastoanelor pe scuturile "uslasilor" in intimidarea rusilor caspieni. Numai ca din pacate se rasfrange din aceasta metafora direct pe spinarea manifestantilor din Pungesti.

 Prostia si nepasarea imbraca forme ce sfideaza logicul si legea, prefectul si comandantul jandarmilor din Botosani stau la gura sobei incalzita cu gaze rusesti si cei care bat manifestantii sunt super soldati cu masini blindate de ingheata sangele in venele taranilor si care au echipamente de "RoboCap" antrenati in Kosovo. Mai lipseste sa fie declarati taranii teroristi si inchisi la Guantanamo!

 Asta intrece orice imaginatie si teoriile conspiratiilor devin planuri operationale in acest triunghi de coridoare.

 De la inceputul cautari de sist-uri, cand compania americana Chevron a inceput sa-si instaleze prima sonda de explorare, si pana la retragerea ei, la Pungesti au fost detasati circa 500 de jandarmi, potrivit declaratiilor unora dintre protestatarii aflati in zona, care sustin ca operatiunile au fost conduse de jandarmi antrenati in zona de conflict Kosovo.

 O astfel desfasurare de forte la un protest format din doar cateva zeci de oameni nu poate fi justificata, insa, nici de autoritatile statului, nici de compania americana Chevron, care nu au avut un raspuns cu privire necesitatea angajarii unui numar atat de mare de jandarmi in zona. Conform unor surse, jandarmii au fost adusi in regiune cu patru autocare si sase autospeciale, fiind o adevarata descindere de forta. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) Vaslui, Lucian Modoranu a declarat ca nu poate estima numarul de jandarmi aflati la Pungesti.

 Domnia sa a subliniat faptul ca pe marginea acestui subiect exista foarte multe intrebari, motiv pentru care cea mai buna solutie ar fi formularea unei solicitari, refuzand sa indice legea in baza careia reprezentantii fortelor de ordine au intervenit la Pungesti si cine a emis ordinul de participare. Potrivit presei locale, jandarmii au fost cazati la internatul celui mai mare liceu din Vaslui, Grupul Scolar Industrial "Stefan Procopiu", in regim hotelier. "Nu am cerut buletine, a venit doar un comandant de-al lor caruia i-am dat cheile. Va dati seama, nu am cum sa le cer eu buletinele, am primit ordin sa-i cazez si asta am facut", a spus directorul liceului, Gelu Munteanu, citat de presa locala.

 Au trecut ceva ani de zile, compania Chevron a plecat spunand ca nu exista gaze de sist la Pungesti, in fapt stingand un focar de revolta populara impotriva exploatarii gazelor de sist si in consecinta a americanilor. Motivul, daca te uiti la evenimentele ce au urmat, este simplu. Nu poti instala o baza de rachete si un sistem defensiv galactic la Deveselu si in alte locuri, daca bati cu pulanele populatia. Populatia trebuie sa iasa la porti cu stegulete americane si sa ovationeze demonstratiile de forta si tehnologie americana in spiritul prieteniei dintre popoarele aliate NATO si aici si pe strazile Poloniei.

 Autoritatile statului roman nu pot mentiona cine a solicitat interventia Jandarmeriei si nici cine a "achitat" nota de plata pentru stationarea de mai bine de patru zile ale acestor trupe de jandarmi fara insemne in Pungesti. Parerea generala este ca Big Oil a achitat nota de plata !

 Deocamdata e pe datorie ca America si firmele lui Chenei au probleme cu fondurile. Dar iata ca apare TTIP-ul ce ii face chiar pe oficialii europeni sa declare, fara a aduce insa argumente, ca suveranitatea statelor privind decizia de exploatare a resurselor naturale nu va fi incalcata. 

 Oare la ce foloseste atunci o unitate militara de asemenea proportii in Kosovo, cu 50 de heliporturi si cu elicoptere Apache AH64 D dotate cu motorizari de tipul T700-GE-701D, cu sisteme de tir AN/APG-78, cu radare AN/APR-48A, cu rachete Hellfire Longbow AGM-114L-3, Hellfire II AGM-114R-3, Stinger Block I-92H si cu dotari de tipul Target Acquisition Designation Sight/Pilot Night Vision?

 Partea ce da de gandit este ca aceste elicoptere au o raza de actiune de 1.400 de km. Atunci ne intrebam pe cine ataca si pe cine apara in plin centru al Europei. Autonomia acestor elicoptere ar face sa ajunga fara alimentare direct din Pristina la Deveselu, cum de altfel in toate tarile spatiului iugoslav, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Italia, Albania si, daca este un singur drum, in toate tarile Europei, chiar si in cele nordice si bineinteles in cele arabe, cat si in Israel, iar daca exista un portavion in Marea Mediterana pentru alimentare, lumea este a lor.

 Sunt foarte curios daca exista vreun tratat intre Uniunea Europeana si aparatorii democratiei universale privind noninterventia pe teritoriul european al acestor trupe si echipamente de razboi, sau numai o factura de utilitati emisa de Kosovari. Si daca interesul de stabilitate in triunghiul coridoarelor se bazeaza pe aceste elicoptere.

 Traim in epoca suveranitatii cu Apache-ul zumzaind la urechi! 

 Pe de alta parte, la Tancodromul de la Tiraspol toate Ogivele, Katiusele, Submarine, Suhoaiele si ciomege nuclear tactice sunt lustruite cu crema de ghete si la apelul de seara si la cel de dimineata, asteptand doar un semn de la sper ultimul KGB-ist avid de noi teritorii la catafalcul unui fost imperiu, pe post de sef suprem al vreunei forte armate. 

 Este momentul ca cei care intretin aceste spaime sa se civilizeze si maturizeze, lasand armele deoparte, pentru ca este o mare prostie sa crezi ca ele vor produce mai multa energie. Dialogul, negocierea, inteligenta sunt armele secolului nostrum. Iar suveranitatea noastra nu este un subiect de gluma.

 Pentru cei ce traiesc in alt secol, cum ar fi cei din ISIS, aceste Apache si Suhoaie sunt numai bune de folosit.

 

 

Daniel Tabacaru - Vicepresedinte

Partidul Romania Unita.

0 comentarii2513 vizualizări13 august 2015
rss 2.0
rss 2.0