Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 13 Aprilie 2021 - 14587
Politica printre gunoaie.

De la inceputul prezentei ecologistilor in CL Bistrita acestia au subliniat faptul ca eliminarea depozitului de gunoaie din Zavoaie constituie o prioritate, acesta constituind o sursa de poluare permanenta a apei, solului si aerului. Depozitul temporar n-ar fi trebuit sa existe daca managementul proiectului "Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Bistrita Nasaud" ar fi fost unul corespunzator". Intarzierile din proiectul implementat la nivel judetean si proasta gestionare a procedurilor de achizitie pentru selectarea operatorilor au facut ca sa se adune pe malul raului Bistrita un depozit care nu are autorizatie si nu respecta legislatia de mediu. Pentru cetatenii care locuiesc in Zavoaie depozitul este un dezagrement permanent. Pentru oras si pentru judet este o rusine si o proba a incompetentei administrative in conditiile in care s-au cheltuit peste 30 de milioane de euro din bani europeni pentru rezolvarea probleme deseurilor in judet si eliminarea depozitelor neconforme.

Consilierii PER au facut in CL numeroase interventii si interpelari in chestiunea deseurilor si, in primul moment in care a fost posibil, in urma semnarii in 2014 a contractului cu operatorul de servicii, au propus un prim proiect de hotarare vizand transportul deseurilor din Zavoaie. In 27.03.2014 acesta a fost respins fiind considerat prematur de catre grupul USL si fiind votat de catre PER si PDL. In favoarea proiectului au votat atunci si liberalii Hangan si Muthi. Proiectul votat in 2014 de cei care au respins ieri contractul de transport al deseurilor prevedea printre altele asumarea in totalitate de catre primaria Bistrita a responsabilitatii transportului deseurilor in conditiile in care operatorul nu incepe imediat transportul acestora urmand ca ulterior costurile sa fie recuperate in urma deschiderii unei actiuni in instanta.

Ulterior in cursul lunii Octombrie, un proiect similar initiat de consilierii PER a fost adoptat cu sustinerea grupului PSD, cu 12 voturi pentru si o abtinere in conditiile in care grupul consilierilor PDL-PNL parasise sedinta. Prin Hotararea nr.106/16.10.2014 "se aproba transportul deseurilor si ecologizarea cu prioritate a terenurilor aflate in proprietatea publica a municipiului Bistrita precum si a celor aflate in proprietate privata afectate de stocarea temporara a deseurilor municipale fixandu-se ca termen limita pentru finalizarea actiunii data de 19.12.2014."

Iata ca, in urma sedintei Consiliului Local al municipiului Bistrita din 13.08.2015 perspectiva eliminarii gunoaielor a suferit o noua amanare. Consilierii PNL, cei care votau in 2014 PENTRU transportul gunoaielor din Zavoaie chiar in conditiile implicarii directe a primariei, ieri, au votat de data asta, IMPOTRIVA transportului deseurilor invocand diverse pretexte pentru a da de fapt un vot politic impotriva primarului. Votul lor insa e in acelasi timp un vot impotriva interesului general al cetatenilor Bistritei de a trai intr-un mediu curat si sanatos.

 

Ing. Teodor Marza

Prim Vicepresedinte Filiala Judeteana PER Bistrita-Nasaud

 

 

0 comentarii2317 vizualizări14 august 2015
rss 2.0
rss 2.0