Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 13 Aprilie 2021 - 14587
Planul Politic National "Siguranta si Prosperitate pentru Romania"

UNPR lanseaza spre dezbatere in spatiul public 5 teme majore din Planul Politic National "Siguranta si Prosperitate pentru Romania". Acest document lansat si asumat de UNPR abordeaza subiecte extrem de importante pentru societate si definitorii pentru noi ca partid. Se stie ca UNPR este partidul interesului national. Iar interesul national inseamna siguranta si prosperitate pentru Romania. Cand vorbim despre siguranta, ne referim la siguranta publica, la siguranta locului de munca, la siguranta zilei de maine, dar si la siguranta si securitatea Romaniei. Cand vorbim despre prosperitate, ne referim la prosperitatea tarii, dar si a fiecarei familii in parte.

          Cele cinci teme de interes major din Planul Politic National "Siguranta si Prosperitate pentru Romania", sunt: renasterea nationala, functionarea statului, rolul Romaniei in lume, functionarea economiei si noul stat social.

            Romania are nevoie de masuri coerente si consecvente care sa depaseasca orizontul unui mandat de 4 ani. Pentru noi, Planul Politic National Siguranta si Prosperitate pentru Romania este punctul de plecare in aceste discutii. Prin urmare, voi prezenta viziunea UNPR pe fiecare dintre temele mentionate.

1. RENASTAREA NATIONALA priveste restabilirea echilibrului demografic, avand totodata si o componenta identitara atat pe relatia cu romanii din tara, cat si pe relatia cu romanii din diaspora.

          UNPR considera ca renasterea nationala este strans legata de valorile familiei. Familia trebuie sa fie in centrul tuturor preocuparilor clasei politice. Munca, solidaritatea, iubirea de tara si de semeni, credinta, toate se invata in familie. 

            Tot pe directia renasterii nationale, pe relatia cu diaspora, trebuie sa ne uitam mai bine la nevoile reale pe care le au familiile de romani din afara granitelor. Se cheltuie prea multi bani pe festivaluri folclorice si expozitii de arta, in loc ca unele din aceste fonduri sa fie cheltuite pentru scoli sau macar cursuri de istoria romanilor si de limba romana.

2. Cea de-a doua tema pe care o supunem dezbaterii este FUNCTIONAREA STATULUI. 

          Ca masuri concrete, vizam evident o crestere a salariilor in sistemul public. Insa trebuie sa fim constienti ca aceste salarii nu sunt sustenabile fara o reorganizare a sistemului public. De asemenea, trebuie sa fim constienti ca majorarea salariilor nu va duce de la sine la o imbunatatire a serviciilor publice.

          Administratia produce astazi prea multe hartii si prea putine solutii. Trebuie sa aducem in sistem avantajele evolutiilor tehnologice, trebuie sa recompensam competenta si, mai ales, sa regandim toate procesele administrative astfel incat serviciile oferite sa se ridice la nivelul asteptarilor.

          De asemenea, un alt set de masuri trebuie sa duca la o separare a apelor intre sistemul public si cel privat, mai ales in domeniile sanatate si educatie.      

          Intre sistemul public si cel privat trebuie sa existe competitie reala si nu o complicitate. Reforma in educatie si sanatate trebuie sa insemne un salariu aproape dublu pentru profesori si medici.

 3. O alta tema majora este ROLUL ROMANIEI IN LUME.

          UNPR considera ca Romania trebuie sa-si asume mai clar destinul sau istoric in regiune, in special pe relatia cu Republica Moldova.

          Principala misiune pe care o avem este aceea de a semnala si de a explica intregii comunitati internationale si in special partenerilor nostri, importanta pe care Moldova o are in evolutiile geo-politice din regiune.

4. FUNCTIONAREA ECONOMIEI este o alta tema vitala pentru Romania. 

          Sunt astfel cinci parghii pe care le putem actiona in beneficiul Romaniei: un cod fiscal care sa incurajeze investitiile, facilitati pentru incurajarea capitalului romanesc, protejarea resursei umane inalt calificate, agricultura si dezvoltarea transporturilor.

          Suntem o tara europeana, dar sa nu incercam sa fim mai europeni decat alte tari din Uniunea Europeana.  Trebuie sa cadem cu totii de acord ca apararea intereselor economice nationale este vitala si ca Romania trebuie sa invete sa mai spuna si NU in fata intereselor altora.

 5. Cea de-a cincea tema este legata de NOUL STAT SOCIAL. Accentul trebuie sa se extinda treptat dinspre protectia de natura materiala, adica de la ajutoarele sociale, catre protectia de natura juridica, in relatiile de munca si in relatiile de natura comerciala.

            Concret, trebuie restabilit echilibrul intre angajati si angajatori, intre consumatorii si furnizorii de utilitati, intre cei cu venituri foarte mari si cei cu venituri foarte mici.  

          Astfel, sustinem taxarea suplimentara a marilor averi si a profiturilor exceptionale, sustinem ca amenzile sa fie proportionale cu cifra de afaceri si sustinem ca institutiile sa vegheze cu mai multa atentie la modul in care multinationalele respecta legislatia muncii.

          Consideram ca vremea in care Romania era tara tuturor posibilitatilor a trecut. Astazi Romania trebuie sa fie tara tuturor cetatenilor ei.

            Cele cinci teme  propuse sub titlul "Siguranta si Prosperitatea Romaniei" au la baza viziunea UNPR despre interesul national, despre valorile familiei si despre valorile nationale. Urmeaza un an electoral in care partidele vor propune proiecte si solutii.

          Ne dorim ca aceasta baza de discutie pe care UNPR o lanseaza   sa incurajeze solutiile responsabile si sa descurajeze populismul. Indiferent de partidul din care facem parte, avem aceeasi obligatie fata de Romani si fata de Romania.

 

Presedinte int. UNPR Bistrita-Nasaud

ALEXANDRU CONSTANTIN

0 comentarii2604 vizualizări21 august 2015
rss 2.0
rss 2.0