Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 14 August 2020 - 7400 vizitatori azi
Romania are cel mai lent ritm de crestere economica. Guvernul Ponta a actionat gresit in problema refugiatilor.

"Modelul" economic promovat de "tehnocratul" Ponta cuprinde doi piloni: consumul si coruptia. Tabloul idilic al economiei care creste necontenit, pictat de "tehnocratul" Ponta in culorile minciunii, incepe sa se destrame. Romania are cel mai lent ritm de crestere economica din UE in trimestrul doi fata de trimestrul precedent, de doar 0,1%.

Incepem sa platim pretul lipsei de reforme in sectorul public din economie. Incepem sa vedem ca aventura pe care ne-a propus-o "tehnocratul" Ponta, sa crestem doar pe consum, e o prostie economica.

Putem creste sustenabil doar daca vom indeplini simultan cateva conditii:

1) investitii publice in infrastructura, sanatate si educatie,

2) atragerea si stimularea investitiilor private,

3) reforme in sectorul public din economie,

4) echilibre bugetare.

La acestea se poate adauga si consumul, dar nu putem miza doar pe consum. "Modelul" economic promovat de "tehnocratul" Ponta cuprinde doi piloni: consumul si coruptia. Noi propunem altceva: investitii, munca, legalitate si multa seriozitate in actul guvernamental. Plus conectarea la politica executiva (Comisia Europeana) mare europeana, acolo de unde am fost exclusi din cauza arogantei si miopiei politice a premierului Ponta.

 

.

 

 

Il fac responsabil pe Premier de acest esec diplomatic la nivel european. Guvernul Ponta a actionat gresit in problema refugiatilor. Linia de forta a politicii Comisiei Europene in problema refugiatilor este SOLIDARITATEA ABSOLUTA si ACTIUNEA CONCERTATA.

IMPREUNA este cuvantul cheie al actiunilor liderilor europeni in perioada urmatoare. Mecanismul adoptat de Comisia Europeana a fost deja distribuit liderilor Parlamentului European. Dupa toate informatiile care circula pe culoarele Comisiei si ale Parlamentului, acest mecanism va fi adoptat de Parlamentul European. Guvernele europene si-au activat intens in aceste zile la Bruxelles grupurile de lobby care si-au etalat si negociat pozitiile.

Ce-a gresit Guvernul Ponta?

1. Nu a anticipat corect rezultatul negocierilor de la Bruxelles. Era treaba Guvernului.

2. A adoptat o retorica agresiva si nationalista. O tampenie diplomatica izvorata din lipsa de cultura diplomatica si de experienta europeana a Premierului Ponta. Daca vrei sa iti atingi interesele nationale, trebuie sa inveti politica si diplomatie europeana formala si informala. Ponta nu invata nici macar sa copieze.

3. Guvernul Ponta a blamat Europa pentru ratarea obiectivului Schengen. O intreaga Europa stie ca, desi tehnic indeplinim conditiile, nu putem intra in Schengen din cauza coruptiei administratiei Ponta. El e cel mai bun exemplu.

4. Guvernul Ponta a conexat inabil problema Schengen de problema refugiatilor. Aceasta discutie trebuie facuta in culise, cu tact diplomatic, nu cu barda.

Ce mai poate face si ce trebuie sa faca acum Guvernul Ponta?

1. Sa activeze rapid toate canalele formale si informale pe care le are pentru a impune in Parlamentul European ajustari ale mecanismului Comisiei in functie de interesele noastre. Concret, sa obtinem compensari si asistenta pentru extinderea capacitatii de primire, de exemplu. Sigur, ideal ar fi ca aceste negocieri sa fie activate chiar de seful guvernului; din pacate pentru noi toti, nimeni onorabil nu doreste sa mai discute informal in Europa cu premierul Ponta.

2. Sa elimine din retorica sa accentele nationaliste. Nu prin retorica nationalista iti atingi interesele.

3. Sa elimine din discursul public conexarea problemei Schengen de problema refugiatilor. Aceasta tema trebuie adoptata formal atunci cand ea se discuta la nivel european si informal pe canale diplomatice colaterale.

4. Sa includa urgent si sa accentueze in discursul public diplomatic ideea de solidaritate europeana, asa cum a procedat Presedintele Iohannis. Din pacate, si in discursul oficial din sedinta de Guvern de astazi, Premierul Ponta a demonstrat ca e la nivel de "gaga" si in materie de diplomatie europeana. O sa-si trimita ministrii la JAI cu un mandat nerealist.

Il fac responsabil pe Premier de acest esec diplomatic la nivel european, consacrat implicit prin decizia Comisiei Europene de astazi. Daca vrem sa ne atingem interesele nationale trebuie sa invatam sa jucam in Clubul European. Indiferent de ce-ar putea obtine Presedintele la Consiliul European care va urma, cele de mai sus SUNT RESPONSABILITATEA GUVERNULUI potrivit legii.

PS. Ii urez ministrului Aurescu la multi ani, pentru ca astazi e ziua domniei sale. Totodata ii urez mai multa inspiratie pe viitor.

 

 

(Bucuresti, 09.09.2015) Catalin Predoiu

0 comentarii2359 vizualizări09 septembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0