Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 23 Septembrie 2020 - 15696 vizitatori azi
Provocarea pe care ne-o adreseaza fundamentalismul si ISIS este pastrarea propriilor valori europene.

Despre migratie. Adevarata provocare pe care ne-o adreseaza de fapt fundamentalismul si ISIS este pastrarea propriilor valori europene. Greseala fatala pe care europenii ar putea sa o faca in criza valului de refugiati este abandonarea propriilor valori europene, care au stat si vor sta la baza constructiei europene: umanitate, solidaritate, legalitate. Ceea ce isi doresc cu ardoare fundamentalistii si ISIS este sa intram in paradigma lor de gandire si de joc al urii: ei vs noi, crestini vs musulmani. Aceasta ar fi o eroare fatala.

Solutia inteligenta este cea a incadrarii problematicii in paradigma noastra de valori europene. "He who frames the issue wins the debate", spune o regula a dezbaterilor. Comisia Juncker a ales aceasta solutie, a asezarii politicilor europene pe valorile europene. Nu intamplator atat popularii europeni, cat si socialistii europeni sprijina pozitia Comisiei.

0,11% din populatia europeana, cat reprezinta valul de refugiati (cf Juncker), nu pot dobori Europa - si nici nu sunt prezenti pentru acest lucru in Europa. Dar abandonarea de catre europeni a propriilor valori ar putea duce in timp la subminarea proiectului European, care este unul de succes, un proiect al pacii, prosperitatii si stabilitatii (Juncker, ieri la Bruxelles).

Iata de ce nu avem alta solutie decat sa ne pastram in paradigma valorilor noastre, pentru a castiga jocul de sah care se desfasoara acum pe un plan mai putin vizibil. Suntem obligati sa castigam batalia valorilor. Aceasta este adevarata batalie. Iar aceasta batalie nu se castiga intinzand garduri de sarma ghimpata sau desfasurand recruti pe granite. Aceasta batalie nu se castiga cu abordari rigide, ci prin suplete politica, asumarea valorilor, rigoare administrativa si viziune pe termen lung.

Concret, trebuie ca la nivel European sa integram acest prim val de refugiati din cauze umanitare (ceea ce ar trebui sa fie floare la ureche pentru 28 de state care indeplinesc criteriile de la Copenhaga, nu-i asa?), sa ajustam politica de migratie si de control al frontierelor, sa reformam Frontex si sistemul Dublin, sa consolidam Schengen, toate pe baza valorilor noastre europene. In plus, sa ne implicam mai activ ca softpower si dealmaker in rezolvarea crizelor din Orientul Mijlociu si Africa, acolo unde sunt focarele migratiei.

Dimpotriva, angajarea pe calea xenofobiei, a sectarismului si a euroscepticismului, doar pentru ca ne e greu sa organizam spatii de primire si sa aplicam legea (rule of law) in toate comunitatile in Europa, ar fi calea spre esecul European. Abia atunci, abia in ziua in care ne-am abandona valorile europene si constructia europeana ar veni adevaratele probleme pentru europeni. Dar sunt convins ca acest lucru nu se va intampla. Europa va trece si de aceasta criza, pentru ca noi, statele europene, nu avem alta solutie de a conta in lumea globala decat impreuna in proiectul European. Adevaratul curaj politic inseamna concretizarea unor politici in sfera noastra de valori europene.

 

(Bucuresti, 10.09.2015) Catalin Predoiu - Declaratie de presa.

0 comentarii2415 vizualizări10 septembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0