Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 14 August 2020 - 30534 vizitatori azi
Petitie impotriva discriminarii romanilor, dezbatuta in Parlamentul European.

La initiativa eurodeputatului Victor Negrescu si a deputatului PSD Andrei Dolineaschi, Comisia pentru Petitii din Parlamentul European a dezbatut si declarat ca admisibila petitia "Romania merita mai mult", semnata de peste 20.000 de cetateni romani, in mod special din judetul Botosani. Petitia solicita o reactie ferma a autoritatilor europene impotriva actelor de discriminare la care sunt supusi romanii si alti cetateni europeni in statele membre.

 In urma interventiei europarlamentarului Victor Negrescu - cel care a prezentat initiativa in cadrul sedintei Comisiei pentru Petitii de la Bruxelles - Comisia Europeana a subliniat ca va propune mecanisme comune de combatere a discriminarii la care sunt supusi romanii, iar presedinta Comisiei pentru Petitii si-a cerut scuze pentru cele intamplate cetatenilor romani.

 "Petitia «Romania merita mai mult» reprezinta o actiune civica initiata impreuna cu domnul deputat din Parlamentul Romaniei Andrei Dolineaschi, prin care 20.000 de cetateni cu drepturi depline ai Uniunii Europene trag un semnal de alarma Statelor Membre cu privire la discriminarea etnica si la manifestarile xenofobe care s-au accentuat la un nivel ingrijorator in spatiul Uniunii. Interesele electorale si politice au facut ca discursul xenofob sa fie practicat in foarte multe tari, de multe ori de oameni politici, si in acelasi timp sa fie tolerat. In consecinta, au aparut si practici discriminatorii care afecteaza direct cetateni europeni.

Atragem atentia la lectiile istoriei care ne arata consecintele grave generate de discursul rasist si de lipsa de reactie a statelor impotriva xenofobiei […] Problema discriminarii romanilor nu este doar a romanilor, ci a intregii Europe. In vreme de criza economica, in situatii dificile, cel mai la indemana este sa dai vina pe ceilalti pentru ceea ce ti se intampla tie. Argumentul xenofob este cel mai la indemana", a explicat eurodeputatul Victor Negrescu demersul lor in plenul Comisiei de Petitii.

 In textul petitiei depuse de deputatul Andrei Dolineaschi si europarlamentarul Victor Negrescu au fost oferite exemple concrete de discriminare la care au fost supusi romanii din mai multe tari europene, precum Marea Britanie, Franta, Germania sau Olanda.

 Reamintind aceste exemple in fata participantilor la dezbatere, eurodeputatul Victor Negrescu a completat: "Refuz sa cred ca acesta este un comportament normal si tolerabil in Uniunea Europeana! Spuneau colegii europarlamentari ca unele dintre aceste situatii nu mai sunt actuale, fiind multe fapte de anul trecut. Dar discriminarea nu tine de data, nu tine de momentul in care s-a produs, ci de sentimentul si de felul in care acei oameni au fost tratati, desi nu trebuiau sa fie tratati ca atare!

 Sunt convins ca cele intamplate nu reflecta opinia unor tari, ci reflecta cazuri particulare la care trebuie sa reactionam. Pentru ca din cazuri particulare pot exista uneori reactii in lant. Nu cred ca in interiorul Uniunii Europene mai exista «CEILALTI». Suntem toti cetateni ai acestei Uniuni. Suntem toti «NOI», pentru ca «NOI» suntem europeni.

 Petitia «Romania merita mai mult» a strans circa 20.000 de semnaturi, un numar foarte mare daca tinem cont ca toate au fost stranse dintr-un singur judet din Romania, un judet relativ mic - judetul Botosani. Aici, foarte multi romani, foarte multe familii au rude peste hotare care au trait aceasta experienta a discriminarii.

Inclusiv eu personal si familia mea am primit uneori un tratament diferit, nedrept, in perioada de aproape 9 ani traiti in strainatate, doar pentru ca ne-am nascut in Romania".

 Eurodeputatii prezenti la dezbatere au sustinut demersul europarlamentarului Victor Negrescu si al deputatului Andrei Dolineaschi, subliniind nevoia ca cetatenii romani si europeni sa nu se mai simta niciodata discriminati.

 Printre eurodeputatii care au luat cuvantul a fost si presedinta Comisiei de Petitii, Cecilia Wikstrom, care si-a cerut scuze pentru discriminarea la care sunt supusi romanii: "In numele Comisiei pentru Petitii regretam, sincer, aceasta situatie. Nu ar trebui sa se intample asa ceva in Uniunea Europeana! In mod normal, nici nu trebuia sa discutam despre asa ceva. Sper ca simtiti faptul ca noi, Comisia de Petitii, sprijinim orice persoana care ar avea de suferit din cauza discriminarii".

 

Prin textul petitiei,  semnatarii solicita urmatoarele:

 1. O rezolutie din partea Parlamentului European pentru condamnarea oricaror forme de discriminare impotriva romanilor si a altor nationalitati. Este nevoie de o pozitie ferma a Parlamentului European, de delimitare de astfel de manifestari.

 2. Adresarea de catre Parlamentul European a unei solicitari catre Comisia Europeana pentru anchetarea discriminarilor publice la care au fost supusi romanii.

 3. Identificarea unor mecanisme la nivelul Comisiei Europene sau al Parlamentului European pentru controlul si chiar sanctionarea statelor membre care incurajeaza sau tolereaza acte de discriminare impotriva romanilor sau a altor co-nationali europeni.

 Discursul europarlamentarului Victor Negrescu si dezbaterea completa din Comisia pentru Petitii din Parlamentul European pot fi urmarite aici.

 

 

Biroul de Presa PSD

0 comentarii2317 vizualizări18 septembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0