Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 25 Septembrie 2020 - 2414 vizitatori azi
Guvernul PSD nu are nicio legatura cu interesul national.

Sunt vreo 3 echipe de baschet la Guvernul Romaniei. De aceea trebuie sa plece tot Guvernul si nu numai domnul Ponta!

Buna ziua, Bine v-am regasit cu aceeasi bucurie cu care ne-am intalnit de fiecare data. Doamna si domnule Co-presedinti, onorat prezidiu, dragi colegi,

 Dati-mi voie sa incep acest scurt cuvant cu o evocare. Anul trecut, in aceasta sala, m-am adresat dumneavoastra spunandu-va ca sunteti armata care, condusa de Klaus Iohannis, va castiga alegerile prezidentiale. S-a facut! Dati-mi voie sa va multumesc si eu pentru aceasta performanta alaturi de colegii mei si sa mai fac o estimare, o prognoza: sunteti armata care, condusa de co-presedintii nostri Gorghiu si Blaga, veti castiga alegerile de anul viitor, atat cele locale, cat si cele generale. Si ne vom intalni la anul aici cu Guvernul.

 Dati-mi voie, in acelasi timp, sa va multumesc pentru extraordinarul travaliu depus in aceste zile, care a rezultat in rezolutii si politici publice, a rezultat intr-o noua demonstratie ca Partidul National Liberal are capacitatea de a genera politici publice. Asta ca sa mai raspundem inca o data unora care se intreaba de ce vrem noi la guvernare. Vrem pentru stim ce trebuie facut pentru binele cetatenilor acestei tari.

 Daca vorbim de administratie locala, cred ca trebuie sa punem degetul pe rana si sa spunem ca trebuie sa facem niste schimbari. Am stat de vorba cu multi dintre dumneavoastra, cu consilieri, cu primari ai marilor orase. Cunosc cu ce greutati va zbateti. Astazi, un primar semneaza intre 300 si 600 de avize pe an, in functie de primarie. Si nu este normal. Nu este facut primar si trimis acolo de cetateni sa scrie si sa verifice el un caiet de licitatii. Are nevoie de specialisti pentru acest lucru. Nu mai putem lasa primarii sa lucreze intr-un sistem care ii impinge spre linia off-side-ului legal. Nu este vina lor ca zeci de acte normative se bat cap in cap, ca unele nu pot fi conciliate si ca, uneori, orice ai semna, ajungi sa dai socoteala. Acest sistem trebuie schimbat. E un mecanism infernal care trebuie schimbat.

 De aceea, trebuie sa vorbim de institutia primarului, asa cum vorbim si de institutia prefectului, si s-o construim incet, incet. De aceea, iata, ne-am propus sa adoptam, sa elaboram si sa promovam un Cod al incompatibilitatilor. De aceea noi propunem o schimbare, o reforma in modul de functionare in structurarea administratiei locale. Pentru ca fara acest lucru, nu ne putem asuma o serie de alte obiective importante, cum ar fi: sa crestem absorbtia fondurilor europene. Aceasta este o politica nationala, dar nu poate fi facuta fara performanta la autoritatile locale. Deci, daca e politica nationala, Guvernul trebuie sa sprijine primarul si sa-i puna la dispozitie specialisti. Cauza pentru care nu se absorb atat de multe fonduri europene este lipsa de specialisti care sa faca proiectele eligibile. Nu e normal ca dupa un an de zile sa vina raspunsul de la Bruxelles de neeligibilitate a proiectelor dumneavoastra doar pentru ca acolo Guvernul nu se bate suficient de inteligent. Sau pentru ca birocratia condusa de Guvern va pune piedica dupa piedica. Deci acesta este un obiectiv pe care Guvernul trebuie sa si-l asume daca vrea sa creasca absorbtia de fonduri europene. Sa fie umar la umar langa autoritatile locale, langa primari, cu specialisti si cu fonduri de cofinantare.

 S-a vorbit de cadastru aici. Avem 40 de milioane de imobile inventariate in Romania. Doar 18% sunt inscrise in cadastru. O tara fara legile proprietatii, fara asezarea proprietatii in tipare moderne, flexibile, clare, limpezi, nu poate progresa. Nu putem vorbi nici de infrastructura, nici de investitii, nici de absorbtie de fonduri, daca nu clarificam acest lucru.

 S-a vorbit de o serie de proiecte legate de alimentarea cu apa. Va dau doar doua cifre. 8 650 000 de locuitori ai acestei tari nu sunt conectati la reteaua publica de apa. Si nu este vina lor. Este vina Guvernului ca nu face nimic in acest sens. 2 812 471 de locuinte nu sunt conectate la reteaua publica de apa. Uniunea Europeana isi propune acum adoptarea unei importante directive privind regimul juridic al apei publice si al resurselor de apa. Trebuie sa ne gaseasca pregatiti aceste acte normative. E un proiect pe care Guvernul si-l poate asuma, in cooperare cu autoritatile locale.

 In fine, fara o reforma a autoritatilor locale nu putem vorbi de marea reforma administrativ-teritoriala si de descentralizare. Dar cel mai important lucru pentru care noi trebuie sa promovam aceasta reforma a administratiei locale este nivelul de trai, bunastarea cetatenilor. Fara o administratie locala care sa lucreze intr-un sistem viabil, in parteneriat cu Guvernul si pentru binele cetatenilor, pierdem puterea economica a marilor orase, pierdem nivel de trai. Si uitati-va ce s-a intamplat acum la Bucuresti cu o administratie care, sa fie limpede, este pesedista - un primar care a fost al PSD-ului, sprijinit de PSD si de actualul premier. Bucurestiul ar trebui sa fie unul din motoarele economice ale tarii si astazi risca sa fie intrecut de marile orase, precum Timisoara, Arad si altele din Vest care s-au dezvoltat cu primari de ai nostri. Iata diferenta care se poate face printr-o administratie inteligenta si parteneriat cu Guvernul.

 Sigur, toate acestea sunt proiecte, imi veti spune. Cum le vom duce noi la indeplinire ? Avem nevoie de un instrument fara de care niciun proiect nu devine realitate: avem nevoie de putere, evident! Si da, vrem sa dam jos acest Guvern! Vrem sa-l dam jos nu doar pentru ca nu ne plac ochii Guvernului, ci pentru ca, in primul rand si in primul rand, acest Guvern, domnilor, nu are nicio legatura cu interesul national! Dar nu are niciuna, ca sa fie limpede si sa inteleaga toata lumea care vorbeste de interes national. Ce interes national reprezinta un guvern care la sfarsitul acestui an va pierde 8 miliarde de Euro din fonduri europene? Ce interes national demonstreaza un guvern care e gata sa semneze un proiect la Cernavoda - 3 si 4 - cu o companie chinezeasca, fara sa avem in prealabil strategia energetica nationala? Fara sa intelegem ca avem nevoie de capacitati de interconectare? Sau e cumva legat la alte retele acest guvern? Ce interes national probeaza un Guvern care mareste un salariu minim, care, de fapt, anunta, promite salariul minim, inclusiv pentru sectorul privat, fara sa discute cu sectorul privat? Sigur ca guvernul poate sa mareasca salariul in sectorul public, daca are bani si poate sa mentina echilibrul bugetar. Dar nu poti sa discuti de aceasta masura fara sa intrebi macar pe cel care a facut o investitie fara banii guvernului, cu propriile resurse, cu propria munca, transpiratie si sudoare! Nu se poate un astfel de arbitrariu. Nu are legatura cu interesul national.

 Spunea domnul Dragnea deunazi ca vor sa se clarifice doctrinar. Pai, daca vorbim de doctrine, haideti sa intelegem ca noi trebuie sa aparam, in primul rand, pe cei care creeaza locuri de munca si platesc taxe si impozite! Ca sa fie limpede, mi-aduc aminte de o definitie data de un mare jurist privind nu interesul national, ci cauza publica. Cauza publica este aceea cauza care foloseste fiecaruia si tuturor deopotriva, in mod real sau potential. Unde este folosul pentru cetatenii Romaniei in persistenta acestui guvern la guvernare? Unde e? Si nu e vorba doar de Ponta aici. E vorba de un intreg sistem.

 Sunt vreo 3 echipe de baschet pe acolo, la Guvernul Romaniei. De aceea trebuie sa plece tot Guvernul si nu numai domnul Ponta! Pentru ca degeaba pleaca cireasa de pe tort, daca tortul ramane acolo si isi face in continuare treburile. Si mai vrem sa dam jos Guvernul pentru un motiv: pentru ca vrem sa facem ceva din aceasta tara, altceva decat pomeni electorale. Vrem un model economic care sa fie altceva decat consum si coruptie, cum ne impune domnul Ponta. Vrem un model economic care sa insemne infrastructura, investitii, educatie, sanatate, dezvoltarea administratiei locale, reprezentare demna in lume. Pentru asta vrem sa dam jos guvernul: ca sa putem sta drepti in randul lumii si sa aducem bunastare cetatenilor. Este clar, domnul Ponta? Da?

 Si pana cand vom reusi sa dam jos Guvernul, sa nu uitam totusi: suntem partid de opozitie. Chemarea mea catre toti este sa intensificam efortul de opozitie. Nu poti face opozitie doar cu cativa oameni de la prezidiu, la Bucuresti. Trebuie ca fiecare in transeea lui, pe campul lui de lupta, sa dea zi de zi o batalie cu Guvernul, cu autoritatea locala din mana PSD-ului si a aliatilor sai. Pentru ca acest razboi este zi de zi, ceas de ceas. Si fara opozitie puternica, nu putem castiga increderea cetatenilor. Daca demonstram opozitie puternica, dam garantia unei guvernari puternice.

 

Va multumesc!

Discurs Catalin Predoiu - Liga Alesilor Locali PNL - Poiana Brasov, 19.09.2015

 

0 comentarii2562 vizualizări20 septembrie 2015
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0