Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 13 Aprilie 2021 - 14587
CUI PRODEST ?

Desi din punct de vedere al teoriei economice, o crestere cat de mica inregistrata de economie in doua trimestre consecutive inseamna iesirea din recesiune, nu putem vorbi despre o crestere reala a economiei. Sute de mii de oameni si-au pierdut locurile de munca, salariile si pensiile au fost amputate, productia a scazut ca o consecinta fireasca a scaderii consumului, iar contractia economica a fost majora, economia inregistrand o scadere de peste 10% in anii 2009 si 2010. O crestere de 0,1% in ultimul trimestru din 2010 si una preconizata de 0,1% pentru primul trimestru din 2011 nu pot acoperi sub nicio forma prabusirea economica din ultimii ani.

Raportul Eurostat, publicat zilele trecute este elocvent in acest sens: Romania a avut cea mai mare rata a inflatiei din UE, in ianuarie, de 7%. Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana in functie de cresterea preturilor de consum din ianuarie, cu 7%, comparativ cu prima luna a anului trecut, in conditiile in care la nivel comunitar inflatia s-a situat la 2,7%.

In ceea ce priveste infrastructura, Romania este la pamant, avand doar 331 de km de autostrada. Spre comparatie, Ungaria, desi este de 2,5 ori mai mica decat Romania, au peste 1273 de km de autostrada, iar Croatia are 1091 km la o suprafata de 56.000 de kilometri patrati.

De asemenea, si in stransa legatura cu infrastructura, sau mai precis cu lipsa acesteia, turismul romanesc este cel mai slab din Europa, ocupand ultimul loc din punct de vedere al competitivitatii din UE si inregistrand anul trecut o scadere de 8,7% la numarul innoptarilor turistilor straini in hotelurile din Romania, conform aceluiasi buletin Eurostat.

Banca Nationala a Romaniei a comunicat faptul ca volumul datoriilor populatiei la banci a crescut cu 3,5%, pana la un volum record de aproape 16 miliarde lei. Acest lucru arata saracirea continua a oamenilor, care au ajuns la limita subzistentei in guvernarea Basescu-Boc.

De asemenea, conform Institutului National de Statistica, salariul mediu a scazut in ianuarie cu 5%, atingand valoarea de 1963 lei brut si 1424 lei net. Marirea salariala este o minciuna demontata de INS cu cifre oficiale.

Toate acestea sunt dovezi mai mult decat elocvente ca Guvernul minte si ca situatia economica este departe de a fi cea prezentata cu emfaza de oficialii de la palatul Victoria. In tot acest timp, Guvernul isi asuma raspunderea pe Codul Muncii, saracind si mai mult populatia prin micsorarea salariilor si nesiguranta asupra locului de munca.

Punctul de vedere al Partidului Ecologist Roman referitor la Codul Muncii este urmatorul: Acest Cod trebuie sa fie rodul dialogului, negocierilor dintre sindicate si patronate. Statul trebuie sa-si indeplineasca rolul de arbitru, de mediator intre cele doua componente esentiale ale oricarei economii din lume (sindicate, patronate). Codul Muncii nu poate si nu trebuie sa fie influentat nici de ingerinta Fondului Monetar International si, nici de punctele de vedere ale unor mari corporatii internationale prezente in Romania si care nu fac parte integranta din pachetul de optiuni prezentate de patronate.

Asumarea raspunderii guvernamentale inseamna, de fapt, impunerea de catre Guvern al unui Cod al Muncii respins deopotriva de sindicate si patronate si ea se incadreaza in registrul penibil al taierilor de salarii si pensii, al Legii Educatiei respinse atat de elevi, cat si de profesori si al tuturor celorlalte acte normative care numai modernizare a statului nu reprezinta.

Cui prodest? 

 

 

 

Viorel Pana

Prim-vicepresedinte P.E.R.

0 comentarii2310 vizualizări09 martie 2011
rss 2.0
rss 2.0