Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Guvernul PSD saboteaza economia deliberat.

Ponta gandeste ca un aventurier politic. Transcript - extras.

"Sorin Avram: Domnul Predoiu, am ajuns la economie.

Catalin Predoiu: Da, un capitol, poate cel mai grav.

Sorin Avram: Motiunea dumneavoastra a fost criticata de numeroase voci spunand "Domn’e, au venit acolo si au spus ca Victor Ponta trebuie sa plece pentru ca este trimis in judecata. Dar de ce Partidul National Liberal nu a spus nimic despre economie?"

Catalin Predoiu: Pentru ca nimic mai grav nu poate sa se intample decat sa ai un premier care nu poate functiona. Si nu poate functiona acest premier, intelegeti o data. Cazul Schengen este cea mai recenta dovada.

Sorin Avram: Pe partea economica cum sta Guvernul Ponta?

Catalin Predoiu: Pe partea economica noi am spus demult ca s-a pus in functiune un model economic gresit, axat strict pe consum si pe credit. Daca va uitati la datoria publica a Romaniei, a crescut in ultimii 3 ani si jumatate. Domnul Ponta nu sufla o vorba despre asta. Economia a avut ca singur motor consumul, alimentat intr-adevar de scaderea TVA, de scaderea dobanzilor la creditele in lei si valuta. La ora aceasta suntem din nou la un plafon maxim de creditare pentru credite de consum, nu de dezvoltare. Exact ca si inainte de criza din 2009. Este alimentat acest consum de euro acciza si de taxa pe stalp. Daca veti vedea investitiile, atunci constatam o drama, pentru ca investitiile sunt la cel mai jos nivel din ultimii 10 ani, atat publice cat si private. Investitiile straine au ajuns din nou la un prag minim in ultimii 10 ani, la fel si numarul de companii straine.

Sorin Avram: Dar de ce nu face Guvernul investitii?

Catalin Predoiu: Pentru ca a dorit sa-si creeze aceasta disponibilitate bugetara pentru a promite si a acorda ajutoare sociale, majorari salariale, fara sa spuna romanilor ca el face acest lucru doar pentru a castiga alegerile, fara sa spuna ce se intampla in 2017, in 2018. Nu-l intereseaza.

Sorin Avram: Dar punand banii la treaba nu se fac mai multi bani?

Catalin Predoiu: Banii acestia sunt pentru consum, asta incerc sa va spun. Domnul Avram, investitiile nu se fac! Sunt la nivel minim. Deci e foarte simplu. Nu vreau sa intru in probleme tehnice si cifre. Dar atata vreme cat nu pui benzina in motorul economiei, adica investitii ca sa-ti creeze locuri de munca, companii noi si profituri, degeaba promiti salarii. Am mai facut o data o parabola cu o ferma care pune toate resursele financiare in ce consuma maine, si poimaine, zero! Asta este marea drama pe care o pregateste premierul Ponta. Saboteaza deliberat economia. Lumea nu se termina in 2016. Romania are probleme de rezolvat si dupa 2016. Poate pentru domnul Ponta lumea, lumea politica se termina in 2016 cu alegerile. Si atunci mizeaza tot ca sa castige aceste alegeri. Dar este necinstit fata de poporul roman, este necinstit fata de aceasta natiune sa promiti, si nici macar nu promiti clar. Arunci asa: 25%, 50%, fara consultari.

Sorin Avram: Numai un pic, vreai sa va intreb ceva. Daca spuneti ca dl Ponta sine banii astia, in loc sa-i puna la treaba…

Catalin Predoiu: Nu avem economie, ce sa mai vorbim…

Sorin Avram: …in loc sa puna la treaba banii astia, ii da pe ajutoare sociale in speranta ca va castiga alegerile. Pai daca se gandeste sa le castige nu ii va fi lui greu? Ce face dupa aia?

 

Catalin Predoiu: Nu-l intereseaza. Pentru ca mai sta 4 ani acolo si mai vede el. Asta este diferenta intre gandire de om de stat si gandire de aventurier politic. Nu-l intereseaza! Nu-l intereseaza nimic de capitalul autohton care este praf. Nu l-am vazut o data sa vina si sa spuna: "Domnilor, antreprenorul roman nu e infractor. Antreprenorul roman este un om care si-a pus mintea la contributie si resursele la bataie sa creeze un loc de munca, doua, trei, patru." Ce-ai facut pentru ei, domnul Ponta? Pentru ca numai cu multinationale nu putem trai in tara asta. Nu se poate! Se supara intr-o zi multinationala si pleaca, se duce de aici in Bulgaria sau in alta parte.

Sorin Avram: Pe de o parte se lauda activitatea institutiilor de forta, dar majoritatea institutiilor de forta ii iau pe majoritatea patronilor. Majoritatea patronilor sunt la DNA acum?

Catalin Predoiu: Care sunt majoritatea patronilor?

Sorin Avram: Asfaltatorii!

Catalin Predoiu: Asa, si? Asta inseamna ca s-a terminat cu antreprenorii in Romania? Cadeti in capcana domnului Ponta, care spune "nu fac investitii pentru ca nu semneaza functionarii, nu mai exista economie pentru ca sunt un numar de antreprenori la DNA". Eu personal cunosc zeci de antreprenori care lucreaza legal si se zbat cu legislatie care este incoerenta, se zbat cu prea multe formulare pe care trebuie sa le completeze din cauza unor reglementari ministeriale. Iar ministerele sunt in mana PSD-ului. Se zbat cu lipsa de stimulente. In afara de IT care este un domeniu intr-adevar stimulat, dar restul nimic. Se zbat cu birocratie, cu politizarea companiilor de stat, cu arierate - lucreaza pentru companii de stat si nu le sunt platite facturile.

Sorin Avram: Dar politizarea companiilor de stat e veche.

Catalin Predoiu: Da, e foarte veche! Si trebuie sa-i punem capat! Dar unde este painea si cutitul guvernarii? La PSD! La Guvernul Ponta! Si eu va spun ca a conduce economia doar prin consum, prin indatorare externa - a crescut datoria externa a Romaniei in 3 ani si jumatate cu aproximativ 10 miliarde de euro. Asta nu mai spune dl Ponta. Beneficiind de un context global cu bani foarte ieftini, datorita programului Bancii federale americane care a pompat in economia mondiala trilioane de dolari. Ce se intampla daca acest context se schimba? Pe ce economie reala ne bazam noi? Cine imi produce mie pixuri, cine imi produce subansambluri pentru marile intreprinderi? In afara de IT, in afara de industria de componente auto si agricultura, ca am avut 2-3 ani agricoli buni, ZERO! Zero! Nu creste nimic."


--

0 comentarii2814 vizualizări06 octombrie 2015




rss 2.0
rss 2.0