Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Duminica 27 Septembrie 2020 - 5054 vizitatori azi
"TVA redus la alimentele de baza - raspunsul la criza alimentara

Scumpirea alimentelor este un fenomen global. Banca Mondiala avertizeaza constant asupra acestei situatii, care ameninta echilibrul social din peste jumatate din statele lumii.

            In conditiile in care veniturile au scazut constant in ultimii doi ani, ca efect al inflatiei, cresterii TVA si reducerilor salariale din sistemul bugetar, procurarea hranei reprezinta un obiectiv tot mai greu de indeplinit pentru peste 80% dintre romani.

            Folosind standardele europene, 18 milioane de romani se zbat la limita saraciei. Pentru 18 milioane de romani orice scumpire la paine, lapte, zahar sau ulei devine o povara financiara insuportabila. Romania avea potentialul de a rezista acestor influente globale. Daca s-ar fi aplicat un regim fiscal diferentiat pentru alimentele de baza si daca resursele agricole nationale ar fi fost eficient exploatate, cetatenii romani nu ar fi fost vulnerabili la aceasta criza alimentara planetara.   

            In anul 2006 am depus in Parlament primul proiect de reducere a TVA pentru alimentele de baza. De 5 ani explic diferitelor Guverne, care au condus Romania, ca o asemenea masura ar asigura atat mentinerea unor preturi rezonabile pentru alimente, cat si reducerea economiei subterane. Este o masura liberala si sociala, pentru care voi continua sa ma lupt pana cand va fi pusa in practica.

            In acest moment, se estimeaza ca peste 50% din piata uleiului si a laptelui este nefiscalizata. La paine, cifra este inca mai mare, tinde spre 70%.  Daca am atrage aceasta piata subterana in zona fiscalizata, veniturile in PIB ar putea creste cu cel putin 1 miliard de euro. Majoritatea statelor din Uniunea Europeana aplica TVA diferentiat pentru alimente. Marea Britanie are TVA zero pentru alimentele de baza. Cehia 5,7%, iar Germania 7%. Toate aceste state au inteles ca alimentele trebuie sa fie accesibile, au inteles ca o fiscalizare redusa asigura venituri bugetare semnificative.   

            Asadar, reducerea TVA-ului la alimentele de baza pe intreg lantul de produse nu este, in primul rand, o masura de protectie sociala, ci o solutie inteligenta si extrem de necesara pentru reducerea economiei subterane si pentru cresterea veniturilor la buget. Totodata, nu trebuie neglijat rolul psihologic al unei asemenea masuri, care poate incuraja consumul si poate reda increderea romanilor intr-un viitor mai bun.

            Adoptarea Legii privind reducerea TVA la alimentele de baza ar putea constitui o premisa pentru relansarea economica a Romaniei."

 

Biroul de presa

Senatorul Dan Voiculescu a depus astazi, 21 martie 2011, la Senat, o declaratie politica referitoare la necesitatea adoptarii legii privind reducerea TVA la alimentele de baza.

 

0 comentarii1939 vizualizări21 martie 2011
rss 2.0
rss 2.0