Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 13 Aprilie 2021 - 14587
Ziua Internationala a Romilor.

Ziua Internationala a Romilor este sarbatorita pe 8 aprilie, intrucat pe 8 aprilie 1971, la Londra, a fost creat? Uniunea Internationala a Romilor. In acest an, in ziua de vineri, 8 aprilie, cu incepere de la ora 14.00, SARBATOAREA ETNIEI ROMILOR DIN ROMANIA, va fi organizata in municipiul Bistrita la restaurantul ARDEALUL.

 Presedintele Partidei Romilor Pro Europa, consilierul judetean Emil Neia Lacatus ii invita pe toti cei care sunt legati sufleteste de aceasta etnie la un cocktail, atmosfera urmand sa fie intretinuta de un grup instrumental din cadrul Ansamblului Profesionist "Dor Romanesc" al Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud cu solistii Mirela Petrus si Ioachim Span. De asemenea, la sarbatoare vor mai fi prezente formatiile de dansuri tiganesti " Tarne Talente" al Centrului Scolar de Educatie Incluziva nr. 2 din Bistrita, "Chel sucar" din Josenii Bargaului si "Ilo Romano" din Sincraiu de Mures, la care se va adauga si formatia de dansuri orientale din Bistrita.

 La eveniment sunt asteptati sa participe reprezentantii la varf ai autoritatiilor locale si judetene, presedinti de partide politice, primari de orase si comune din Bistrita-Nasaud.

 Incepand de astazi si pana pe data de 8 aprilie, presedintele Emil Neia Lacatus va imparti pliante si alte material promotionale prin care va marca in marile comunitati de romi din judetul Bistrita-Nasaud marea Sarbatoare a Etniei.

 La Congresul Mondial al Romilor, desfasurat la Londra in anul 1971, s-a luat decizia ca ziua de 8 aprilie sa devina Ziua Internationala a Romilor din intreaga lume. Tot atunci a fost adoptat, ca imn international al romilor, cantecul "Gelem, gelem" interpretat de cantareata si actrita Olivera Vuco in cunoscutul film iugoslav "Am intalnit si tigani fericiti", pelicula ce dateaza din 1967. De asemenea, a fost adoptat si steagul international al romilor, avand partea de jos verde - simbol al campurilor inverzite, iar jumatatea de sus albastra - simbol al cerului senin; la mijloc, o roata simbolizand, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vietilor, si de cealalta parte nomadismul, in relatie cu spatiul originar al Indiei.
Doua decenii mai tarziu, la Congresul Mondial al Romilor din aprilie 1990, Comisia Lingvistica a Uniunii Internationale a Romilor a oficializat alfabetul international standardizat al limbii romani, decizia fiind semnata de 17 specialisti in domeniu, din diferite tari, in prezenta unui observator al U.N.E.S.C.O.
In anul 2002, in 8 aprilie s-a sarbatorit jubileul milenar reprezentand 1000 de ani de atestare a romilor in Europa. Cu acest prilej unic, in numeroase tari de pe toate continentele s-a desfasurat Ceremonia Raului. Lumanari aprinse si flori au fost aruncate pe ape in memoria stramosilor romi care si-au inceput, acum un mileniu, drumul catre Europa, apoi catre cele doua Americi si mai departe.

 

Biroul de presa

0 comentarii2793 vizualizări06 aprilie 2016
rss 2.0
rss 2.0