Guvernul Ciolos si majoritatea USL de la Senat au respins reformarea Sanatatii prin decapusarea de politicieni a conducerii CNAS si restituirea ei catre asigurati. Ministerul Sanatatii a confirmat ca Guvernul contribuie la bugetul CNAS doar cu 3% din fonduri, restul de 97% reprezentand contributiile angajatorilor si asiguratilor. Cu toate acestea, 80% din dreptul de vot in Consiliul de Administratie al CNAS il detin persoanele numite acolo politic. Din aceste motive cele peste 5 miliarde de EUR cheltuite anual in Sanatate, respectiv de 5 ori mai mult in ultimii 12 ani, nu ajung catre pacienti sau medici, ci sunt capusate la ordinul celor numiti politic in conducerea CNAS.
In sedinta din 5 aprilie 2016 a Plenului Senatului, cu 47 de voturi ale senatorilor, din lista detaliata mai jos, de la PSD, UNPR, UDMR si LC, a fost respinsa initiativa legislativa, detalii suplimentare aici http://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=19417&pos=0&NR=L68&AN=2016
Urmeaza votul Camerei Deputatilor.
CNAS este acum practic nationalizata si profund politizata, in care politicienii detin conducerea in CA al CNAS si decid astfel modul de cheltuire al banilor conform intereselor celor care ii numesc acolo si nu conform intereselor asiguratilor si pacientilor. Actuala organizare a CNAS, in care predomina, in mod vadit, conflictul de interese, este ineficienta, stimuleaza risipa si furtul din sistem si impiedica un control eficient al utilizarii fondurilor. Astfel, nu contribuabilii adevarati gestioneaza sumele colectate, ci statul care participa minoritar la Fondul de sanatate. Ministerul Sanatatii a confirmat faptul ca nivelul contributiei Guvernului la Fondul de Sanatate in anul 2012 a fost de 3%, restul de 97% reprezentand contributiile angajatorilor si asiguratilor, detalii aici http://www.tody.ro/document/2014-02-10-Raspuns-la-Intrebare-17-privind-alegerile-reprezentantilor-asiguratilor-in-conducerea-CNAS
Aceasta initiativa legislativa permitea reformarea profunda si eficienta a sistemului de Sanatate, prin restituirea CNAS catre asigurati, care devenea autonoma de stat, conducerea CNAS urma sa fie asigurata de reprezentantii alesi legitim de catre asigurati, iar banii CNAS nu ar mai fi facut parte din Bugetul consolidat.
Astfel, se puteau salva bani prin implementarea evaluarii cost-eficientei serviciilor si prin implementarea competitiei reale in procesul de contractare a fondurilor CNAS. Suplimentar se putea atrage in sistem de la persoanele care doresc o asigurare suplimentara si care acum platesc aceste servicii la negru, dar si de la bugetul de stat pentru serviciile prestate catre persoanele care sunt scutite prin lege de la plata contributiei la sanatate, sau nu detin o asigurare de baza, sau pentru serviciile deconate prin programele nationale de sanatate.
Cu banii CNAS gestionati astfel, se putea realiza cresterea salariilor a personalului medical, care nu mai era legata de grila de salarizare a bugetarilor, pe baza aportului fiecaruia la realizarea serviciilor medicale, generatoare de venituri proprii. Suplimentar, se puteau gestiona banii pentru nevoile asiguratilor in vederea cresterii calitatii serviciilor medicale si a numarului de servicii medicale oferite din aceiasi suma de bani, cu care se puteau salva mai multe vieti omenesti.
Din practica parlamentara se stie ca atunci cand pozitia Guvernului este negativa pentru orice initiativa legislativa, in peste 98% din cazuri, comisiile raportoare si plenurile ambelor camere vor respinge initiativa legislativa in cauza.
Si in acest caz, Guvernul Ciolos a respins in plenul Senatului aceasta initiativa legisaltiva si a reconfirmat faptul ca banii asiguratilor din Sanatate sunt deturnati catre alte destinatii, decise de politicieni si nu de asigurati, conform avizului negativ de aici http://www.senat.ro/Legis/PDF%5C2016%5C16L068PV.pdf in care se mentioneaza "semnalam faptul ca propunerile formulate prin initiativa legislativa determina un impact finaciar suplimentar asupra cheltuielilor de personal ale bigetului national consolidat" si conform afirmatiilor din Plenul Senatului "bugetul FNUASS se aproba de catre Parlament, la propunerea Guvernului, ca anexa la legea bugetului de stat", detalii video la minutul 4:35-5:12 de aici https://youtu.be/wMX9-MKAfsM
Aceasta initiativa legislativa propunea introducerea principiului contributivitatii in modul de conducere al CNAS care permite independenta reala fata de stat si oferirea catre asigurati: 1) a dreptului legitim de a determina modul in care banii lor sunt administrati, 2) depolitizarii CNAS si inlocuirea numirilor politice cu numiri bazate pe competenta, 3) introducerii votului direct al asiguratilor, pentru alegerea democratica, o data la 4 ani, a reprezentantilor asiguratilor in conducerea CNAS, 4) eliminarii conflictelor de interese si a incompatibilitatii membrilor Adunarii Reprezentantilor si Consiliul de Administratie, 5) negocierea corecta a contractelor intre reprezentantii asiguratilor si furnizorii de servicii si nu intre stat si stat si 6) controlul legitim, real si colectiv al contribuitorilor asupra conduceri CNAS.
Lista senatorilor care au votat pentru raportul de respingere a propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, 5 aprilie 2016 11:59, detalii aici: http://www.senat.ro/VoturiPlenDetaliu.aspx?AppID=9da4f3e6-35ba-4f97-af53-0df0590a47fa
PSD, Andronescu Ecaterina
PSD, Arcas Viorel
PSD, Badea Leonardo
PSD, Bodog Florian-Dorel
PSD, Bota Marius-Sorin-Ovidiu
PSD, Cadar Leonard
PSD, Chiriac Viorel
PSD, Coca Laurentiu Florian
PSD, Cordos Alexandru
PSD, Cretu Gabriela
PSD, Denes Ioan
PSD, Dumitrescu Florinel
PSD, Dumitrescu Cristian-Sorin
PSD, Durut Aurel
PSD, Federovici Doina-Elena
PSD, Fratean Petru-Alexandru
PSD, Iliesiu Sorin
PSD, Lazar Sorin-Constantin
PSD, Mitu Augustin-Constantin
PSD, Mohanu Nicolae
PSD, Nicolae Serban
PSD, Oprea Stefan-Radu
PSD, Pavel Marian
PSD, Popa Florian
PSD, Rotaru Ion
PSD, Severin Georgica
PSD, Silistru Doina
PSD, Stuparu Timotei
PSD, Voinea Florea
UDMR, Klárik László-Attila
UDMR, Markó Béla
UDMR, Pataki Csaba
UDMR, Tánczos Barna
UDMR, Vegh Alexandru
UNPR, Bujor Dumitru-Marcel
UNPR, Burlea Marin
UNPR, Cristache Iulian
UNPR, Mihai Neagu
UNPR, Purec Ion-Simeon
UNPR, Vasiliev Marian
LC, Banias Mircea-Marius
LC, Nita Mihai
LC, Popescu Dumitru-Dian
LC, Vosganian Varujan
PNL, Ichim Paul
Neafiliati, Mocanu Victor
Neafiliati, Saghian Gheorghe
1 comentariu | 3150 vizualizări | 09 aprilie 2016 |