Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 13 Aprilie 2021 - 14587
Ce a facut BNR ?

‘’In ultimele 6 luni s-au intensificat initiativele legislative care isi propun sa reglementeze domeniul financiar-bancar prin interventia retroactiva in contractele incheiate intre banci si clienti. Legea privind darea in plata este cea mai cunoscuta initiativa de acest gen; dupa aprobarea ei de catre Parlament in decembrie 2015, a fost trimisa spre reexaminare de catre Presedintie si se afla in dezbatere la Camera Deputatilor. In forma adoptata initial, aceasta lege creeaza risc sistemic, reduce disciplina la plata, induce hazard moral pentru ca nu distinge intre cei care nu mai vor sa plateasca si cei care nu mai pot sa plateasca, limiteaza accesul la creditare pentru populatia tanara si pentru cei cu venituri reduse, afecteaza profitabilitatea si solvabilitatea bancilor si pune in discutie garantia suverana a statului’’- sunt concluziile unui raport prezentat de BNR, din care rezulta inca o data vehementa cu care este atacata o initiativa legislativa menita sa puna capat simulacrului la care au fost supusi romanii care au incheiat acele contracte de credit avantajoase pentru banci si paguboase pentru ei.

            Inainte de toate, ar fi de bun simt sa ne clarifice guvernatorul BNR urmatoarele aspecte:

1. dispozitiile din lege care-i permit o interventie agresiva in raporturile contractuale dintre banci si clienti referitoare la modalitatea de stingere a acestor raporturi, interventie menita a sustine interesele bancilor- intrucat potrivit art. 35 din Legea nr. 312 din 28.iun.2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei ‘’
Atributiile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei:

   (1) Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei dispune masuri pentru executarea dispozitiilor legale, a hotararilor consiliului de administratie, precum si a altor reglementari privind Banca Nationala a Romaniei. Guvernatorul poate delega prim-viceguvernatorului si viceguvernatorilor unele dintre atributiile sale, in conditiile stabilite de consiliul de administratie.

   (2) Guvernatorul numeste in functie personalul din aparatul central al Bancii Nationale a Romaniei si pe directorii sucursalelor si ai agentiilor.

   (3) Guvernatorul emite ordine si decizii si reprezinta Banca Nationala a Romaniei in relatiile cu tertii, semnand, direct sau prin persoane imputernicite de el, toate tratatele sau conventiile incheiate.

   (4) In numele consiliului de administratie, guvernatorul prezinta Parlamentului, pana la data de 30 iunie a anului urmator, raportul anual al Bancii Nationale a Romaniei, care cuprinde activitatile Bancii Nationale a Romaniei, situatiile financiare anuale si raportul de audit, dezbatute, fara a fi supuse votului, in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului.

   (5) In cazul absentei sau imposibilitatii guvernatorului de a actiona, acesta va fi suplinit de prim-viceguvernator’’

2. demersurile in concret pe care aceasta institutie a statului le-a facut  pentru informarea corecta a populatiei cu privire la creditele in franci elvetieni, comisioanele grase stabilite de banci, pentru a proteja si interesele romanilor, pentru ca BNR avea  aceasta responsabilitate stabilita prin art. 2 alin. 2 lit. b din Legea nr. 312 din 28.iun.2004 privind atributiile BNR- ‘’ autorizarea, reglementarea si supravegherea prudentiala a institutiilor de credit, promovarea si monitorizarea bunei functionari a sistemelor de plati pentru asigurarea stabilitatii financiare’’

3.  daca s-au prestat servicii de colectare si difuzare, la cerere, contra cost, conform reglementarilor proprii ale BNR, de date si informatii privind incidentele de plati si riscurile de creditare in sistemul institutiilor de credit, pentru ca tot se sustine riscul, cat a costat acest studiu si cati bani s-au incasat de catre BNR pentru acest studiu si cine a platit acest serviciu

Consideram ca a cere lamurirea acestor lucruri nu e prea mult pentru o institutie a statului.


          Consilier judetean PNL Monica Sasarman.

 

 

0 comentarii2618 vizualizări11 aprilie 2016
rss 2.0
rss 2.0