Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 03 Iulie 2020 - 14854 vizitatori azi
Lasati justitia sa-si faca treaba!

 Mi-am permis sa-l citez pe Presedintele statului, nu doar pentru a da titlul acestei declaratii, ci si pentru a trimite un mesaj premierului Emil Boc si ministrului Daniel Funeriu. Poate ca notorietatea obedientei portocalii ar trebui sa faca in sfarsit dovada caracterului sau pozitiv.

In timp ce premierul Boc anunta cu mandrie nemarginta ca Romania a iesit oficial din recesiune, ba chiar ne avertizeaza ca urmeaza o crestere economica, ministrul Educatiei, tineretului si cercetarii,  Daniel Funeriu vede prin ochiul ager, specializat in urmarirea pixelului albastru, cea mai buna solutie pentru sistemul de invatamant romanesc - taierea salariilor!

Desigur, faptul ca o institutie a statului roman, intamplator cea care detine puterea legislativa conform Constitutiei in vigoare, a votat legea care prevedea marirea salariilor dascalilor, nu reprezinta un motiv destul de solid pentru ca domnul  Funeriu sa aplice aceasta lege. Cred ca domnul Funeriu va putea intelege putin mai bine principiul separarii puterilor in stat prin simpla reflectare asupra cuvintelor legislativ si executiv. Sunt cuvinte ale carui sens poate ca il vor lamuri si asupra rolului membrilor Guvernului, cat si asupra celui al Parlamentului.

Totusi, unii dascali au ales drumul instantei, caci, dupa cum bine stim, nimeni nu e mai presus de lege (articolul 16 al Constitutiei Romaniei). Astfel, in judetele Suceava si Botosani, profesorii au castigat printr-o hotarare judecatoreasca drepturile salariale stipulate prin lege si refuzate de ministrul in functie. Dar domnul ministru nu renunta la razboi dupa doar o batalie castigata, drept urmare, tot nu le da banii profesorilor!

Poate ca nu este vorba de rea intentie, de nepasare sau de sfidare, ci de un univers paralel mincinos. Domnul Funeriu, care ii lasa pe dascali sa moara de foame cu dreptatea in mana,  crede poate ca toti au venituri de peste 2000 de euro pe luna, asa cum are Ionel Funeriu, tatal acestuia.

Concluzionand, Romania este tara in care justitia trebuie sa-si faca treaba, asa cum insusi Traian Basescu ne spunea prin campanile electorale! Insa, in Romania cadrelor didactice justitia este mult prea mica pentru Guvernul Boc, care nu poate respecta o sentinta judecatoreasca! Prin aceasta decizie, Guvernul Boc intra oficial in ilegalitate, pentru ca nerespectarea unei hotarari judecatoresti se pedepseste in orice tara europeana conform legilor in vigoare. Raspunsul  guvernantilor este unul pe cat de aberant  pe atat de cinic, "nu ne permitem platirea salariilor deci nu o vom face indiferent de hotararile instantelor judecatoresti".

Pe acest principiu, peste 50% dintre cetatenii  Romaniei ar putea sa nu-si mai plateasca impozitele si taxele la stat, fara a se teme ca cineva ar putea sa ii traga la raspundere, pentru simplul motiv ca nu isi pot permite. In schimb, ANAF-ul pune sechestru pe averile unor jurnalisti pentru a recupera un TVA pe care acestia nici macar nu l-au incasat vreodata din drepturile de autor.

Consider ca este imorala si ilegala atitudinea premierului Emil Boc, care, in 2008, protesta vehement alaturi de presedintele Traian Basescu, presedinte care  promulga legea privind majorarea salariilor profesorilor, acuzand guvernul Tariceanu de reavointa in neaplicarea ei. Mai mult decat atat, il rog pe domnul Boc sa revada casetele din campanie si sa asculte cu atentie cuvintele domnului Basescu, LASATI JUSTITIA SA-SI FACA TREABA! Sau poate ca Traian Basescu ar trebui sa fie mai clar in exprimare si sa comunice membrilor guvernului ca ar trebui nu doar sa nu intervina in justitie, ci si sa respecte deciziile ei, pentru ca poate ei nu stiu asta.

 

Nicolae Banicioiu

Presedinte TSD

 

05.04.2011

 

 

 

 

 

0 comentarii1806 vizualizări06 aprilie 2011
rss 2.0
rss 2.0