Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 04 Iulie 2020 - 8936 vizitatori azi
Comunicat PNL.

De-a alba-neagra cu gunoiul in administratia bistriteana. Nici nu s-a uscat bine cerneala pe Hotararea (hotararile) de Consiliu prin care s-a trecut de la tarif la taxa speciala de salubritate, caci iata, administratia, la presiunea unora care nu-si fac treaba, vine si ne propune sa aprobam o documentatie de atribuire a contractului de salubritate pentru un nou operator, in care se revine, la ce credeti? La tarif. Adica exact la metoda din vechiul contract cu Vitalia, care nu a functionat.

Ce spunea marele edil al acestui oras, O.T.Cretu, in luna aprilie a.c., erijandu-se in aparatorul defunctului operator de salubritate Vitalia si transformand primaria in casieria acestei firme private: "Taxa speciala de salubrizare, pe care legea ne obliga sa o impunem, este o taxa morala"!? Sursa: http://www.timponline.ro/cretu-taxa-speciala-de-salubrizare-pe-care-legea-ne-obliga-s-o-impunem-este-o-taxa-morala/

Intr-un alt context acesta declara: "Intentionez ca de anul urmator sa introduc taxa de salubritate care sa fie colectata de primarie, primarie care sa plateasca Vitalia".  Telenovela "Salubritatea" a continuat si dupa denuntarea unilaterala in luna august a contractului de catre Vitalia si preluarea, in mare graba, a serviciului de catre Supercom. In data de 01.09.2016, Consiliul Local al municipiului Bistrita a aprobat Hotararea nr.148 privind aprobarea instituirii taxei speciale de salubrizare. In sedinta ordinara din 29.09.2016, apropiindu-se campania electorala pentru alegerile parlamentare, Cretu a venit cu o gaselnita: subventionarea din bugetul local a unei parti din taxa speciala de salubritate (3,3 lei din 9,9 lei).

Si tot asa si iar asa. Uite tariful, nu e tariful, uite taxa, n-o sa mai fie taxa, uite subventia, n-o sa mai fie subventie etc.

Efectul? Cetatenii municipiului Bistrita au fost bulversati, purtati pe drumuri si tinuti la cozi pentru a-si depune declaratiile de impunere pentru acea taxa speciala. Nu mai vorbesc de cheltuielile suplimentare din bugetul local generate de introducerea acestei taxe. Cine plateste pentru asta? Nimeni! Cine plateste pentru un sistem (cel de colectare a deseurilor) in care s-au investit milioane de euro si care zace neutilizat de luni de zile? Noi toti pentru incapacitatea unora!

Cauza? Incapacitatea unei firme private de a gestiona un contract pe care l-a semnat si lipsa totala a capacitatii de previziune a administratiei.

Tragic este faptul ca lucrurile tind sa se repete la infinit. Ieri, Consiliul Local a fost convocat intr-o sedinta "de indata" pentru a aproba un proiect de hotarare pentru avizarea documentatiei de licitatie pentru noul operator de salubritate. Pe langa faptul ca documentatia stufoasa a fost pusa la dispozitia consilierilor cu 4 ore inainte de sedinta, va marturisesc ca, de cand sunt in Consiliul Local, nu am vazut o asemenea "varza" de documentatie.

In primul rand aceasta nu este corelata pe deplin cu legislatia in vigoare in domeniul achizitiilor publice. In al doilea rand aceasta a fost facuta pe genunchi, de neprofesionisti si fara sa tina cont de faptul ca unele aspecte, cum sunt tariful sau indicatorii de performanta, trebuiau sa faca obiectul unor dezbateri publice, in prealabil.

Nu in ultimul rand, pe langa un continut neformatat si plin de copy-paste-uri, in multe locuri acesta este neinteligibil sau are exprimari "poetice" de genul "Ofertantul trebuie sa demonstreze … mijloace financiare suficiente pentru a realiza cash-flow-ul de prestare a serviciilor…" sau "Pentrucolectareasticlei,Operatorulvaluainconsiderarevariantacolectarii,astfelincatlacolectaresirespectivtransportsticlasasespargacatmaiputin". Domnilor specialisti de la ADI Deseuri, nu exista "cash-flow de prestare a serviciilor" ci doar cash-flow pozitiv sau negativ pe cele trei componente: cash-flow financiar, de investitii, operational.

Citind materialele puse la dispozitie pentru sedinta de ieri, mi-am amintit de o celebra replica dintr-o reclama, care se potriveste de minune in cazul de fata: "Cine a scris mizeria asta? Gata, m-am saturat de atata incompetenta. Raportul asta-i o rusine, o rusine. Chiar nu am nevoie de oameni ca voi...". As adapta putin: "Documentatia asta-i o rusine pentru ca ati avut sase luni de zile sa o pregatiti. Chiar nu e nevoie la Bistrita de oameni ca voi…"

Desi consilierii locali PSD+ALDE+UDMR au votat proiectul de hotarare de parca totul era "ca la carte", acesta nu a intrunit numarul de voturi necesar pentru a fi adoptat. Ca urmare, domnilor specialisti de la ADI Deseuri si domnule primar Cretu, respectati legea, invatati sa faceti documente corecte, coerente si legale si faceti administratie in slujba cetateanului si nu in defavoarea lui.

 

Ioan Peteleu

Consilier local PNL.

 

0 comentarii3332 vizualizări14 decembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0