Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 08 Iulie 2020 - 8634 vizitatori azi
Comunicat PSD.

Ajutam Romania sa atraga mai multe investitii - sume extrem de mari vor putea fi mobilizate in curand. In aceasta perioada lucrez in calitate de raportor din partea grupului S&D in Parlamentul European la un dosar extrem de important pentru Romania: Implementarea Fondului European pentru Investitii Strategice. Dosarul este extrem de important pentru tara noastra pentru ca, pana in prezent, nu avem decat un singur proiect semnat in cadrul acestui Fond.

Fondul European pentru Investitii Strategice este o initiativa comuna a Bancii Europene de Investitii si a Comisiei Europene cu scopul de a combate deficitul actual de investitii in UE, prin mobilizarea si garantarea investitiilor private in proiecte strategice de infrastructura, inovare, educatie si IMM-uri - prin finantarea investitiilor de risc. Vorbim aici despre sume imense. Daca intr-o prima faza Fondul isi propunea mobilizarea din piata a 315 miliarde de Euro, noul plan al Comisiei Europene tinteste peste o jumatate de trilion de Euro (500 de miliarde) mobilizati pana in anul 2020!

In esenta, acest fond va functiona ca si un mecanism de garantare a investitiilor strategice desfasurate de actori privati, sau in parteneriat public-privat, cu conditia ca datorita unui grad mai mare de risc, aceste proiecte sa nu poata fi finantate din alte surse, gen fonduri europene sau investitii guvernamentale. Acest fond de garantare isi propune sa mareasca apetitul si capacitatea pentru investitiile cu un anumit grad de risc, acolo unde fondurile europene nu mai actioneaza. Lipsa unui ecosistem european de investitii e foarte dureroasa, mai ales pentru tari ca Romania, si reprezinta un obstacol major pentru mediul privat. Puteti gasi mai multe informatii despre Fondul European pentru Investitii Strategice la acest link. O resursa ideala de idei pentru proiecte strategice, dar si o oportunitate extraordinara de a atrage investitori, este portalul de proiecte pentru investitii europene (European Investment Project Portal).

Prin amendamentele mele am insistat si am incercat sa promovez cateva aspecte care sper sa permita actorilor privati, sau in parteneriat public-privat, din Romania sa poata atrage in curand sume de bani extrem de mari, atrase din toata lumea, sume care vor finanta  nu doar proiectele noastre strategice ci vor si duce la creare a numeroase locuri de munca!

Desigur, conditia esentiala pentru realizarea acestui lucru este ca Ministerul Economiei si institutiile financiare partenere sa lucreze cu Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii si sa promoveze aceasta initiativa. Mai mult, mediul privat dar si institutiile publice din tara noastra trebuie sa isi consolideze capacitatea de a atrage investitii majore astfel incat, asa cum din pacate se mai intampla, sa nu ramanem in urma altor state europene care pot genera proiecte sustenabile si strategice, cat si sa atraga investitiile necesare pentru realizarea lor.

Din acest motiv m-am concentrat mult in amendamente asupra unui aspect care ne lipseste: capacitatea institutionala de implementare atat in domeniul public cat si in cel privat. Am cerut ca, prin intermediul unui grup de consultanta (European Investment Advisory Hub), Banca Europeana de Investitii si Comisia Europeana, sa ofere consultanta completa si adaptata la nevoile locale. Vom creste, astfel, competitivitatea organizatiilor romanesti si implicit eligibilitatea proiectelor depuse.

Urmeaza in curand sa finalizam acest raport in Comisia pentru Ocuparea fortei de munca si afaceri sociale. Voi reveni cu mai multe informatii despre acest fond de investitii si beneficiile pe care le poate aduce Romaniei.

 

Daca intre timp, aveti intrebari punctuale sau va pot ajuta cu orice informatii pentru proiectele dumneavoastra, scrieti-mi un email la adresa emilian.pavel-office@europarl.europa.eu sau trimiteti-mi un mesaj privat pe pagina mea de Facebook.

 

decembrie 15, 2016

 

 

0 comentarii3465 vizualizări15 decembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0