Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 26 Mai 2020 - 2844 vizitatori azi
10 ani in care Romania a fost membra a Uniunii Europene.

Cu ocazia ultimei declaratii politice din anul 2016, sustinuta in cadrul plenului Parlamentului European de la Strasbourg, am ales sa vorbesc despre cei 10 ani in care Romania a fost membra a Uniunii Europene. Poate ca in tumultul vietii politice si al celei de zi cu zi uitam acest lucru, dar in 1 Ianuarie 2017 se implineste un deceniu de cand am devenit membri UE. Pentru fiecare, la nivel personal, acest lucru inseamna ceva diferit, in functie de cum am trait in acesti 10 ani. Dar pentru noi toti, ca natie, eu cred ca este un deceniu castigat. Desigur, si sunt constient de asta, comunitatile unde ambulanta nu ajunge, ce sa mai spunem de accesul la internet, sau copiii care inca sufera de frig in sala de clasa, vor avea greutati in a aprecia acesti ani sau beneficiile aduse de UE, care pe ei, in multe cazuri, nu i-au atins. Suntem departe de ceea ce trebuie si vrem sa fim si avem nevoie de multa seriozitate ca sa ajungem acolo.

Suntem insa departe si de punctul de unde am pornit. Cine isi inchipuia atunci ca domeniul IT va ajunge sa depaseasca agricultura ca si contributie la PIB? Meritul, fara discutie, e al tuturor celor care, de multe ori in pofida administratiei greoaie, au crezut in ei si au deschis afaceri, au angajat oameni, au creat valoare si ne-au repus pe harta lumii!

 Pentru mine, un tanar care in anul 2007 - cand Romania adera la UE, abia ce termina facultatea, a fost cu siguranta un deceniu plin. De doi ani imi reprezint tara in Parlamentul European. Este inca un lucru care acum 10 ani nu putea fi prevazut de nimeni dar, la nivelul meu personal, este si un exemplu si un rezultat al  perseverentei, al implicarii continue, al asumarii unei vieti traite relativ sub lupa. Nu vreau sa ma laud singur si nici sa va spun aici ca merit mai mult ca altii din generatia mea locul pe care il ocup in prezent, dar vreau sa intaresc, pentru cei care imi cititi postarile, ca acest loc, in Parlamentul European, nu este in acelasi timp nici rodul intamplarii.  Ca orice succes obtinut peste noapte, si al meu a durat mai bine de 10 ani pentru a se realiza… Sunt activ in politica de peste zece ani, ca membru al unui singur partid.

 Sunt sigur ca sunt destui dintre dumneavoastra care au propriile povesti si propriile perspective sau concluzii ale acestor zece ani de Europa si m-as bucura daca mi-ati scrie despre ele.

 Revenind la noi toti insa, eu cred ca Romania a beneficiat in urma aderarii la Uniunea Europeana. Daca nu am beneficiat si mai mult vina ne apartine si la fel misiunea de o face in viitorul apropiat! Eu vreau sa fac tot ce tine de mine pentru a ajuta si suntem destui, din mai multe partide, care muncim pentru acest obiectiv.

In acelasi timp, si trebuie sa fim constienti de asta, am adus si noi suficiente beneficii Uniunii. In pofida micilor sau marilor noastre drame politice, suntem o oaza de stabilitate regionala (si e destul sa ne uitam la Est, la Nord si la Vest), avem o crestere economica solida - si slava Domnului, avem loc si nevoie destula sa crestem, si suntem printre cei mai pro-europeni cetateni, chiar daca - precum in cazul crizei refugiatilor, nu intotdeauna deciziile comune ne convin.

Insa, asa cum noi respectam Uniunea din care facem parte, trebuie sa cerem de la partenerii nostri, de la celelalte state membre, acelasi respect. Aderarea la spatiul Schengen, vizele pentru SUA si Canada, MCV, sunt cateva probleme care, perpetuandu-se, devin umilitoare si, in acest moment, ele nu mai tin de autoritatile romane.

Am vorbit de asemenea, in discursul meu de la Strasbourg, despre nevoia de a ne consolida statutul in cadrul Uniunii dar si despre viitorul guvern PSD care va conduce Romania in anul 2019, cand tara noastra va detine presedentia Consiliului UE.

Cheia, din punctul meu de vedere, este sa invatam de la cei 10 ani trecuti pentru a fi mai performanti in cei 10 care urmeaza. Ce inteleg eu prin performanta? Inteleg ca ambulantele vor avea drumuri asfaltate catre orice localitate, ca accesul la internet, mai ales gratuit, va fi la indemana oricui si ca in salile de clasa nu doar ca nu se va mai suferi de frig ci se vor pregati copii cu optiuni reale de viata si de viitor! As vrea nici mai mult nici mai putin decat sa reusim, stiu ca nu peste noapte, dar macar peste 10 ani, sa traim intr-o tara normala, o tara asezata, gospodarita bine, asa cum sunt multe altele.

Credeti ca se poate? Eu sunt convins ca da si fiecare dintre noi trebuie sa isi faca datoria. Asa cum suntem, cu bune si cu rele, eu am incredere in noi si am motive destule, bine intemeiate pentru asta.

Un singur lucru mai adaug: sa nu uitam niciodata ca atunci cand ne gandim la UE, mai ales la cea de peste inca 10 ani, ne gandim, in primul rand, la noi si la cum ne dorim noi sa fim.

http://emilianpavel.ro/10-ani-de-ue-sa-privim-spre-cei-10-care-urmeaza/

 

Euro-deputat Emilian Pavel.

29 Decembrie 2016

0 comentarii3745 vizualizări30 decembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0