Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 26 Mai 2020 - 4488 vizitatori azi
Cine vinde iluzii ar trebui sa plateasca si suferintele!

Un val de frig a lovit centrul si estul Europei la inceputul acestui an. Gerul extrem, ninsorile abundente si lipsa unui adapost incalzit au facut ca foarte multe persoane sa-si gaseasca sfarsitul, inghetate de frig! Situatia este grava inclusiv in tarile din sudul continentului, unde iernile sunt, de obicei, mult mai blande.
Cine sufera de frig? Intrebarea e necesara, desi poate parea ciudata. Realitatea e ca frigul i-a lovit pe toti cei nevoiasi si fara adapost, iar cvasi-totalitatea victimelor este formata din cetateni europeni.
Parlamentul European este, insa, preocupat de situatia refugiatilor. In consecinta, a fost adoptata o rezolutie non legislativa prin care se solicita autoritatilor nationale si UE sa ofere ajutor de urgenta si transfer catre alte state, pentru ca refugiatii sa poata face fata gerului extrem si zapezii abundente din multe zone ale Europei. Pe de alta parte, comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides, a recunoscut in plenul PE ca, desi UE a alocat destui bani pentru a ajuta Grecia sa creeze conditii refugiatilor, "unele slabiciuni de la fata locului nu au permis acestor bani sa fie utilizati in cel mai bun mod cu putinta". Cu alte cuvinte ar trebui sa platim din nou pentru politici europene gresite!
Greseala fundamentala este, insa, in alta parte! Europa a gresit pentru ca nu a sesizat consecintele situatiei din Orientul Mijlociu din ultimii ani. Ar fi trebuit sa actioneze energic pentru oprirea razboiului si pentru evitarea aparitiei celor circa sase milioane de oameni care si-au parasit casele si tarile din cauza razboiului. N-a facut-o si s-a trezit, in 2015, cu refugiatii in propria ograda! A crezut ca ii poate multumi pe toti cei care au solicitat cereri de azil. Acesti oameni au fost amagiti! Europa nu ii poate primi! Este mult mai cinstit sa refuzi decat sa promiti ceea ce nu poti face! Cine plateste pentru iluziile care le-au fost vandute acestor oameni?
Desigur, in acest moment, etica ne impune sa ii ajutam. Nu putem sa asistam nepasatori la drama unor oameni care infrunta gerul infasurati in folii de plastic, sub cerul liber, fie ei autohtoni sau refugiati! Intr-o Europa zdruncinata de violenta si terorism, oricare dintre noi poate fi, la un moment dat, in aceeasi situatie!
Cum ramane, insa, cu responsabilitatea celor care au vandut iluzii? A celor care au spus: "Ii putem primi! Sa vina!" Din pacate, faptul implinit pare ca a sters aceasta responsabilitate. Iar Europa mai are si responsabilitatea ca, macar acum, in ceasul al 12-lea, sa opreasca razboiul si sa reconstruiasca regiunile devastate, parasite de oameni.
Cati oameni trebuie sa mai moara pentru ca politicienii europeni sa se trezeasca la realitate?


Europarlamentar Laurentiu Rebega
Vicepresedinte al Grupului Europa Natiunilor si Libertatii

0 comentarii4480 vizualizări25 ianuarie 2017
rss 2.0
rss 2.0