Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 08 August 2020 - 3768 vizitatori azi
Simionca: Start-Up Nation - un program bun, dar limitat.

Din fonduri europene nu vor putea fi finantate firmele din mediul rural din toata tara, nici cele din Bucuresti si  judetul Ilfov prin programul Start-Up Nation, motiv pentru care pentru acestea Guvernul va trebui sa aloce prin credite de angajament - 1,2 miliarde de lei, in urma unei rectificari bugetare de la inceputul verii, sustine deputatul PMP Ionut Simionca. Acesta s-a declarat ingrijorat de faptul ca rectificarea risca sa fie negativa avand in vedere ca veniturile bugetare sunt in scadere, iar cheltuielile in crestere, ceea ce adanceste deficitul si majoreaza datoria publica.

Declaratia a fost facuta in contextul in care la sedinta de plen a Camerei Deputatilor de marti, 25 aprilie, deputatii Partidului Miscarea Populara au votat pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 10/2017, care prevede alocarea de fonduri de pana la 40.000 de euro  pentru infiintarea de firme de antreprenori noi.

"Ca tanar antreprenor, consider cu tarie ca acest gen de programe cu finantare nationala sau europeana sunt vitale pentru incurajarea antreprenorilor tineri din tara noastra. Nu pot insa sa nu remarc modificarile survenite la forma programului de la adoptarea ordonantei pana la adoptarea proiectului de lege, timp in care posibilii beneficiari au fost entuziasmati datorita promisiunilor financiare facute de reprezentantii Ministerului pentru Mediu de Afaceri.", a declarat Ionut Simionca.

Deputatul PMP a adaugat insa ca introducerea termenului de 30 ianuarie 2017 pentru firmele infiintate care sunt eligibile conduce la o discriminare pentru posibilii beneficiari care si-au pregatit deja dosarele necesare accesarii programului inca de la adoptarea ordonantei de urgenta. 

Pentru acoperirea cheltuielilor eligibile, antreprenorii vor putea face cereri de rambursare si cereri de plata, ultimele fiind cele sugerate de secretarul de stat responsabil. Insa, din experienta altor programe, stim cu totii ca termenul de 30 de zile pentru plata este adesea depasit, iar antreprenorii se regasesc in situatia in care trebuie sa gaseasca furnizori dispusi sa astepte mai mult de 30 de zile sau sa plateasca din fonduri proprii cheltuielile la timp. Pentru tinerii cu idei inovative dar fara sprijin financiar aceasta va fi principala provocare de sustenabilitate a afacerii lor inca de la inceput.

O alta modificare a intervenit si la nivelul salariatilor si salariului, care vine sa diminueze riscurile unei noi afaceri. Initial, firmele trebuiau sa tina 2 angajati pentru 3 ani la un salariu mediu pe economie, statul urmand sa acopere toate cheltuielile pentru o perioada de  1 an. Dupa modificarile din  comisia de industrii din Camera Deputatilor, firmele finantate prin Start-Up Nation trebuie sa mentina cel putin 1 salariat la acelasi nivel pentru 2 ani, iar statul va acoperi cheltuielile pentru maxim 6 luni, deductibile in urma unei cereri de rambursare dupa termenul de eligibilitate al acestui tip de cheltuiala.  

"Imi doresc ca acest program sa contribuie la atingerea unor obiective din Strategia Europa 2020, sa raspunda nevoilor reale de finantare in randul antreprenorilor noi si tineri si sa duca la promovarea unor afaceri inovative de succes", a mai spus deputatul Ionut Simionca.

 

Deputat PMP Ionut Simionca

Circumscriptia nr. 6 Bistrita-Nasaud.

 

0 comentarii4032 vizualizări25 aprilie 2017
rss 2.0
rss 2.0