Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 25 Februarie 2020 - 11644 vizitatori azi
Interpelare adresata domnului Ioan Nelu Botis, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale

In municipiul Bistrita a fost reabilitata, cu finantare guvernamentala si din bugetul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, o cladire care sa deserveasca un Centru pentru tratarea dementei senile si a bolii Alzheimer, unic in Transilvania. In fapt, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a alocat 1,5 milioane lei pentru construirea acestui centru, iar 600.000 lei au reprezentat participarea forului judetean.

Initial, centrul trebuia sa fie construit la Beclean, primaria din localitate punand la dispozitie terenul necesar. Amplasamentul a fost shimbat ulterior, considerandu-se oportuna reabilitarea unei cladiri din municipiul Bistrita. Chiar daca investitia a fost finalizata, locatia a primit dupa receptia lucrarilor o cu totul alta destinatie, si anume aceea de sediu pentru Directia Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Autoritatile judetene au precizat ca in proiect nu a fost cuprinsa si dotarea specifica pentru un Centru Alzheimer, astfel ca, in lipsa fondurilor, imobilul va fi folosit ca sediu pentru institutia mentionata.  Consiliul Judetean a solicitat unei fundatii din Germania, Internationales Bildungs-und Sozialwerk E.V, sprijin pentru achizitionarea mobilierului, insa o eventuala donatie ar fi inoportuna atata timp cat cladirea a primit o alta intrebuintare. Mai mult, pentru acest centru nu ar putea fi angajat nici personal de specialitate deoarece posturile sunt blocate in administratia locala. Ulterior, reprezentantii Consiliului Judetean au mentionat ca spatiul este total inadecvat pentru a gazdui persoane care sufera de boala Alzheimer, mai ales ca nu dispune si de un loc de relaxare in aer liber.

Schimbarea destinatiei acestui imobil nu s-a facut insa printr-o hotarare de Consiliu Judetean, decizia fiind luata la nivelul executivului. Reprezentantii institutiei au explicat ca situatia este doar una temporara si ca, in perioada urmatoare, se vor obtine fonduri pentru edificarea unui Centru Alzheimer in comuna Nuseni. De altfel, o astfel de sectie functioneaza in prezent si la Beclean, in Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica pentru adulti cu Alzheimer, unde sunt internate 74 de persoane din judetul Bistrita-Nasaud dar si din alte judete.

          Dupa aproape patru ani de la demarea proiectului, asistam, de fapt,  la o deturnare de fonduri guvernamentale fara precedent. In timp ce reprezentantii Consiliului Judetean anunta triumfalist, intr-o perioada de austeritate, construirea unei noi cladiri care sa primeasca aceasta intrebuintare, oficialii guvernamentali nu prezinta niciun punct de vedere despre modul in care au fost cheltuite fondurile alocate.

 

 

Date fiind aceste aspecte, va solicit, domnule ministru, raspuns scris pentru urmatoarele intrebari:

 

Ø Ce masuri va intreprinde Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale impotriva Consiliului Judetean ca urmare a deturnarii scopului pentru care a fost alocata suma de 1,5 milioane lei?

Ø Ministerul pe care il coordonati va efectua o ancheta cu privire la modul in care a fost schimbata destinatia acestui obiectiv de investitii finantat preponderent cu bani guvernamentali?

Ø Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a solicitat sprijin financiar pentru dotarea imobilului din municipiul Bistrita pentru a primi destinatia de Centru Alzheimer?

Ø Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a depus o noua solicitare la ministerul de resort pentru obtinerea unei finantari in vederea edificarii unui nou Centru pentru suferinzii Alzheimer la Nuseni?

 

 

Deputat PSD,

Emil Radu Moldovan

 

 

0 comentarii2093 vizualizări14 septembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0