Politica Duminica 27 Mai 2018 - 15762 vizitatori azi
Un "joc" viciat: Asistenta tehnica pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene.

Statele membre ale Uniunii Europene primesc importante fonduri europene pentru asistenta tehnica in implementarea programelor operationale. Romania a beneficiat in perioada 2007-2013 de suma de 170,24 milioane Euro, fonduri nerambursabile, pentru Programul operational "Asistenta tehnica".

Stadiul absorbtiei acestor fonduri in 2016 a fost de 86%. Pentru perioada 2014-2020, Romania are alocata o finantare nerambursabila in valoare de 212,77 milioane Euro pentru programul de asistenta tehnica.

Asistenta tehnica acordata statelor membre este foarte importanta pentru a avea proiecte de calitate mai buna si pentru a creste capacitatea administrativa de a pregati si implementa aceste proiecte. Asa cum s-a vazut in perioada anterioara, in anumite state membre, cum este si cazul Romaniei, autoritatilor locale si nationale le lipseste capacitatea necesara pentru a gestiona eficient fondurile europene, fenomen la care contribuie si dificultatea de a pastra personalul calificat. De altfel, mare parte din fonduri sunt cheltuite pentru a acoperi costurile de personal. In plus, in general asistenta tehnica nu ajunge efectiv pana la beneficiar, care este, in final, responsabil de implementarea proiectelor la nivel national, ci se concentreaza la nivel central.

Trebuie sa avem in vedere ca obiectivul nu este numai de a cheltui fondurile disponibile, ci de a le utiliza in beneficiul celor implicati in gestionarea lor, pentru a oferi valoare adaugata proiectelor.

In acest sens, in data de 24 martie 2017, am propus o serie de amendamente la Raportul privind Perspectivele viitoare ale asistentei tehnice in cadrul politicii de coeziune, in Comisia pentru Dezvoltare Regionala din care fac parte in Parlamentul European. Printre aceste amendamente s-au numarat: concentrarea asistentei tehnice mai mult la nivel de proiect si de beneficiar, posibilitatea folosirii fondurilor din asistenta tehnica inainte de inceperea programelor operationale si crearea unei asistente tehnice pe masura nevoilor locale specifice, in loc de "modele generale" aplicabile tuturor.

Oarecum surprinzator, amendamentele propuse de mine au fost respinse, dar, ulterior, aceleasi idei, propuse ca amendamente de un grup parlamentar "mainstream", au fost adoptate si incluse in forma finala a textului adoptat in Parlamentul European. Desigur, este bine ca ideile respective au fost preluate. Din perspectiva rezultatului, este mai putin important daca ele au fost propuse de X sau de Y. Ramane, totusi, un gust amar atunci cand vezi ca se lucreaza cu o dubla masura. Si, din pacate, am constatat ca dubla masura se aplica sistematic Romaniei si romanilor.

Am intrebat Comisia Europeana cum intentioneaza sa utilizeze experienta de pana acum pentru a maximiza eficienta asistentei tehnice. In raspunsul din 2 iunie 2017, Comisia Europeana este de acord ca utilizarea asistentei tehnice poate fi consolidata si afirma ca isi concentreaza eforturile exact in sensul amendamentelor propuse de mine. Comisia precizeaza ca, in prezent, cauta o cale de a concentra oferirea de asistenta tehnica in perioada de dinainte de inceperea efectiva a programelor si sprijina o abordare cu scop determinat a asistentei tehnice la nivelul beneficiarilor finali.

Cu alte cuvinte, mi s-a dat dreptate, chiar pe formularea mea.

Nu prezint aceaste chestiuni ca pe un caz "pro domo", ci ca pe o situatie, din pacate, generala! Nu este prima si, cu siguranta, nici ultima data cand un parlamentar - reprezentant al cetatenilor - este "faultat", iar "arbitrul" lasa jocul sa continue, pentru simplul motiv ca parlamentarul respectiv nu joaca la echipa "care trebuie". Este, insa, esential ca opinia publica sa fie informata si sa exercite o presiune asupra acelor institutii care dau dovada de incompetenta, neglijenta sau, mai grav!, urmaresc agende ascunse. Cetatenii trebuie sa reactioneze exact ca publicul din tribune: sa aplaude executiile corecte si sa fluiere greselile!

In ce ma priveste, voi continua sa lupt pe "teren" asa cum am primit mandatul de la cetateni!

 

Europarlamentar Laurentiu Rebega

Vicepresedinte al Grupului Europa Natiunilor si Libertatii.

 

0 comentarii2226 vizualizări13 iunie 2017
rss 2.0
rss 2.0