Politica Vineri 20 Iulie 2018 - 6316 vizitatori azi
O conferinta mare pentru Bruxelles, dar mica pentru omenire!

Revin, dupa cum am promis, cu cateva impresii mai detaliate, in urma participarii la conferinta la nivel inalt asupra managementului migratiei defasurata pe 21 iunie, in Hemiciclul Parlamentului European de la Bruxelles.

A fost conferinta maraton la care, pe parcursul a peste sase ore, au luat cuvantul personalitati de varf ale Uniunii Europene: Presedintele Parlamentului, Antonio Tajani, Presedintele Comisiei, Jean Claude Juncker, Inaltul Reprezentant pentru politica externa si de securitate, Federica Mogherini, comisarii D. Avramopoulos, J. Hahn si J. King, precum si reprezentanti ai ONU, ai Organizatiei Internationale pentru Migratie, ai Comitetului Regiunilor si ai Comitetului Economic si Social, ministri din Grecia, Suedia si Libia si, bineinteles, numerosi europarlamentari.

Din aceasta simpla enumerare, reies doua aspecte contradictorii. Pe de o parte numarul si importanta participantilor, arata, fara indoiala, ca migratia este o mare problema a UE. Pe de alta parte, tot numarul si importanta participantilor sugereaza ca masurile concrete si eficiente mai au inca de asteptat. Intr-adevar, luarile de cuvant, in marea lor majoritate tehnice, au evidentiat cat de complexa este problema migratiei si cat de strans este legata de alte probleme la fel de complicate si care, nici ele, nu si-au gasit rezolvarea: terorismul, subdezvoltarea si conflictele endemice din Orientul Mijlociu si Africa.

 

Conferinta a fost bine organizata din punctul de vedere al structurii si programului. Dupa discursurile introductive au urmat trei sectiuni dedicate, respectiv, managementului migratiei si azilului, promovarii stabilitatii si a prosperitatii in tarile lumii a treia si intaririi securitatii interne a Uniunii Europene. Prin urmare, organizatorii au sesizat corect marile categorii de probleme.

Din pacate, in discutii a prevalat punctul de vedere al politicii mainstream de la Bruxelles.

Potrivit acestuia gestionarea migratiei si a azilului, inclusiv deciziile privind migrantii ilegali sau relocarea refugiatilor ar fi doar probleme de organizare si de cosmetizare a procedurilor actuale. Pe acelasi ton s-au pronuntat si vorbitorii care au dezbatut securitatea interna a Uniunii: trebuie crescut bugetul, trebuie intarite patrulele, trebuie aplicate tehnologii moderne de recunoastere biometrica.

Privind situatia prin acest tip de ochelari, nu e de mirare ca majoritatea vorbitorilor, apartinand unei majoritati politice, s-au exprimat in sensul cresterii bugetelor pentru primirea migrantilor, in sensul cresterii cheltuielilor comune pentru securitate, in sensul schimbului de date intre autoritatile politienesti si, ca un corolar, in sensul cresterii integrarii europene.

 

Pe scurt, mesajul politic mainstream a fost: trebuie sa-i primim pe migrantii "buni", trebuie sa crestem integrarea europeana si trebuie sa intensificam supravegherea tuturor cetatenilor! Adica, amenintarea refugiatilor devine o sperietoare pentru ca Uniunea Europeana sa devina un super-stat in care deciziile nu le mai iau cetatenii pentru comunitatile lor, ci le iau birocratiile de la Bruxelles sau de aiurea.

Au existat, insa, si voci curajoase care au aratat ca radacinile problemelor care genereaza migratia nu pot fi rezolvate prin integrare europeana si intarirea fortelor de securitate. Paradoxal, acest lucru a reiesit inclusiv din cuvantul doamnei Federica Mogherini, care a lasat sa se inteleaga ca fenomenul migratoriu se va intensifica in urmatorii ani si ca nu exista sperante rezonabile ca acesta sa fie rezolvat in mai putin de cateva decade.

Cresterea demografica in Africa si Orientul Mijlociu nu da semne ca ar diminua. Raspunsul eurocratilor este ca Europa ar trebui sa primeasca, anual, cateva sute de mii de migranti pe care, ulterior, sa-i disperseze in statele membre. Aceasta este o perspectiva care nu a fost exprimata explicit, cel putin la acele dezbateri la care am participat si eu, dar care s-a cristalizat implicit, ca picatura chinezeasca.

Fireste, nu s-a putut evita discutarea relatiei intre migratie si terorism. Desigur, este absurd sa ne gandim ca toti migrantii sunt teroristi, dar este cat se poate de rezonabil sa observam ca in masa de manevra a migrantilor exista conditiile ideale pentru radicalizare si terorism.

La aceasta conferinta am exprimat o pozitie ferma pentru o gestionare severa a fenomenului migrator, pornind de la idea ca trebuie sa tratezi cauzele si nu efectele unui fenomen negativ. Am sustinut ca solutia fara de care nu se poate este aceea de a se opri razboaiele si de a se investi masiv in economiile din acele state lovite de acest flagel.

Orice om are dreptul sa-si caute fericirea, oriunde in lume. Dar toti oamenii au dreptul ca in comunitatile lor sa fie pastrate pacea si prosperitatea.

 

Europarlamentar Laurentiu Rebega

Vicepresedinte al Grupului Europa Natiunilor si Libertatii

 

 

0 comentarii2471 vizualizări23 iunie 2017
rss 2.0
rss 2.0