Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Luni 25 Mai 2020 - 8230 vizitatori azi
Apel la luciditate si responsabilitate.

"In final vreau sa fac un apel in special catre consilierii din majoritatea din consiliu, sa nu uitam juramantul pe care l-am depus la investirea in calitatea de consilier local pentru mandatul 2016-2020, sa actionam in serviciul comunitatii si in serviciul cetatenilor comunitatii. Daca imi permiteti, va sugerez sa aprofundati exceptionalul material scris de unul dintre cei mai buni sociologi ai Romaniei de fata, domnul profesor Vasile Dancu, despre majoritati si minoritati. Si celor 11 + 2 + 1 consilieri ai majoritatii, va rog evadati din lumea paralela cu realitatea, in care planeaza, in care pluteste primarul Cretu. Haideti sa ne asezam si sa vedem adevaratele oportunitati, adevaratele necesitati ale municipiului Bistrita."


Reiterez acest apel pe care l-am facut in cadrul sedintei Consiliului local din data de 23 februarie 2017 si solicit tuturor consilierilor locali ai municipiului Bistrita sa faca o analiza lucida proiectului HCL "SF Pasaj Independentei" si sa il respinga in sedinta din 29 iunie.
Nimeni nu mai construieste pasarele pietonale supraterane in orasele civilizate. In tara s-au construit cateva pasarele pietonale supraterane peste DN1 la Otopeni sau Busteni care zac nefolosite, oamenii trecand tot pe la trecerile de la nivelul solului.
In cazul concret al pasajului pe care il viseaza dl. Cretu sunt foarte multe argumente impotriva lui:

 
1. Estetic: Bulevardul Independentei, calea de intrare in orasul nostru, va fi mutilat de un mastodont de fier.

 
2. Functional: Aceasta pasarela nu rezolva problema fluidizarii traficului auto pe Bd.Independentei deoarece mai sunt inca doua treceri de pietoni cu trafic foarte mare de pietoni (trecerea de pietoni de la Big - semaforizata si trecerea de pietoni de la Kaufland - nesemaforizata). Rezolvarea problemei este simpla si ieftina: montarea de semafoare cu temporizare la trecerile de pietoni de la intersectia str. Iosif Vulcan cu Bd.Independentei si la cea de la Kaufland. Pasarela nu va fi folosita de cetateni daca raman cele doua treceri de pietoni, oamenii vor evita efortul de a urca, chiar si cu liftul, o inaltime de cca 2 etaje de la bloc.

Daca cumva, ceea ce nu este exclus, primarului ii trece prin cap sa desfiinteze trecerile de pietoni de la Big si de la intersectia cu str. Iosif Vulcan, bulverseaza complet fluxul pietonilor. Imaginati-va pe cineva care vine din zona industrial pe str. Iosif Vulcan si trebuie sa ajunga undeva in zona Sens: de la intersectia I.Vulcan cu Independentei trebuie sa mearga cca 100 m pana la punctul de "imbarcare" pe pasarela si apoi sa traverseze 65 m pe pasarela pana la locul de coborare aflat langa cladirea fostului oficiu PTTR; simulati, va rog, traseul unui elev care vine de la blocurile de pe Panait Cerna sau St.O.Iosif si trebuie sa ajunga la Scoala gimnaziala nr.1: de la actuala trecere semaforizata de la Big trebuie sa mearga, in jos, pe Bd. Independentei cca 100 m ca sa poata urca pe pasarela si apoi sa faca 65 m pana la punctul de coborare situate intre cele doua blocuri cu 8 etaje din jos de Biserica Sf.Ana. Elevul va face 200 m in plus fata de traseul actual + efortul de a urca pe pasarela.

Chiar si specialistii care au intocmit Planul de Mobilitate Urbana Durabila au urmatorele reserve in legatura cu acest proiect: "Constrangeri si riscuri: Posibila bariera psihologica si fizica (pentru persoanele cu deficiente motorii). Riscul degradarii amenajarii in scurt timp".

 
3. Oportunitate: avem foarte multe problem foarte urgente de rezolvat in municipiul Bistrita. Dau exemplu situatia serviciului public de apa-canalizare, care a fost analizat in sedinta comuna a Comisiilor de specialitate ale Consiliului local din data de 19 iunie 2017. Avem pierderi de apa pe retelele de distributie de peste 45% (standardul roman privind furnizarea apei potabile admite pierderi de maxim 35% pe retelele vechi de apa si luarea masurilor de urgenta in cazul in care aceasta limita este depasita), peste 70% din retelele de distributie a apei potabile sunt mai vechi de 30 de ani, iar SC AQUABIS SA poate sa le inlocuiasca, din fonduri proprii, in cca 30 de ani. Retelele de canalizare ale apelor pluviale sunt subdimensionate si, in mare parte, colmatate, la fiecare ploaie mai mare orasul fiind inundat. In loc sa alocam din bugetul local bani pentru reabilitarea retelelor de apa-canal (serviciu vital pentru cetatenii orasului), noi visam cai verzi pe pereti si dorim sa "ingropam" peste 2 milioane de lei intr-un obiectiv de investitii inutil.

 

Adrian Florin Chereji. 

0 comentarii3773 vizualizări27 iunie 2017
rss 2.0
rss 2.0