Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Luni 25 Mai 2020 - 8142 vizitatori azi
Diagnostic clar. De ce sufera primarul Cretu?

Probabil ca, multi dintre locuitorii Bistritei, frumosul si cochetul oras de odinioara, s-au obisnuit deja cu tot felul de aberatii marca Ovidu Cretu, care nu face altceva decat sa-si puna in practica, pe banii contribuabililor desigur, halucinatiile nocturne generate de complexele si frustrarile de care sufera.

De noua ani de zile, sub logoreea "Bistrita Europeana", "omul cu idei crete" a transformat orasul intr-un vesnic santier ale carui lucrari de proasta calitate, desenate din pixul lui verde si facute dupa ureche, au produs si produc un disconfort major locuitorilor. Evident, unele dintre ele nu au nici o utilitate: partia de schi fara zapada, aquapark-ul unde o sa aduca cu cisterna apa sarata de la Figa, podul cu coarne de peste rau care nu duce nicaieri, centrul intermodal ce va sa vina peste liniile de cale ferata, voliera pentru veverite, etc.

Am mai spus-o si o repet: agenda acestui personaj numit primar este total paralela cu problemele orasului. Cu peste 150 de strazi nemodernizate (de pamant sau pietruite), cu sute de strazi vechi nereabilitate, sparte si carpite mereu, cu zone intregi fara iluminat public, cu o dezvoltare urbana haotica in care in loc de respectarea legii s-a introdus conceptul de "intrare in legalitate", cu milioane de euro cheltuiti anual pe "reparatii investitionale", cu o lipsa totala de viziune in ceea ce priveste viitorul acestui oras, Bistrita tinde in mod evident sa se transforme intr-un mare targ. De vara, de iarna? Ramane de vazut!

Nu mare mi-a fost mirarea, obisnuit fiind deja cu aberatiile primarului, cand am vazut proiectul pentru pasajul pietonal peste Bulevardul Independentei (intersectia cu Panait Cerna). O hardughie de fieratanii, fara nici o noima, fara nici un element estetic sau arhitectural, aruncata la intamplare pe unul din putinele si frumoasele bulevarde ale orasului.

Pana mai ieri se vorbea de acest proiect la intersectia cu strada Iosif Vulcan. Observam insa ca peste noapte hardughia a fost mutata cu 50 de metri mai sus, fara nici un argument, doar din dorinta nestavilita a individului de a-si etala puterea si din orgolii excesive. Ieri, in sedinta Comisiei Economice, la intrebarile pe care le-am pus vis-a-vis de datele care au stat la baza fundamentarii deciziei de amplasare a mastodontului in acea locatie, nu mi s-a putut raspunde clar, cu argumente sau cu informatii relevante ci doar cu balbaieli si cu zambete in coltul gurii, pline de dispret.

Nu o sa ma refer aici la utilitatea acestui proiect inutil. Vreau sa spun doar ca din punct de vedere al esteticii urbane, orasul Bistrita a fost si continua sa fie mutilat iremediabil in ultimii ani, sub privirea si obladuirea unui primar si a unui arhitect sef care nu au nici cea mai mica legatura cu urbanismul si frumosul. Nici macar cu cel din mediul rural, cu atat mai putin cu cel a unui oras European asa cum se pretinde a fi. Bineinteles, lucrurile acestea nu s-ar putea intampla fara votul unei majoritati oarbe, indolente, meschine, care sustine fara echivoc ideile "crete" si aberante ale primarului.

Ideea de frumos care defineste estetica urbana si care este un imperativ al oraselor moderne a disparut complet in Bistrita. "Locuirea" se transforma pe zi ce trece in "locuinta" iar urbanismul si urbanitatea sunt caracterizate de mediocritate, schilodire, kitsch. Stresul cotidian, aparent inofensiv, generat de haosul care ne inconjoara la fiecare pas, datorat unei administratii incompetente, servile si aservite conducatorului mult iubit Cretu, ne afecteaza pe toti chiar daca nu ne dam seama.

Ineptiile si monstruozitatile care tind sa inlocuiasca frumosul, decenta si normalitatea in acest oras, izvorasc din crizele de autosuficienta, atotstiinta si omnipotenta ale unui personaj suferind de megalomanie. Toate aceste psihoze sunt contagioase si se transmit de la individ prin administratia infestata pe care o pastoreste, la oras. Cu toate ca suntem intr-o criza a vaccinurilor, trebuie gasit repede un vaccin pentru megalomanie si administrat celor suferinzi in doza de soc. Altfel, riscam o epidemie!

Si acest pasaj pietonal, ca multe alte ineptii ale lui Cretu, se incadreaza in categoria proiectelor megalomanice care costa si vor costa Bistrita, nu numai financiar ci mai ales estetic iar efectele acestor actiuni sunt ireversibile.

 

Ioan Peteleu. 

Consilier municipal PNL. 

0 comentarii3605 vizualizări28 iunie 2017
rss 2.0
rss 2.0