Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Luni 25 Mai 2020 - 7846 vizitatori azi
O Uniune prea indepartata!

Faptele: Marti dimineata, plenul Parlamentului de la Strasbourg trebuia sa dezbata rezultatele presedintiei malteze a Consiliului Uniunii Europene. Din cei 751 de europarlamentari,in sala erau prezenti doar aproximativ 30. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a reactionat: "Parlamentul European este ridicol, foarte ridicol. Ii salut pe cei care au facut efortul de a fi prezenti in aceasta camera, dar faptul ca sunt doar 30 demonstreaza ca Parlamentul European nu este serios. "Presedintele Parlamentului, Antonio Tajani, i-a cerut lui Juncker sa isi retraga cuvintele: "Va rog, domnule presedinte, da, puteti critica Parlamentul, dar Comisia nu controleaza Parlamentul, ci Parlamentul controleaza Comisia. "Juncker a refuzat sa isi retraga cuvintele si a spus ca nu va mai participa niciodata la plenare de acest tip. (Ulterior, insa, un purtator de cuvant al Comisiei a spus ca Jean Claude Juncker regreta exprimarea avuta... Dar prea tarziu!)

Adevarul din spatele faptelor: Da, domnule presedinte Juncker, Parlamentul poate ca este ridicol, dar cine la-a adus in situatia de a fi asa? Eu stiu ca oamenii se mobilizeaza daca, si numai daca! ,au constiinta si convingerea ca problema este importanta si actiunea lor schimba ceva. Oamenii nu se implica daca li se cere doar sa fie prezenti si sa aplaude. Din pacate, tendinta Comisiei si a Consiliului este tocmai aceea de a trata Parlamentul ca o adunare de aplaudaci. Da, domnule presedinte Tajani, formal, Parlamentul controleaza Comisia, dar nu acesta era argumentul pe care ne-am fi asteptat sa-l aduceti. Cand ati fost ales, in ianuarie anul acesta, ati promis sa faceti din Parlament o institutie care sa exprime in mod real vointa si interesele cetatenilor si care, asemenea parlamentelor nationale, sa impuna agenda dezbaterilor europene si sa sanctioneze abaterile de arbitrar si voluntarism ale celorlalte institutii.

Tragand linie, constat ca relatiile inter-institutionale din Uniune sunt gripate grav. Mai simplu spus, exista o fractura intre institutii si, mai ales, intre institutii si cetateni.

Perspectiva: La nivelul cel mai inalt, Consiliul si Comisia au promis, de curand, o reforma a Uniunii. Ca este nevoie de o reforma profunda este evident pentru toata lumea! Dar la fel de evident este ca, deocamdata, nici unul dintre liderii Uniunii nu stie ce fel de reforma sa faca si nici cum sa o faca!


Europarlamentar Laurentiu Rebega

Vicepresedinte al Grupului Europa Natiunilor si Libertatii

0 comentarii3556 vizualizări07 iulie 2017




rss 2.0
rss 2.0