Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 25 Februarie 2020 - 10880 vizitatori azi
Inceputul sfarsitului A.D.I. Deseuri.

Administratia Dezinteresului si Incompetentei, pe scurt A.D.I. Deseuri, ne anunta ca, de la 1 Octombrie, Supercom va ridica doar deseurile colectate selectiv. Ca sa ne intre bine in cap, avand in vedere preavizul de doar trei zile, ne si ameninta cu amenzi de pana la 300 de lei. De parca noi n-am vrut sa colectam selectiv. Ne reintoarcem deci la situatia de acum trei ani, cand a inceput operarea in cadrul proiectului "Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Bistrita-Nasaud" si, in urma somatiei A.D.I. Deseuri, in fine, "minunatul" sistem de colectare selectiva implementat prin proiectul de multe milioane de euro, va functiona ca un ceas elvetian.

 Nu mai ramane decat sa ne intrebam: daca a fost asa simplu, de ce n-a dat A.D.I. Deseuri comanda asta acum un an? Ce a impiedicat operatorul de salubritate sa transporte separat deseurile selectate, de bine, de rau, de populatie, in conditiile in care infrastructura e aceeasi? Acum un an, A.D.I. Deseuri sarea in apararea Supercom explicand populatiei ca societatea angajata prin negociere directa nu poate fi constransa sa opereze sistemul de colectare selectiva si i s-a ingaduit cu lejeritate sa-si creeze un sistem de colectare paralel care blocheaza si acum in oras accesul la containerele semi-ingropate. Cum s-a preocupat pana acum A.D.I. Deseuri de atingerea tintei de 40.000 de tone deseuri reciclate pe an? Ce a facut A.D.I. Deseuri cand deseurile selectate erau amestecate din nou in bataie de joc de catre operatorul de salubritate?

 

In conditiile in care Judetul Bistrita-Nasaud a fost primul din tara care a implementat un sistem de management integrat al deseurilor finantat din fonduri europene, ce a impiedicat ADI Deseuri sa raporteze guvernului inca de anul trecut ca noi colectam selectiv, pentru a nu ni se impune si noua, cetatenilor de buna credinta din municipiul Bistrita, care colectam selectiv de ani de zile, suprataxa impusa de guvern la sfarsitul anului trecut? Mai departe, in acest contex, de ce semnalizeaza acum A.D.I. Deseuri Comisiei Europene ca proiectul judetului Bistrita-Nasaud este o iregularitate, avand in vedere faptul ca obiectivul colectarii selective nu a fost atins niciodata, punandu-ne in situatia de a returna integral banii europeni primiti? Avand in vedere chestiunile de mai sus, nu putem decat sa constatam ca gestiunea deseurilor este Asociata cu Deficitul de Inteligenta.

 

Pentru a-si acoperi deprofesionalizarea si impostura A.D.I. Deseuri, in loc sa fi impus de la bun inceput Supercom sa foloseasca infrastructura proiectului in modul in care ea a fost conceputa initial si sa continue campania de informare si constientizare a cetatenilor, dupa un an de zile s-a trezit brusc, someaza imperativ si transfera integral in carca cetatenilor intreaga responsabilitate pentru propiul esec. Administratia care trebuia sa impuna operatorilor serviciului de salubritate, utilizarea infrastructurii platite din bani europeni, colectarea selectiva si valorificarea deseurilor si sa-i sanctioneze in caz ca nu fac acest lucru, s-a intors cu fata la cetateni si ii ameninta cu amenzi. In loc sa asigure furnizarea unui serviciu in interesul cetatenilor A.D.I. Deseuri dovedeste ca este preocupata doar de administrarea propriilor interese, salarii, masini etc. In loc sa raspunda in fata cetatenilor pentru care se presupune ca ar trebui sa lucreze, se anima din cand in cand in urma unor obscure comenzi politice.

 

A.D.I. Deseuri demonstreaza prin acest mod de a se manifesta, inca o data, ca a fost de la bun inceput o deficienta majora de conceptie a sistemului. Cetatenii Bistritei, care platesc 70% din serviciile de salubritate, au a 60-a parte din deciziile luate la nivel de A.D.I., adica 1,67%. Taxarea e de o suta de ori mai mare decat reprezentarea. Degeaba Consiliul Local Bistrita a votat de doua ori impotriva tarifelor si de doua ori impotriva caietului de sarcini pentru selectarea operatorului. Degeaba Primaria a dat in judecata Consiliul Judetean pentru impunerea taxei suplimentare pentru neselectarea gunoaielor. Cetatenii Bistritei nu au drepturi, au doar obligatia de a plati oricat dispune A.D.I.-ul si in conditiile stabilite de aceasta structura. Asa s-a ajuns ca bistritenii sa platesca acum o taxa de doua ori mai mare decat cetatenii capitalei si azi-maine n-o sa le ajunga salariile sa plateasca amenzile.

 

Nici nu are rost sa mai amintim ca A.D.I. Deseuri nu are nici un fel de competente in privinta sanctionarii cetatenilor, potrivit legii serviciilor de salubrizare. Recenta iesire in public e probabil o incercare de a se prezenta cu unghiutele taiate si batistuta curata in fata ministrului mediului. Sa mai bifam ceva, sa mai coafam lucrurile, sa le aducem din condei. Cu totul inutil! Lucrurile nu au cum sa functioneze. Este momentul sa punem capat acestei sarade. Conceptia sistemului a fost proasta de la bun inceput, solutia tehnica depasita, proiectul a fost nepregatit corespunzator si A.D.I.-ul este nefunctional si actioneaza impotriva intereselor principalilor sustinatori ai sistemului, cetatenii municipiului.

 

Nu suntem singuri in aceasta situatie, dupa Bistrita-Nasaud urmeaza dezastrele de la Bacau si Sibiu, care au implementat sisteme similare si unde, deasemenea, sistemele de colectare asa-zis ecologice finantate din fonduri europene se prabusesc si ele. Aceasta este realitatea zilei de 1 Octombrie 2017. Iar cei responsabili, ar face bine sa ia act de ea si sa actioneze, aplicand masurile corective necesare. Nu cetatenilor, ci sistemului! Primul pas fiind readucerea serviciului de salubrizare sub autoritatea municipalitatii.

 

Bistrita, 30 Septembrie 2017

 

Mircea Archiudean

Teodor Ioan Marza

Partidul Ecologist Roman, filiala Bistrita-Nasaud

 

0 comentarii2429 vizualizări02 octombrie 2017
rss 2.0
rss 2.0