Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 25 Februarie 2020 - 10386 vizitatori azi
Ghici cine nu vine la cina?

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, ii invita la cina pe liderii Grupului de la Visegrad. Aceasta stire a trecut oarecum neobservata in Romania. In afara de intelesul direct, al unui schimb de opinii relativ informal, intalnirea este un semnal important din care putem sa deducem o modificare de strategie la nivelul leadership-ului de la Bruxelles.

Sa explicam, mai intai, contextul!

In primul rand, la deschiderea Sesiunii de toamna a PE, domnul Juncker a prezentat o "stare a Uniunii" sensibil diferita de scenariile pe care tot domnia sa le avansase in primavara. O viziune mai inclusiva, mai lipsita de asperitati, mai seducatoare, dar in acelasi timp mai vaga si mai lipsita de elemente concrete. Din aceste motive, discursul domnului Juncker a fost primit si cu laude, si cu rezerve. Ulterior, au avut loc alegerile in Germania, alegeri castigate de partidul doamnei Merkel, principala inspiratoare a politicilor bruxelleze. Totusi, pozitia interna a Cancelarei Germaniei este mai slaba decat in mandatul precedent. In fine, inainte ca Germania sa aiba un nou guvern, presedintele Emanuel Macron a sustinut un discurs extrem de bine pus in scena in care a incercat, practic, sa preia rolul de lider informal al Uniunii Europene.

Daca la aceste declaratii strategice adaugam amenintarea secesiunii Cataloniei, avem in fata un tablou care arata implicit ca, la nivelul leadership-ului Uniunii, se manifesta clar o tendinta de reforma.

Revenind la invitatia facuta liderilor de la Visegrad, trebuie sa observam ca acestia nu s-au manifestat niciodata, nici prin vorbe si nici prin actiuni, ca niste adversari ai ideii de Uniune Europeana. Dimpotriva! Acuzatiile care le-au fost aduse au venit din partea mainstream-ului politic de la Bruxelles si au fost mai degraba niste procese de intentie. Gestul presedintelui Juncker, cu care, iata!, acum sunt total de acord, denota faptul ca Bruxelles-ul a ajuns la intelepciunea reconsiderarii politicii dictatului celor mari si puternici in favoarea politicii intelegerii problemelor celor mai mici si a includerii acestora in procesul decizional.

Singurul regret pe care il am este ca Romania nu s-a plasat cu mai mult curaj in aceasta dezbatere. Am sustinut intotdeauna ca interesele tarii noastre trebuie foarte bine armonizate cu cele ale vecinilor si ca docilitatea neconditionata vizavi de Bruxelles nu ne aduce decat strangeri de mana si urari de bine. Repet: nimeni de la Bruxelles sau de aiurea nu ne va rezolva problemele de infrastructura, de conectivitate sau de intelegere cu vecinii directi!

Pentru Romania cred, deci, ca ar fi fost mai bine daca ar fi primit si ea invitatia la cina din partea domnului Juncker.

Cat de convinsi sunt liderii europeni de necesitatea reformei si pana unde sunt dispusi sa mearga, vom vedea! Este, insa, obligatoriu ca opiniile tuturor sa fie sustinute cu argumente temeinice si sa fie transpuse intr-un dialog rational, responsabil si constructiv.

 

Europarlamentar Laurentiu Rebega

Vicepresedinte al Grupului Europa Natiunilor si Libertatii.

 

0 comentarii2457 vizualizări06 octombrie 2017
rss 2.0
rss 2.0