Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 30 Septembrie 2020 - 11364 vizitatori azi
Detasarea muncitorilor in strainatate. Ce a votat Parlamentul European?

Luni, 16 Octombrie 2017, Comisia de Munca din Parlamentul European a votat raportul asupra directivei privind muncitorii detasati. Acest raport  a starnit multe dezbateri, generand un clivaj intre Est si Vest. Pe un fond al unor alegeri importante in Europa de Vest, curentul majoritar fie de stanga, fie de dreapta, si-a asumat decizia politica de a raspunde cetatenilor lor, nemultumiti de situatia economica si fragili in fata ofensivei extremei drepte. Insa raspunsul este unul ineficient si lipsit de viziune pe termen lung, acuzand pe nedrept cetatenii din Est, de care Vestul are nevoie, de dumping social. Germania si Franta, sustinute de alte tari precum Belgia, Austria sau Olanda, au fortat impunerea pe agenda europeana a acestui raport, ca o "solutie" pentru problemele lor de politica interna.

In acest context, am spus de la bun inceput ca nu consider oportuna revizuirea acestei directive in conditiile in care, cu numai 3 ani in urma, Uniunea Europeana adoptase deja o directiva similara. Ea urma sa ofere solutii pentru rezolvarea unor probleme adevarate precum munca la negru.  Aceasta directiva nici macar nu a apucat sa intre in vigoare in Statele Membre.

Munca la negru este, in opinia mea, inamicul comun si aceasta este problema adevarata asupra careia intreaga Europa ar fi trebuit sa se uneasca.

Dupa 18 luni de negocieri intense si de multe ori neplacute, tabloul final al acestui raport este unul mixt. In ciuda opozitiei Vestului, am reusit sa asiguram o durata mai lunga a detasarii de la 6 la 24 de luni, cu posibilitatea de prelungire. Acest lucru e important atat pentru firmele romanesti, mai ales cele mici si mijlocii, cat si pentru angajati, reducand procedurile repetate in cazul extinderii unor contracte.

Datorita caracterului complex al transportului rutier, elementele specifice ale acestui sector vor fi tratate intr-o legislatie ulterioara dedicata in totalitate transportului. Insa, as vrea sa atrag atentia la cat de important va fi, pentru firmele romanesti din domeniu, sa fie pregatite pentru noi provocari in urmatorii ani, dar si pentru noi ca tara, sa reusim sa impunem interesele noastre legitime in negocierile din pachetul legislativ rutier.

Am mai obtinut progrese in ceea ce priveste conditiile de munca si drepturile muncitorilor detasati. Astfel, acestia nu isi vor mai vedea salariile scazute in urma retragerii unor sume de catre angajatori pentru decontarea unor cheltuieli de cazare sau transport.

Discutii ample au avut loc cu privire la definirea si aplicarea conceptului de "remuneratie" obligatorie. De la inceputul negocierilor am insistat asupra clarificarii acestui concept care nu se regaseste in legislatia tuturor statelor membre. Necesitatea acestei clarificari este data de faptul ca in lipsa ei, firmele nu vor sti ce norme trebuie sa respecte, iar angajatii nu isi vor cunoaste drepturile cu exactitate. Raportul votat creeaza cadrul unei definiri mai clare in toate statele membre a tuturor elementelor care compun remuneratia muncitorului detasat.

O alta noutate adusa de acest raport o reprezinta introducerea obligativitatii pentru firmele straine de respectare a contractelor colective incheiate la nivel de intreprindere sau la nivel local, pe langa respectarea contractelor colective la nivel national si a legislatiei in vigoare. Aceasta masura se datoreaza cu precadere statelor nordice care nu au o legislatie nationala in acest domeniu.

Mai mult, acest dosar propune de asemenea noi reguli referitoare la subcontractare. Fiecare firma subcontractanta trebuie sa se supuna tuturor conditiilor de munca existente in compania din statul membru unde se va desfasura activitatea subcontractata, in urma negocierilor colective de la nivelul companiei respective. De exemplu, o firma din Romania care lucreaza in domeniul instalatiilor va fi pusa in fata unui perete legislativ, care variaza enorm de la o tara la alta, care e greu de inteles si de aplicat, si care o va descuraja sa efectueze servicii de subcontractare.

Am incercat sa descurajez aceste practici anti-concurentiale de respectare a contractelor colective incheiate sub nivelul national, si am obtinut obligativitatea publicarii clare pe site-ul unic national al fiecarui stat membru, a tuturor prevederilor pe care o firma straina trebuie sa le respecte atunci cand detaseaza angajati in tara respectiva.

Acest dosar va intra acum in procedura de trialog, adica negocieri purtate intre Parlamentul European, Statele Membre reprezentate prin Consiliul Uniunii Europene si Comisia Europeana. Voi urmari indeaproape negocierile si forma finala pe care o va lua aceasta directiva. Regret, asa cum am mai spus-o, faptul ca presedintele Johannis a cedat mult prea usor in fata pretentiilor motivate electoral ale domnului Macron. Mi-as fi dorit enorm ca presedintele nostru sa fi folosit aceasta ocazie si sa se lupte pentru drepturile noastre.

Romania trebuie sa faca front comun si sa se lupte la toate nivelele, in tara si mai ales la Bruxelles, pentru protejarea intereselor si a competitivitatii tarii noastre. Vor urma multe dosare grele cu implicatii majore pentru Romania si trebuie sa formulam opinii clare si ferme pe care sa le sustinem impreuna.

Cu privire la dosarul muncitorilor detasati, incurajez orice firma sau persoana care va intampina dificultati sau se va considera neindreptatita ca urmare a aplicarii noilor reglementari, sa ma contacteze  pentru a putea gasi solutii ca sa combatem impreuna aceste efecte negative. 

 

Europarlamentar Emilian PAVEL


.

Foto - arhiva Bistritanews.ro 

 

0 comentarii3136 vizualizări19 octombrie 2017
rss 2.0
rss 2.0