Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 25 Februarie 2020 - 11322 vizitatori azi
Acesta este adevarul despre vizita Presedintelui Frantei in Romania!

12 ore de negocieri! Atat le-a luat ministrilor europeni ai muncii si afacerilor sociale ca sa limiteze dreptul european privind libera circulatie a lucratorilor detasati. O batalie din care Romania iese, din nou, perdanta! Macron castiga pariul politic cu cetatenii sai, in vreme ce Romania isi linge ranile. Sigur ca discutam despre pozitii diferite de putere. Insa, rezerva cu care autoritatile romanesti au ingropat acest dosar este, cel putin, paguboasa. Romania tace, in vreme ce Ungaria, Lituania, Letonia si Polonia au refuzat categoric sa sustina propunerea, iar Irlanda, Marea Britanie si Croatia s-au abtinut.

Modificarile pentru sectorul transportului rutier au fost un subiect de disputa permanenta cu tarile din grupul de la Visegrad, dar si cu Romania, Spania si Portugalia. Mai nou, tara noastra pare sa fi adoptat o politica extrem de discreta. Sa fie de vina vizita presedintelui francez, Emmanuel Macron, la Cotroceni?

Dupa votul dat, Romania, Bulgaria, Slovacia si Cehia, care la inceput se opuneau modificarilor, au trecut in tabara franceza, lucru sesizat si de cotidianul "Le Monde".

Franta a obtinut ce a dorit - limitarea detasarii la 12 luni, cu o prelungire maxima de sase luni, dar a cedat pe sectorul transportului rutier. Pana la adoptarea unei reforme speciale pe sectorul transportului rutier, se va aplica, in continuare, directiva din 1996 referitoare la remunerarea lucratorilor detasati.

Si totusi, care e adevarata miza a bataliei in reforma acestei directivei? Tinand seama ca, din totalul fortei de munca a Uniunii Europene, mai putin de 1% sunt muncitori delegati, revizuirea are, in fapt, un scop mult mai profund. Ea transmite mesajul ca, desfiintand sau ingradind anumite drepturi legale, poti limita si circulatia persoanelor in interiorul Uniunii Europene.

La Bucuresti e liniste. Cu siguranta, nimeni nu are niciun interes sa-si trambiteze esecul. Romania are, legal, 46.000 de lucratori detasati in alte tari europene. Neoficial, cifra lor depaseste 100.000 de persoane. Majoritatea lucreaza in transporturi, constructii, turism si agricultura. Ei si firmele romanesti vor avea de pierdut. Modificarile aduse nu vor desfiinta forta de munca ieftina, ci o vor transforma intr-una nedeclarata, iar muncitorii detasati vor pierde astfel si bruma de asigurari sociale pe care o aveau pana acum. Textul este ambiguu si usor de reinterpretat, in toate sensurile. Devine tot mai evident, astfel, ca acest compromis nu e altceva decat o, constrangere, o fortare a legii, in functie de interesele fiecarei parti implicate. In demersul sau declarat de a reforma Uniunea Europeana, Presedintele Macron uzeaza mai degraba de standarde duble faultand competitia pe piata unica. Protectionismul de piata are, acum, drumul liber...

In acest context, tactica Romaniei, este neperims de prudenta, preferand sa-si asume, dupa caz, pagubele colaterale. Un lucru e cert, in reforma directivei lucratorilor detasati, Romania adopta politica strutului!

Si totusi, politica strutului cu capul in pamant nu a adus niciodata Romaniei vreun succes. Gresesc eu?

 

 

Europarlamentar Laurentiu Rebega

Vicepresedinte al Grupului Europa Natiunilor si Libertatii

 

0 comentarii2653 vizualizări26 octombrie 2017
rss 2.0
rss 2.0