Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 25 Februarie 2020 - 10488 vizitatori azi
UE vrea egalitate, dar nu pentru catei!

Cand britanicii au votat pentru Brexit, toata clasa politica din Romania a sarit in sus, oripilata: "Vai , se prabuseste Uniunea Europeana!"  Eu am spus atunci ca Brexit-ul nu ne face fericiti, dar ca, poate, in acest fel, vom avea o reforma a Uniunii si Romania va iesi din categoria statelor "de mana a doua".

Plecarea Marii Britanii deschide o serie de oportunitati pentru Romania. Una dintre ele este posibilitatea relocarii unei agentii europene la Bucuresti. Desi am criticat frecvent autoritatile de la Bucuresti, in acest caz, trebuie sa le laud: Romania a depus un dosar bun si a facut demersuri sustinute si inteligente pentru relocarea Agentiei Europene a Medicamentului in capitala noastra. Printre altele, a existat si o initiativa in cadrul delegatiei Romaniei la Parlamentul European, initiativa semnata de toti eurodeputatii romani si, bineinteles, si de mine. Cu alte cuvinte, noi ne-am facut temele.

In aceste conditii, articole recente din presa sugereaza ca, in culise, decizia a fost deja luata si ca ea nu ne este favorabila, desi Romania a depus, din datele disponibile, cea mai buna oferta: un spatiu excelent ca pozitionare si dotari si o serie de facilitati pentru angajatii Agentiei, cu mult peste cele din alte parti, inclusiv propunerea ca acestia sa beneficieze de statut diplomatic.

Dar, dupa cate se pare, propunerile Romaniei au ajuns trunchiate la anumiti factori de decizie. In presa se spune ca, sub acoperire, s-ar duce o campanie impotriva candidaturii Romaniei.

Acum inteleg de ce, de curand, un coleg europarlamentar mi-a spus, rugandu-ma sa nu-i dau numele, ca: "in privinta relocarii EMA, voi, romanii, n-aveti nicio sansa!".

Exista doar doua explicatii pentru situatia in care relocarea EMA va fi decisa pentru un dosar mai prost decat al Romaniei. Prima, este ca in cercurile de putere de la Bruxelles sa domneasca o coruptie mai adanca si mai murdara decat orice ne-am putea imagina noi, in tara. Despre traficul de influenta, lipsa de transparenta si coteriile din institutiile europene se vorbeste peste tot, pe la colturi, dar nimeni nu are curajul sa ridice valul tacerii.

A doua varianta, care nu o exclude pe prima, este aceea ca intre responsabilii statului roman exista o "cartita". Iar aceasta varianta inseamna ca avem o problema majora de siguranta nationala!

In ambele cazuri, este evident ca Uniunea Europeana are nevoie de o reforma profunda!

 

Europarlamentar Laurentiu Rebega,

Vicepresedinte al Grupului Europa Natiunilor si Libertatii

 

 

 

0 comentarii2457 vizualizări08 noiembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0