Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 15 Decembrie 2018 - 6204 vizitatori azi
Patrimoniul cultural ne poate propulsa economic, cu conditia sa stim sa il valorificam.

La invitatia eurodeputatului Mircea Diaconu, vicepresedinte al Comisiei pentru Educatie si Cultura a Parlamentului European, un numar de 18 operatori culturali din Romania au participat, in perioada 8-10 noiembrie 2017, la cateva ateliere de lucru si sesiuni de informare desfasurate la Bruxelles in cadrul seminarului intitulat Patrimoniul cultural si cinematografic ca surse de inovare.

Participantii la seminar au avut ocazia de a primi, chiar de la experti ai Comisiei Europene, informatii privind principalele oportunitati de finantare pentru cultura in cadrul celui mai amplu program de cercetare si inovare al Uniunii Europene, Orizont 2020. Programul, care dispune de un buget de aproximativ 80 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, finanteaza si proiecte legate de patrimoniul cultural, punand accentul pe inovatia tehnologica si sociala din acest domeniu.

De asemenea, reprezentantii sectorului cultural romanesc au purtat discutii despre procedurile de solicitare a finantarilor, fiind evidentiate cateva dintre problemele frecvente cu care se confrunta beneficiarii, inclusiv in privinta redactarii rapoartelor de implementare a proiectelor. Informatiile pe aceste teme le-au fost oferite de Gian Giuseppe Simone, directorul firmei de consultanta CultureLab care sprijina operatorii culturali in accesarea de fonduri europene si gestionarea granturilor primite de la UE.

Un alt punct important al seminarului l-a reprezentat intalnirea cu reprezentanti ai arhivei de film din Belgia, Cinematek, cu care au discutat despre I-Media-Cities, un proiect finantat prin Orizont 2020 care include arhive de film si audiovizuale din opt state membre ale Uniunii Europene. I-Media-Cities faciliteaza utilizarea continutului digital, gestionat de aceste institutii, in beneficiul cercetarii multi-disciplinare, inovatiei in afaceri si cresterii accesibilitatii patrimoniului cultural european in general.

Romania beneficiaza de resurse umane extraordinare; nu ducem lipsa de idei, de creativitate, de simt antreprenorial. Mai mult decat atat, dispunem de o bogatie si o diversitate a patrimoniului cultural care, daca sunt valorificate asa cum trebuie, ne pot propulsa economic. La asta se reduce, pana la urma, accesarea fondurilor europene pe cultura: valorificarea imenselor noastre resurse umane si de patrimoniu., a declarat Mircea Diaconu.

Seminarul de saptamana trecuta a fost a doua sesiune de informare dedicata strict operatorilor culturali din Romania, precedenta fiind organizata de Mircea Diaconu in luna decembrie 2014. Intre initiativele intreprinse de eurodeputat in vederea promovarii si facilitarii accesului la fonduri europene pentru cultura - unul dintre principalele obiective asumate de eurodeputat la inceputul mandatului sau - se inscrie si lansarea, in 2015, a portalului Fonduri Europene pentru Cultura.

 

Biroul europarlamentarului Mircea Diaconu.

0 comentarii1715 vizualizări14 noiembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0