Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Duminica 27 Septembrie 2020 - 3450 vizitatori azi
Conferintei de presa sustinuta de presedintele PNL, Crin Antonescu, vicepresedintele PNL, Rares Manescu si secretarul general al PNL, Eduard Hellvig la finalul sedintei Delegatiei Permanente, 3 mai 2011.

Hristos a inviat, pentru cei pe care nu am avut placerea sa ii intalnesc ieri la sediul minunatei USL. Am discutat si am decis multe lucruri in reuniunile de astazi ale forurilor de conducere (BPN, CNEX si DP). Intai de toate o pozitie de  principiu si o pozitie politica, o pozitie privitoare la politica externa, in legatura cu subiectele foarte la ordinea zilei, PNL este de acord si sustine deciziile pe care Consiliul Suprem de Aparare a tarii le-a luat, care au fost astazi comunicate de presedintele Traian Basescu, privitoare la Aeroportul Kogalniceanu si privitoare la scutul anti-racheta pe teritoriul Romaniei. Nu cred ca sunt multe lucruri aici de comentat, de adaugat, deciziile sunt in opinia PNL conforme cu angajamentele de securitate ale Romaniei, conforme cu interesele strategige si de politica externa ale Romaniei, sunt decizii normale care decurgeau din calitatea pe care Romania o are, ca membru al NATO, ca partener stategic al Statelor Unite. Si in aceasta privinta, cred ca nu mai e nimic de adaugat, daca eventual exista intrebari, suntem gata sa raspundem la ele.

In plan intern, inainte de toate as vrea sa va anunt ca incepand de astazi, dupa sedinta forurilor de astazi PNL are un nou Secretar General, in persoana domnului Eduard Hellvig si un trezorier in persoana domnului vice -presedinte al partidului, domnul Rares Manescu. Decizia de numire cu acordul Biroului Politic, asa cum prevede statutul al lui Eduard Hellvig, in functia de Secretar General a fost luata si in urma unei discutii pe care am avut-o si cu fostul Secretar General domnul Radu Stroe, care incepand de astazi va coordona Comisiile de specialitate ale partidului, o pozitie foarte importanta, nu compensatorie, nu onorifica, ci una extrem de importanta, pentru care am si convenit cu domnia sa sa o asume in baza experientei  si de guvernare foarte vaste, o pozitie foarte importanta, cu atat mai mult cu cat sau pe masura ce, construirea programelor politice de guvernare ale USL, si dupa aceea constructia guvernamentala vor fi teme foarte importante. Au mai fost si alte decizii, probabil din cele care fac interesul presei, una nu doar neplacuta, ci dureroasa care, s- a discutat in decursul timpului mult,  din pacate nu am avut alta solutie, a trebuit sa aleg raul cel mai mic, si in urma votului secret pe care Comitetul Executiv l-a dat primarului Devei, domnul Mircia Muntean, fostul nostru coleg a fost exclus dinPNL. O spun cu tristete, ca unul care il cunosc si care i-am fost si sper in plan privat , sa-i raman prieten lui Mircia Muntean de aproape 20 de ani. Solutia pentru PNL nu putea fi alta, Mircia Muntean insusi, nu ne-a dat o alta sansa, nici colegilor sai de la Hunedoara si nici noua in calitate de decidenti la nivel central ai PNL.

In urma acestei excluderi Mircia Muntean, fiind si vice-presedinte si membru al BPC, locul acestuia s-a vacantat, si membrul supleant pana acum, Nini Sapunaru, presedintele organizatiei Vrancea a devenit membru plin, membru cu drepturi depline al BPC. Am discutat deasemenea despre faza de organizare in care ne aflam la nivel USL, despre sondajele pe care le pregatim si carora le vom da drumul pentru desemnarea candidatilor, despre o suma de alte lucruri , care trebuiesc facute si trebuiesc facute bine, pentru care aceasta constructie politica, pe care atat de multi o asteapta si de care isi leaga atat de multi romani speranta sa functioneze cat mai bine. Ma opresc aici, invit pe colegii mei daca doresc sa vi se adreseze si dupa aceea va stam la dispozitie pentru intrebari.

 Secretar General Eduard Hellving: In primul rand vreau sa va spun ca este o mare responsabilitate si o mare onoare pentru mine sa fiu desemnat in calitate de Secretar General, o responsabilitate pentru ca stiu ce inseamna atat cat am avut de a face cu politica in ultimii 15 ani, ce inseamna sa fi Secretarul General al unui partid si o onoare pentru ca la acest partid, care are o istorie indelungata, are obligatia ca cel putin in 2012 atat la alegerile locale cat si la alegerile generale sa obtinem cel mai bun rezultat electoral impreuna cu PSD, impreuna practic cu USL.

Cel de-al doilea lucru pe care as vrea sa vi-l comunic este ca as vrea ca mandatul pe care o sa il am ca Secretar General sa fie marcat de doua obiective strategice. Eu cred ca PNL, se afla la o raspantie de drumuri in sensul ca, are obligatia fata de electorii care isi pun increderea in el, sa se deschida catre electorat si sa promoveze pe baza meritocratiei si competentei , oameni care au capacitatea sa serveasca bunul public asa cum este in spatiul european. Al doilea lucru la care tin foarte mult in perioada in care voi fi Secretar General este sa incercam sa dinamizam si sa facem in asa fel incat sa nu mai existe diferentele intre filialele puternice si filialele mai putin puternice, sa incercam sa realizam o uniformizare in sensul de crestere a potentialului electoral si a organizarii filialelor. Si un ultim lucru pe care as vrea sa il subliniez la care o sa insist este dorinta mea de a avea transparenta in actul administrativ si in actul financiar al PNL, pentru ca personal consider ca, avand in vedere ca servim natiunea, este obligatoriu sa stie si natiunea cu ce ne ocupam. Cam acestea ar fi prioritatile si va stau la dispozistie evident daca aveti si alte intrebari. Va multumesc!

 

Crin Antonescu: Nu v-am mai spus pentru ca a-ti constat deja, dar este important noi oricum, sper ca si pentru dumnreavoastra ca odata cu Secretarul General au mai fost facute la propunerea acestuia o serie de numiri de secretari generali adjuncti intre care, foarte important pentru relatia noastra , este domnul Dan Mihalache pe care il cunoasteti foarte bine de altfel, care va coordona si din aceasta calitate, Departamentul de Analiza politica si comunicare al partidului de azi incolo. Intrebari daca exista?

 

 

Intrebari mass-media

 Jurnalist: Care au fost motivele care au dus la excluderea domnului Mircea Muntean?

Crin Antonescu:  De peste un an de zile la Hunedoara a fost un conflict, nu mocnit, ci manifest cotidian aproape, dupa ce Mircia Muntean, primarul Devei , a pierdut alegerile la nivelul filialei judetene in favoarea vechiului sau prieten, coleg si colaborator politic, Mircea Molos care e Presedintele CJ Hunedoara. Toate eforturile si eu personal ca Presedinte si foarte multi alti colegi le-am facut pentru a gasi o solutie sa temperam acest conflict , in paranteza fie spus, prezenta celor doi si al lui Mircia Muntean in echipa pe care la Congresul din 2010, acela cu lista, am propus-o ca vice-presedinte la nivel national , incercand sa il conving ca este primarul Devei, ca este un lider la nivel national al PNL si ca, daca pana la urma Mircea Molos a castigat alegerile conform statutului democratic nu-i nici un fel de stirbire a prestigiului sau, a lui Mircia Muntean , etc.

A urmat, repet, circa un an, declaratii aproape zilnice de o violenta inacceptabila impotriva colegilor sai de la Hunedoara, impotriva unor membri ai conducerii PNL de la Bucuresti, senatorul Rusanu si nu numai. Dupa care, lucrurile, in ultimile luni, au inceput sa intre pe o panta cumva hazlie daca nu ar fi vorba de o realitate trista. In felul acesta, ne-am vazut pusi, mai ales o data cu apropierea alegerilor locale cu... iar pe faza aceasta in care intram, intr-o competitie pana la urma si cu partenerii nostri de desemnare a candidatilor sa trebuiasca sa punem capat acestui lucru pentru ca e simplu, nu se poate, ceilalti, Mircea Molot, presedintii si primarii nostri din Hunedoara, Hunedoara care este un fief liberal, Mariana Campeanu si colegii de acolo au demonstrat-o pentru ca au provocat cea mai mare infrangere a PD de pana acum in partialele de la Hateg in ciuda resurselor si munitiei in ghilimele, pe care PD si Guvernul au folosit-o. Oamenii acestia nu mai puteau continua sa lucreze pentru PNL, sa meargaa in fata oamenilor sa se recomande, in vreme ce atacurile cele mai violente, cele mai fistichii si cele mai nejustificate veneau zilnic de la propriul lor coleg, de la cineva din PNL. Acestea au fost motivele. Repet, aproape un an, eu am facut eforturi, Radu Stroe, fostul Secretar General al partidului, multi alti colegi, Rares Manescu, vicepresedinte aici de fata, foarte multi au facut si am facut toate eforturile pentru a nu se ajunge aici. E o situatie dureroasa, dar in politica trebuie sa fii capabil sa iei decizii chiar si atunci cand ele dor.

Jurnalist: Dle presedinte, ne puteti explica motivele pentru care ati renuntat practic la serviciile dlui Stroe in calitate de Secretar General si, mai mult, de vreme ce ati schimbat si trezorierul partidului, ma duce cu gandul la faptul ca sunt probleme cu fondurile la PNL?

Crin Antonescu: Sunt probleme cu fondurile in intreaga lume, traim domnule draga efectele unei crize financiare de amploare si care a pornit pe Wall Street, nu in Aviatorilor. Ca sa revenim totusi la aria preocuparilor noastre sau, ma rog, macar la zona noastra de actiune, trezorierul nu a fost schimbat, trezorierul nu fusese desemnat, e o decizie care s-a tot amanat, repet, faza in care intram face necesara  prezenta unui personaj puternic din punct de vedere politic, de perfecta incredere si care sa fie capabil sa joace acest rol care e foarte important si dl Rares Manescu este alegerea pe care fara nici un fel de ezitare am facut-o si fata de care nimeni din conducerea centrala, desi numirea era exclusiv prerogativa presedintelui, nu a avut vreo rezerva. In ceea ce priveste Secretariatul General, eu i-am multumit si ii multumesc si acum lui Radu Stroe pentru activitatea sa care a fost o activitate importanta intr-o perioada foarte dificila. Radu Stroe este un om, un coleg din conducerea PNL cu care in mod privilegiat, in mod special, raman in continuare in echipa si este, repet, o pozitie foarte importanta cea pe care a preluat-o de astazi. Nevoia unor schimbari la nivelul institutiei si functionarii Secretariatului General exista, exista, si cel mai bine se fac schimbarile ca si la guverne, atunci cand se recurge la o formula noua chiar daca ea, asa cum e cazul nostru, cuprinde oameni care au lucrat si sub Secretariatul General al lui Radu Stroe, de pilda dna Teodora Bertzi, secretar general adjunct, care continua activitatea, dl deputat Ionut Stroe, si alti cativa...

Radu Stroe: Radu Surugiu, Iulian Butnaru

Crin Antonescu: Asta este, nu e vorba, repet, de vreo tensiune politica, de vreo confruntare politica, este vorba de o reasezare, intr-o distributie care sa ne faca in cea mai mare masura, eficienti.

Jurnalist: O precizare, daca imi permiteti. Numirea dlui Hellvig este statutara? Nu cumva statutul spune ca Secretarul General trebuie ales din randul vicepresedintilor?

Crin Antonescu: Cum o sa spuna asa ceva statutul? Da, asta este o intrebare, eu ma vad silit sa va raspund, dar sa stiti ca este o intrebare usor jignitoare. Ori, nu v-am facut nimic. Sigur ca este o numire pe deplin statutara, art 76 daca nu gresesc, aliniatul 1, litera p sau g, daca suntem foarte curiosi luam si vedem, arata foarte clar ca Secretarul General al PNL se revoca si/sau se numeste de catre presedintele partidului cu acordul BPC.

Jurnalist: Cu acordul, nu din randul.. .asta era...

Crin Antonescu: Nu, nu. Pai de ce sa... suntem partidul posibilitatilor, de ce sa ingradim sansele oamenilor? Va reamintesc faptul ca, in decursul timpului, in cele mai multe randuri, Radu Stroe era intamplator si membru al BPC si vicepresedinte dar au fost colegi ai nostri, fosti secretari generali, cred ca si Mihai Voicu intr-o vreme, Dan Motreanu, Ovidiu Draganescu, Laurentiu Priceputu, eu vorbesc de cei pe care i-am apucat, nu vorbesc de Dinu Bratianu care la un moment dat a fost si el secretar general, ba dl Radu Campeanu chiar in ianuarie "90, in prima infatisare, si scrie la tribunal, Ioana Bratianu, Dumnezeu s-o odihneasca, era presedinte si secretar general era Radu Campeanu, inaintasii nostri. Asadar, toti acestia nu erau atunci membri ai BPC. Altceva, alte curiozitati, tot ale dvs sau ale altcuiva.

Jurnalist: Din randul Biroului Politic sau cu acordul?

Crin Antonescu: Nu. Eu presupun ca sunteti mebru al PNL. Daca ati neglijat pana acum sa faceti asta, nu mai pierdeti timpul, inscrieti-va imediat in acest partid si cu trecut si, mai ales, cu viitor si la urmatorul Congres puteti propune formula asta, dar sa stiti ca e constrangatoare si daca, de pilda, ati fi presedinte v-ar incurca mult.

N-o luati ca la sondaje, mult, nu prea, foarte. Ma credeti. Daca nu ma credeti totusi...

Jurnalist: Nu, nu, v-am spus, aveam doar o dilema daca este din randul sau de catre...

Crin Antonescu: Nu mai aveti o dilema. Era singura dilema?

Jurnalist: Nu mi-ati raspuns daca aveti probleme financiare. M-ati trimis...

Crin Antonescu: Eu personal nu am pentru ca ma multumesc cu putin. Partidul? Partidul are probleme financiare, dar in ce sens are probleme financiare... Noi am facut niste eforturi si o sa discutam in perioada urmatoare, o sa-l rog pe dl vicepresedinte Rares Manescu sa se intretina cu dvs si oficial si in privat pe subiectele astea. Noi am avut o perioada foarte dificila, stiti foarte bine, datorii dupa campanie, inca mai avem, s-a facut un efort care este, acest efort a fost facut exclusiv de catre partid, de catre organizatie, adica nu a venit nimeni cu vreo donatie care sa ne ajute, pur si simplu am strans si, repet inca o data, multumirea mea si pentru Radu Stroe si pentru cei care au lucrat impreuna cu noi si cu el, membrii organizatiilor au facut. Da, dificultati financiare in sensul ca orice partid are nevoie de bani, sigur ca avem. Iata, vin aceste sondaje, trebuie platite, nu stiu de ce cei care fac aceste sondaje cer bani, in fine, au un hobby, dar asta e. Si, ca atare, nu as putea spune ca PNL este intr-o situatie economica financiara infloritoare. Pe de alta parte, sigur ca, intotdeauna, cum se spune, e loc de o mai buna gestiune pentru bani. Poti sa ai sperante exact asa cum se schimba ministrii de finante, ca vine unul mai dur, mai econom, mai inventiv. Uite asa traim si noi. Daca altceva nu mai aveti, Domnul sa va lumineze in continuare noptile, sufletul si cararea.

 

0 comentarii1904 vizualizări04 mai 2011
rss 2.0
rss 2.0