Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Luni 21 Ianuarie 2019 - 13082 vizitatori azi
Legea salarizarii unitare, un bolovan pe umerii angajatilor din sistemul de sanatate!

In urma cu cateva zile, am participat la o intalnire cu presedintele Sindicatului Solidaritatea Sanitara Cluj, domnul Radu Vasile, care reprezinta peste 3000 de angajatii din 6 judete: Bistrita-Nasaud, Cluj, Mures, Sibiu, Arad si Timisoara. In Federatia Solidaritatea Sanitara Romania sunt inscrisi peste 27000 de angajati din sistemul national de sanatate. Am discutat cu domnul Radu Vasile despre problemele cu care se confrunta angajatii din sistemul de sanatate, odata cu intrarea in vigoare a noii legi a salarizarii, si o sa va expun trei deficiente ale acestei legi pe care va trebui sa le corectam in Parlament.

 

1. Problema sporurilor de garzi

Sporurile de garzi pentru medici se platesc suplimentar dupa formula de calcul realizata pe norma veche de salarizare, dinainte de schimbarile legislatiei. Solutia remedierii acestei probleme e simpla, calculul pe norma de salarizare la zi.

Pentru restul personalului din sistemul sanitar, plata garziilor se face cu incalcarea Codului Muncii care, la articolele 125 si 126, prevede, fara echivoc, ca sporul este de 25 la suta din salariul de baza, calculat pe ora.  In actuala lege a salarizarii, sporul ramane de doar 15 la suta si se va calcula pe salariul stipulat in legea veche. Aceasta anomalie trebuie corectata, ca procent, prin alinierea la prevederile Codului Muncii, iar ca valoare prin aplicarea procentului pe salariul actual.

 

2. Problema sporurilor de risc

Limitarea la 30 la suta a sporurilor de risc constituie o alta greseala a legii salarizarii unitare. Exista cazuri in care angajatii din sistemul de sanatate primesc mai putin bani dupa intrarea in vigoare a noi legi decat inainte, si vorbim despre UPU,  terapie intensiva etc. Pe de alta parte, este necesara pastrarea formei initiale din Legea 284/2010 cu privire la acordarea sporurilor pentru conditii de munca pentru toate categoriile de personal care isi desfasoara munca in acele conditii, pentru a evita discriminarea unor categorii de personal. Sporul trebuie acordat pentru conditiile de munca, si nu in functie de categoria profesionala.

 

3. Indemnizatia de hrana

Conform Proiectului de lege privind adoptarea OUG nr. 91/2017 pentru modificarea si completarea Legii-cadru nr. 153/2017, ordonatorii de credite acorda obligatoriu, lunar, indemnizatii de hrana reprezentand a 12-a parte din doua salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata. Daca bonurile de masa sunt echivalate indemnizatiei de hrana, acestea sunt susceptibile de a fi incadrate la venituri salariale sub forma "orice alte sume sau avantaje in bani ori in natura", care se impoziteaza cu 45%. Solutia consta in inlocuirea expresiei "indemnizatie de hrana" cu "drepturi de hrana" - pentru a elimina ambiguitatea tratamentului fiscal, iar acesta va fi unul dintre amendamentele pe care le voi aduce pentru corectarea legii salarizarii unitare.

 

Concluzia este ca, in ansamblul ei, legea salarizarii unitare nu este functionala in sistemul de sanatate, fiind ambigua, discriminatorie si descurajanta pentru angajatii din acest domeniu strategic. Pentru a incerca sa pastram in tara resurse umane de inalta calificare, cum ar fi medici sau asistente medicale, va invit, dragi colegi, sa corectam in Parlament anomaliile create in acest domeniu de legea salarizarii unitare.

 

Deputat PMP, Ionut Simionca

 

 

 

0 comentarii1806 vizualizări03 martie 2018
rss 2.0
rss 2.0