Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 15 Decembrie 2018 - 8216 vizitatori azi
De la Bacalaureatul ilegal, la Editura unica si Legea manualului, totul se vrea unic si controlat!

Domnule ministru, Stimati colegi deputati, Dupa mai bine de un an de cand coalitia de guvernare PSD-ALDE a preluat puterea, sistemul educational din Romania este in continuare Cenusareasa de serviciu a societatii, subfinantarea sistemului fiind cronica  prin continua nerespectare a  legii!

Dupa mai bine de un an de guvernare haotica, cu schimbari intempestive, decizii nefondate, strategii lipsite de orice predictibilitate pe termen mediu si lung pentru a consolida un sistem care se afla la baza tuturor societatilor prospere si avansate, invatamantul romanesc se afla intr-o continua "stare de asediu", date fiind politicile iresponsabile, ilegale si extrem de periculoase pentru dimensiunea europeana a scolii romanesti In acelasi timp, niciunul dintre cei 3 ministri care s-au succedat in cele 14 luni la conducerea Ministerului Educatiei nu a reusit sa puna in aplicare programul de guvernare si sa prezinte un plan de actiune coerent, eficient si predictibil pentru mandatul pe care si l-au asumat.

Domnule ministru,

Daca privim retrospectiv, actul de guvernare intreprins in domeniul educatiei, vom observa o profunda lipsa de viziune, actiuni intreprinse doar de dragul actiunii si, cel mai grav, o incalcare constanta a principiilor legalitatii, transparentei si al interesului superior al copilului si mai ales o indepartare de la valorile democratice europene, fundamentale consolidarii statului de drept din Romania.

Va reamintesc ca ati inceput mandatul, domnule ministru, prin sustinerea plagiatului  "… se discuta prea mult despre plagiate fiind umbrite astfel valorile invatamantului romanesc, in conditiile in care nici legea nu prevede exact unde se pun ghilimelele";

 

Ati continuat cu manipulare opiniei publice si cu minciuni politice: lista falsa de sustinatori pentru investirea dvs. ca ministru, unii rectori negand faptul ca si-au exprimat sustinerea. In acest sens, reamintesc un singur exemplu, al dl. Ioan Aurel Pop, rectorul UBB care declara:  "Nu l-am sustinut si nu-l voi sustine pe domnul Popa. Daca vor continua asa, va fi dezastru. In directia aia ne indreptam cu tot ce face PSD. N-am semnat si nici nu se punea problema sa o fac, eu nu-l sustin pe domnul Popa. "

 

In continuare, voi face o scurta diagnoza, enumerand doar cateva dintre ultimele  masuri care au agravat criza din invatamant care sufera de peste 20 de ani  de mult prea multe schimbari dictate de interese politice.

  1. 1.     Legea manualului si Editura unica

In ultimul an, domnule Ministru, atat dumneavoastra, cat si colegii dumneavoastra ati atacat constant principiul concurentei si al pietei libere a editurilor din Romania prin impunerea abuziva a unei Legi a Manualului, care nu face altceva decat sa releve incompetenta si lipsa capacitatii Ministerului Educatiei de a avea un calendar finalizat cu cel putin un an inainte de a  organiza licitatii eficiente, transparente si corecte.

Ati incercat sa induceti opinia publica in eroare prin utilizarea sintagmei "mafia manualelor, blamand editurile si atacand piata concurentiala. Dar de ce nu le spuneti cetatenilor de buna-credinta ca aproape 90% dintre contestatiile facute de edituri (cauzele intarzierilor manualelor pe bancile scolilor) au fost solutionate de Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor in favoarea editurilor? Mizati pe infiintarea Societatii pe Actiuni a Editurii Didactice si Pedagogice, insa, Legea  Manualului care va intra in circuit in curand si la Camera Deputatilor nu are alt scop decat  sa monopolizeze informatia, alterand  calitatea actul educational prin uniformizare si imposibilitatea oferirii unei palete largi de manuale raportate la specificul si nivelul de dezvoltare cognitiv si psiho-emotional  al elevilor .

Cum se va reusi sa se editeze 255 de titluri  si sa se tipareasca 4,3  milioane de manuale   necesare in sistem, de o singura editura, care detine doar 5 % din piata manualelor? Este evident ca in septembrie copiii de clasa a VI-a nu vor avea manuale pe banci, si va urma Compendiul numarul 2. Uniunea Editorilor Europeni a tras un semnal de alarma inca de anul trecut printr-un mesaj de delimitare si condamnare a acestei initiative abuzive!  In Comisia de invatamant ,USR a votat impotriva infiintarii  Editurii Unice!

 

  1. 2.     Comasarea unitatilor de invatamant

In programul de guvernare vorbiti de construirea a noi unitati scolare , insa, informatiile din spatiul public si din sistem sustin ca urmeaza sa comasati un numar de scoli din Romania, pe motivul "nesustenabilitatii financiare". Ceea ce este cu adevarat grav este ca nu ati reusit nici pana astazi sa veniti cu un raspuns la intrebarea "ce vom face cu elevii care nu vor mai avea pe raza localitatii lor o unitate scolara", "cum vom asigura legalitatea acestei masuri in contextul in care Constitutia la art. 32  vorbeste despre accesul neingradit la educatie al copiilor?"

Educatia este un drept al fiecarui copil, nu o afacere pe care dumneavoastra sa o puteti evalua ca fiind profitabila sau nu!

 

  1. Bacalaureatul ilegal , o premiera  nationala in Romania

 In perioada 12-22 februarie, s-au derulat probele de competente lingvistice si digitale din cadrul examenului de bacalaureat translatat fara o baza legala, in premiera nationala, fara  respectarea Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011 articolele 77 si 78. Elevii claselor a XII-a au fost evaluati desi ei nu au  inca situatia scolara incheiata!

Doar cei care au promovat se pot prezenta legal la probele anticipate ale examenului de bacalaureat a carui  metodologie de organizare si calendar, in orice tara europeana  care isi respecta cetatenii, este stabilit cu cel putin cativa ani inainte, la inceputul ciclului liceal de studii.

 Insa, in Romania totul e rasturnat si incurcat, de la legile justitiei, la legea bugetului care a acordat Educatiei cel mai mic procent din PIB din Europa (2,9%), pana la la Codul fiscal si Legea salarizarii care a plasat din nou profesorii la baza grilei, ca pe niste paria ai societatii ! Nu mai vorbim de lipsa modificarilor legislative necesare pentru organizarea responsabila a  unui  examen de bacalaureat sau a unui concurs pentru directori!

Tot la puncte slabe nu putem sa nu amintim , chiar si dupa o luna de mandat,  lipsa  intentionata a precizarilor privind plata cadrelor didactice din comisiile de organizare si evaluare a Examenului de Bacalaureat la recentele  pseudo-probe de competente, dat fiind ca simpla prezenta a elevilor  presupune promovarea, cat si pentru examenul pentru Evaluarea Nationala, cls. VIII-a, pentru simularile care incep azi sau cele prevazute pentru clasele a II-a , a IV-a si a VI-a.

Profesorii corectori merita respectul societatii si ar trebui sa fie remunerati pentru activitatile suplimentare la fisa postului in cadrul  acestor verificari nationale! Fara profesori respectati si bine pregatiti pe tot parcursul vietii, nu vom obtine nici scaderea abandonului scolar si nici o rata a promovabilitatii satisfacatoare la Evaluarea Nationala care ar trebui, domnule ministru sa aiba un prag de reusita, pentru a nu mai avea elevi sub nota 5 care intra in ciclul  liceal.

Stimati colegi,

Daca vom privi cu totii obiectiv, primul an de guvernare PSD-ALDE a inrautatit situatia din educatie, lipsa unei viziuni strategice, nerespectarea promisiunilor din programul de guvernare, masurile populiste si lipsite de eficienta si de responsabilitate, continua subjugare a institutiilor scolare sub sfera politicului  debusoland  constant sistemul, pentru ca, nu-i asa? totul trebuie sa fie unic si controlat!

In concluzie, "educatia, incotro?" ramane o intrebare retorica cu un gust din ce in ce mai amar pentru toti beneficiarii sistemului educational: elevi, profesori si parinti.

 

 

Solutia pe care USR o propune este aceasta: Clientelismul politic nu are ce cauta in sistemul de invatamant. Educatia nu trebuie sa aiba culoare politica. Nu totul trebuie sa fie unic si controlat!

USR va cere  sa asigurati de urgenta urmatoarele:  infrastructura scolara care sa respecte normele sanitare si de siguranta pentru copiii nostri, profesori competenti si responsabili prin formare initiala si continua de calitate,  educatie pentru sanatate si reproducere in scoli (suntem primii in Europa cu peste 9200 de mame minore), digitalizarea actului educational si sustinerea invatarii a cel putin 2 limbi straine in planurile-cadru pentru liceu, si nu in ultimul rand, corelarea imperios necesara a  sistemului cu  realitatile socio-economice impuse de globalizarea si informatizarea pietei muncii secolului XXI.

Vrem sa avem o tara educata si europeana, din care sa nu ne mai dorim sa emigram!

 

 

Deputat de Bistrita-Nasaud

 Prof. Cristina - Ionela IURISNITI .                                                                                               

 

0 comentarii1393 vizualizări06 martie 2018
rss 2.0
rss 2.0