Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Luni 25 Martie 2019 - 3270 vizitatori azi
Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar prescolarilor si elevilor ramane inaplicabil!

Lipsa de interes si profesionalism a decidentilor politici ramane principala cauza a ineficientei aplicarii legislatiei in vigoare. Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.92/2017 (PL-x. 53/2018) privind acordare a unui suport alimentar pentru prescolarii si elevii din 50 de unitati de invatamant preuniversitar de stat nu va putea sa isi produca efectele juridice in conformitate cu asteptarile societatii civile din lipsa unei finantari imediate corelata cu anul scolar 2018-2019.

Aceasta carenta legislativa este cauzata de neconcordanta dintre lunile anului scolar si ale anului calendaristic (financiar), in contextul in care planificarea bugetara pentru acest proiect se realizeaza abia in decembrie 2018, in timp ce efectele juridice ale legii ar trebui sa inceapa din luna septembrie, concomitent cu debutul anului scolar 2018-2019.

Astfel, lunile septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie nu vor fi cuprinse in exercitiul bugetar, fapt care va atrage dupa sine ineficacitatea Ordonantei de Urgenta. Ceea ce poate fi si mai grav este eventuala repetare a situatiei din anul scolar 2017-2018, cand, timp de 4 luni, elevii care ar fi trebuit sa beneficieze de masa calda sau de suport alimentar reglementate prin acest Proiect-pilot au incetat a mai fi beneficiarii  programului national "cornul si laptele". In acest fel, pe langa faptul ca prescolarii nu au beneficiat de masa calda promisa de Guvern, nu au mai beneficiat nici de alte alimente din partea statului, efectele asteptate de guvernanti fiind exact opuse; cresterea abandonului scolar, nerespectarea drepturilor elevilor si lipsa promovarii unui stil de viata sanatos.

Din nefericire, amendamentul pe care l-am propus si care a fost sustinut de Ministerul Educatiei Nationale  cu privire la modificarea sintagmei "an scolar", in "an calendaristic", a fost respins de Comisia de Invatamant a Camerei Deputatilor. Inca o data interesul superior al copilului este neglijat de actuala coalitie de guvernare!

 

Deputat,

Cristina IURISNITI 

 

0 comentarii1183 vizualizări11 aprilie 2018
rss 2.0
rss 2.0