Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Intrebare...

Adresata: Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, De catre doamna deputat: Cristina IURISNITI, Grupul parlamentar: Uniunea Salvati Romania, Obiectul  intrebare: Anchetarea incidentelor din cadrul evenimentului "Simfonia lalelelor"

 Stimata doamna Presedinte,

In contextul evenimentului "Simfonia lalelelor" desfasurat in data de 20 aprilie 2018 in Pitesti, judetul Arges, va aduc la cunostinta activitatile faptul ca activitatile la care au fost supuse grupurile de prescolari si de elevi au incalcat o serie de prevederi legale care fac referire la integritatea, demnitatea si siguranta copiilor.

Astfel, in ceea ce priveste Conventia Europeana a Drepturilor Copilului consider ca au fost incalcate urmatoarele prevederi:

  • articolul 19, alin (1) - Statele parti vor lua toate masurile legislative, administrative, sociale si educative corespunzatoare, in vederea protejarii copilului impotriva oricaror forme de violenta, vatamare sau abuz, fizic sau mental, de abandon sau neglijenta, de rele tratamente sau de exploatare, inclusiv abuz sexual, in timpul cat se afla in ingrijirea parintilor sau a unuia dintre ei, a reprezentantului ori reprezentantilor legali sau a oricarei persoane careia i-a fost incredintat.
  • Articolul 28, alin (1) - Statele parti vor lua toate masurile corespunzatoare pentru a asigura aplicarea masurilor de disciplina scolara intr-un mod compatibil cu demnitatea copilului ca fiinta umana si in conformitate cu prezenta Conventie.

 

 Totodata, va rog sa aveti in vedere urmatoarele articole din Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului :

  • Articolul 27, alin. (4) - Copiii nu pot fi folositi sau expusii de catre parinti, reprezentanti legali, alte persoane responsabile de cresterea si ingrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, institutii publice sau private, in scopul de a obtine avantaje personale/institutionale sau de a influenta deciziile autoritarilor publice. 
  • Articolul 37, litera b)

Copilul are dreptul sa fie crescut in conditii care sa permita dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala. In acest scop parintii sunt obligati:

- sa coopereze cu copilul si sa ii respecte viata intima, privata si demnitatea; 

Personal, consider ca orice forma de manifestare culturala si educativa in afara spatiului scolii nu poate periclita integritatea psihica si demnitatea elevilor, iar desfasurarea acestor activitati nu trebuie sa aiba un impact negativ asupra beneficiarilor primari ai educatiei.

Avand in vedere cele semnalate, va solicitam respectuos sa analizati situatia si sa dispuneti masurile necesare, in cazul in care acestea se impun.

Va multumesc!

Va solicit raspuns scris. 

 

Deputat,

Cristina IURISNITI                                                                                                                

 

1 comentariu2898 vizualizări25 aprilie 2018




rss 2.0
rss 2.0