Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Luni 21 Ianuarie 2019 - 16256 vizitatori azi
Implicare pentru schimbare!

Scrisoare deschisa adresata primarului municipiului Bistrita, Ovidiu Teodor Cretu. SUSTIN democratia participativa bistriteana! Spiritul civic renaste in Bistrita in momente limita: legile justitiei, proiecte ineficiente precum Parcul industrial de la Sarata sau Wonderland-ul care inghite continuu finantari suplimentare, abuzul asupra mediului fie ca e vorba de Parcul Eminescu sau acum Piata Centrala care este amenintata de un plan urbanistic care nu respecta dreptul cetatenilor la procentul de spatiu verde urban garantat de directivele europene.
          Doar cateva zile de consultare publica plasata strategic in vacanta de 1 mai, nu transmite decat un mesaj de neincredere si de autoritarism ineficient, generator de blocaje in comunicarea cu cetatenii. Politicile publice ale primariei trebuie sa fie cat mai bine comunicate si negociate cu opinia societatii civile! Primarul Cretu la partea de comunicare are multe lacune, deciziile sunt luate de C.L. care uita de cele mai multe ori de interesul cetatenilor.

          Piata Centrala, domnule primar, poate fi modernizata daca se doreste si ascultand vocea bistritenilor, nu numai a unei societati clujene al carei proiect tehnico-economic considera ca zona verde cu cei 104 arbori (64 arbori de aliniament) poate sa dispara din jurul Bisericii Evanghelice fara niciun protest indreptatit din partea beneficiarilor acestui proiect finantat de catre noi toti, din bani publici. 
          In calitate de deputat de Bistrita -Nasaud si in numele U.S.R. B.-N. va solicit sa prelungiti perioada consultarilor publice pana vineri 4 mai, cetatenii avand dreptul la opinie si sustinerea acesteia in cadrul sedintelor CL. In acelasi timp va solicit sa analizati cu seriozitate posibilitatea de a pastra zona verde, in special castanii din jurul bisericii Evanghelice care reprezinta un patrimoniu transgenerational urban natural al bistritenilor. 
          Aceste solicitari vin in intampinarea petitiei semnate de Coalitia pentru Biodiversitate pe care o sustin cu fermitate si ale carei solicitari coincid cu pozitia mea oficiala enuntata mai sus. 
          "Petitia are trei solicitari concentrate: 
          "1. Renuntarea la eliminarea perimetrelor inierbate, a rondourilor pentru flori si taierea aproape in totalitate a celor 104 arbori existenti, din care 64 de aliniament in cadrul proiectului "Modernizare Piata Centrala".
          2. Restrangerea la maxim a suprafetei de teren care se doreste "mineralizata" - maxim 20% din cele 2 hectare cat reprezinta Piata Centrala.
          3. Organizarea mai multor sesiuni de dezbatere publica si consultare a specialistilor din cadrul ONG-urilor de profil inainte de stabilirea propunerii finale de proiectare".

          Un raspuns favorabil solicitarilor enuntate va aduce in pas important de progres in demersurile de implicare reala si nu formala a cetatenilor in viata cetatii, in luarea deciziilor la nivelul politicilor publice. Democratia participativa la Bistrita trebuie incurajata si nu oprimata, pentru a dezvolta spiritul civic si calitatea vietii bistritenilor!

 

Deputat USR de Bistrita-Nasaud,

Prof. Cristina IURISNITI.

0 comentarii1134 vizualizări01 mai 2018
rss 2.0
rss 2.0