Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Bugetul Uniunii Europene dupa 2021: o posibila tragedie pentru viitorul agriculturii!

In 2 mai 2018, in cadrul Sedintei Plenare de la Bruxelles, reprezentantii Comisiei Europene au prezentat planul pentru urmatorul Cadru Financiar Multianual (CFM) din  perioada 2021-2027. Pentru agricultura, ca de obicei, finantarea s-a redus. In acest moment, din resursele CFM sunt alocate 38 de procente catre Politica Agricola Comuna. Planul Comisiei este de a scadea cu 5% acest procent. La inceputul anului 2018, Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European a cerut printr-un proiect de aviz ca bugetul alocat pentru PAC sa fie cel putin mentinut la 38%. Organizatiile de lobby din domeniul agriculturii sustin aceasta idee si chiar incurajeaza marirea bugetului pentru a preintampina volatilitatea pietei, schimbarile climatice, pentru a proteja si a crea noi locuri de munca si a facilita inovatia.

Comisia mai propune scaderi de 7% pentru coeziune. In acelasi timp, se propune marirea bugetului pentru Erasmus, cercetare, inovare si schimbari climatice.  

Reducerea de 5% in domeniul agriculturii poate fi tragica. Avem intr-adevar nevoie de cercetare si inovare (s-a propus alocarea a 100 de miliarde) dar, mai intai de toate, avem nevoie de o agricultura stabila din punct de vedere financiar. Evident aceasta reducere va afecta resursele destinate platilor directe catre toti fermierii. Reducerea de 5% nu inseamna doar moartea producatorilor, ci si riscuri si mai putina mancare!

Toate organizatiile de interes din domeniul agriculturii in frunte cu Copa-Cogeca, condamna scaderea propusa si sustin ca un buget puternic este absolut necesar pentru o agricultura moderna si sustenabila.

Sper totusi ca istoria din 2013 sa nu se repete si noul Cadru Financiar Multianual sa fie decis la timp pentru a nu impiedica restructurarea politicii agricole comune dupa 2020.

 

 Europarlamentar Laurentiu Rebega

Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni.

 

0 comentarii2835 vizualizări03 mai 2018




rss 2.0
rss 2.0