Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 21 Ianuarie 2021 - 1082 vizitatori azi
Partidul National Liberal, partidul Unirii care a facut Romania Mare si moderna.

Constituirea statului romanesc a fost prima batalie politica si diplomatica pe care prima generatie de liberali a castigat-o dupa revolutia de la 1848. Secolulul al XIX-lea a fost secolul liberalismului care a reprezentat pentru societatea romaneasca momentul cuplarii la spatiul cultural si politic al Europei Occidentale. Pentru tineri precum I. C. Bratianu, Dimitrie Bratianu, Mihail Kogalniceanu, C.A. Rosetti etc., declansarea revolutiei de la 1848 reprezenta ocazia mult asteptata pentru afirmarea in spatiul romanesc a unor valori precum libertate individuala, egalitatea in fata legii, garantarea proprietatii etc, principii si idei care faceau parte deja din vocabularul lor politic. Experienta acumulata dupa infrangerea revolutiei avea sa-i determine pe cei mai multi dintre ei sa se angajeze intr-o ampla actiune de convingere a opiniei publice europene si a liderilor politici importanti cu privire la necesitatea si utilitatea, chiar si pentru interesele lor, a constituirii unui stat romanesc unitar la nordul Dunarii. Reusind sa cointereseze in acest proiect national marile puteri, mai intai in acceptarea lui Alexandru Ioan Cuza in fruntea Principatelor Romane si apoi in recunoasterea lui Carol de Honezollern ca monarh constitutional, liberalii si-au adjudecat statutul de intemeietori ai statului romanesc modern unitar.

Pentru liberali, reforma electorala, scolara si cea agrara reprezentau piese importante din angrenajul statului roman modern pe care se angajau, incepand chiar din 1859, sa-l construiasca impreuna cu Al. I. Cuza, el insusi membru al familiei liberale. Evolutia ulterioara a statului roman a fost expresia viziunii pe care liberalii o aveau asupra directiei ce trebuia urmata dupa 24 ianuarie 1859.  Constitutia de la 1866, recunoscuta chiar si de catre adversari ca fiind un act politic de esenta liberala, consfintea in mod categoric principii ale unui stat modern pentru care Partidul National Liberal lupta si in prezent: separarea puterilor, libertatea presei, garantarea proprietatii etc.

Invatand din lectia anilor petrecuti in opozitie (1868-1875), liberali apartinand mai multor curente de gandire si actiune politica de nuanta liberala decideau la 24 mai 1875 formarea unei mari aliante politice numita "Coalitia de la Mazar Pasa", devenita nucleul viitorului Partid National Liberal si creuzetul elaborarii unei legislatii modernizatoare nu doar a industriei romanesti, ci si a educatiei, agriculturii, transporturilor etc.

"Parteneriatul" instituit in timp intre I.C. Bratianu si Carol I asigura Romaniei o lunga guvernare liberala (1876-1888) sub auspiciile careia societatea romaneasca dobandea tot mai mult profilul unei societati moderne, pe numeroase paliere. Independenta, proclamarea regatului si aderarea Romaniei la Tripla Alianta deveneau alte succese ale unui guvern care, sub bagheta lui I.C. Bratianu, punea caramida peste caramida in consolidarea unei Romanii preocupata nu doar de modernizarea interna, dar si de pozitia pe care o ocupa in planul relatiilor internationale

Inceputul secolului XX aducea pentru Partidul National Liberal, dar si pentru societatea romaneasca in ansamblul ei, noi provocari. In timp ce marile puteri dadeau semne ca sunt tot mai nerabdatoare, privind o noua redesenare a hartii geopolitice a Europei, pentru romani problema agrara, dar si cea a participarii la viata politica a unui numar mai mare de cetateni devin tot mai presante. Pentru gestionarea ambelor probleme, dar si o abordare pragmatica in politica externa era nevoie de curaj si determinare. Era de aceasta data randul unei noi generatii de liberali, grupata in jurul lui Ionel Bratianu, sa-si asume iesirea dupa doi ani de neutralitate dintr-o alianta care nu putea oferi garantii cu privire la indeplinirea unui proiect precum era cel al unirii tuturor romanilor intr-un singur stat. Ionel Bratianu impreuna cu regele Ferdinand de aceasta data, au inteles rapid ca eroismul soldatilor de la Marasesti, Marasti si Oituz putea fi rasplatit doar cu improprietarirea pe noi terenuri agricole si obtinerea dreptului de vot. Era vremea deciziilor cu gandul la viitorul tarii, si nu la interesul politic personal.

Lectiile oferite de luptele politice anterioare aveau sa-l ajute pe Ionel Bratianu ca prin negocierile purtate inainte de intrarea Romaniei in razboiul din 1916 sa genereze conditiile esentiale pentru realizarea Marii Uniri, prin recunoasterea de catre Marile Puteri a dreptului istoric al romanilor asupra unor teritorii precum Transilvania, Banatul si Bucovina.

Marea Unire de la 1918 nu a fost jocul unui hazard. Dimpotriva a fost expresia concreta a viziunii si tenacitatii unor lideri politici dedicati, care au inteles foarte clar misiunea ce trebuiau sa o duca la indeplinire. Romania anului 1918 devenise din proiect realitate, dintr-un deziderat un vis implinit datorita loialitatii, curajului si iscusintei liberalilor romani.

Reluarea activitatii politice dupa 1990 a fost calauzita de aceleasi valori si principii reformatoare si modernizatoare pentru societatea romanesca, aparand in tumultoasa perioada de tranzitie valorile fundamentale ale natiunii romane: libertatea individuala, dreptul la proprietate, libertatea economica, egalitatea in drepturi, separatia puterilor in stat, economia de piata, etc.

Este datoria actualei generatii sa pastreze idealurile fondatorilor Partidului National Liberal, sa le imbogateasca aducandu-le in actualitate si sa le transmita mai departe noilor generatii, reafirmand atasamentul fata de valorile patriotismului si fata de o Romanie care isi respecta patrimoniul istoric si valorile traditionale.

Tinta liberalilor de astazi este transformarea Partidul National Liberal in cea mai puternica forta politica din Romania, motorul dezvoltarii, progresului, modernizarii si afirmarii natiunii romane in lume.

 

La multi ani, liberali!  La multi ani Partidului National Liberal!

 

0 comentarii2527 vizualizări24 mai 2018




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0