Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Luni 21 Septembrie 2020 - 4094 vizitatori azi
PNL: Cartierul tineretului? Categoric DA. Dar nu oricum si oriunde!

Dupa 10 ani in care NU a facut nimic pentru tinerii din municipiu, iar Bistrita a ramas fara cei mai multi dintre ei, administratia locala propune un cartier al tinerilor! Intentie laudabila, lansata in spatiul public pentru a acoperi gaurile negre ale unei decade dezastruoase a administratiei PSD!

Consilierii PNL au propus un astfel de proiect pe 40 de hectare, inca din 2016 si au identificat cea mai buna locatie in acest sens: zona de Agrement Wonderland in care s-au investit si continua sa se investeasca fara cap milioane de euro. Viziunea noastra a fost de a crea o zona rezidentiala, pentru tineri in special, astfel incat sa reducem impactul bugetar negativ al unor investitii ca partia de schi fara zapada, prin maximizarea utilizarii infrastructurii de acces si utilitati si in alte scopuri (pentru zona rezidentiala).

Lipsa de viziune a unei administratii obtuze condusa de PSD, a fost reiterata inca odata in spatiul public, desi nu mai era cazul, prin vocea viceprimarului Niculae. Acesta se bate de ceva vreme cu pumnii in piept ca fiind generatorul, in conceptia lui, a unei mega idei: cartier pentru tineri. Pentru a nu fi acuzat de plagiat 100%, acesta a ales recent o alta locatie, total nepotrivita pentru un astfel de proiect: zona Liceului Agricol.

Terenul de la limita Zonei Industriale pe care PSD l-a numit cartier al tinerilor este un proiect populist cu sanse mici de reusita pentru o administratie care in ultimii 10 ani NU a facut nimic pentru acest segment de populatie!

De ce zona Wonderland este IDEALA pentru un cartier al tinerilor?

  1. Pentru ca este o zona cu potential de extindere. Primaria detine peste 240 de  hectare de teren, de 8 ori mai mult spatiu decat in cartierul din zona Tarpiului! Se pot concesiona suprafete mari de 5 - 10 ari.
  2. In Wonderland exista proiectate doua cai de acces (Unirea si str.Valea Ghinzi), cat si infrastructura de utilitati, fazele de proiectare fiind parcurse, proiectul fiind depus spre finantare prin PNDL (aproximativ 6 milioane euro). Consilierii PNL au sustinut aceste investitii in infrastructura de acces si utilitati pentru ca ele duc la viabilizarea zonei respective. Atat varianta de acces dinspre str.Valea Ghinzii (lacul de agrement) cat si varianta din DN 17, dinspre Unirea, sunt ideale pentru legatura dintre cartierul tinerilor si municipiu.
  3. Acces facil spre oras: dupa modernizarea celor 2 cai de acces din Wonderland, pana in centrul orasului se poate circula rapid, pe traseul str.Poligonului - Valea Ghinzii - C.R. Vivu - Piata Morii - Dornei sau pe traseul Unirea, calea Moldovei, str.1 Decembrie! Pe primul traseu traficul se desfasoara lejer, fara ambuteiaje.
  4. Zona Wonderland este o zona linistita, ferita de traficul greu si poluarea din vechea zona industriala, cu posibilitati de agrement in imediata apropiere (partie de schi, sanie de vara, bazine de inot, terenuri de sport, parc etc).

Iata principalele motive pentru care proiectul unui cartier in zona Liceului Agricol (aproape de Zona Industriala) este unul falimentar, cu sanse mici de dezvoltare:

  1. In zona Leoni - drumul Tarpiului, NU exista infrastructura de acces corespunzatoare iar traficul este sufocat. Existenta unor companii cu mii de angajati si sute de camioane de transport marfa, face ca la orele  de varf (7-9; 15-17) traficul sa fie infernal. Chiar daca se sustine ca pana in centul orasului sunt doar doi kilometri, multiplele intersectii aglomerate fac din traseu un calvar in majoritatea timpului.
  2. Locatia propusa de PSD e amplasata aproape de zona industriala, o zona poluata, cu trafic greu si acces dificil inspre oras, intersectandu-se cu varianta ocolitoare. Zona centurii este in realitate o zona de activitate industriala. Fara alte variante ocolitoare, centura orasului este folosita ca linie de tranzit, in special pentru traficul greu.
  3. Retele de inalta tensiune in imediata apropiere si retele de medie tensiune care traverseaza cartierul tinerilor! Studiile demonstreaza ca aceste linii de inalta tensiune sunt extrem de periculoase pentru organism si de aceea exista limite impuse de regulile din urbanism. Institutul National de Sanatate Publica a stabilit ca distanta minima fata de stalpi este de 100 m deoarece campul electromagnetic, radiatiile, actioneaza si pot influenta sanatatea: tulburari psihice, scaderea imunitatii, favorizeaza aparitia tumorilor etc.  Cu toate acestea, companiile de distributie acorda avize si sub aceasta limita recomandata. In Franta aceste situatii sunt reglementate clar. Nu se construieste nimic la o distanta mai mica de 200 metri de liniile de inalta tensiune. La noi nici macar nu exista studii despre pericolele la care se expun oamenii. Medicii atrag atentia ca riscurile sunt mari.
  4. Lipsa de perspectiva de extindere si limitarea dimensiunii parcelelor. Primaria detine o suprafata de teren limitata 32 de hectare in vecinatatea Liceului Agricol, suprafata de teren obtinuta cu acordul Consiliului de Administratie controlat de PSD, in defavoarea liceului care pierde anual din subventii si inchiriere cateva mii de euro. Mare trebuie sa fi fost presiunea politica ca sa dai cu piciorul la o sursa buna de venit!
  5. In zona NU exista retele de utilitati: apa-gaz-canal-electricitate. Aceste investitii complexe sunt de durata si necesita fonduri importante pentru proiectare si lucrari complexe.

Consilierii PNL sustin ideea realizarii unei zone rezidentiale sistematizate, dar nu oricum si oriunde. Propunerea noastra de acum doi ani este ferma si de actualitate, doar ca deciziile in acest sens trebuie luate in consens si nu in mod arbitrar, politicianist.

Un cartier al tinerilor si de ce nu si al specialistilor (medici, ingineri, profesori, functionari), este o ancora pentru cei care reprezinta viitorul orasului iar administratia locala este obligata sa creeze conditii facile pentru ca acestia sa poata ramane in orasul in care s-au nascut, au crescut si au invatat. 

Tocmai de aceea solicitam elaborarea unui studiu de oportunitate si o consultare publica pe acest subiect vital, in vederea alegeri unei variante optime pentru dezvoltarea unei astfel de zone rezidentiale moderne, prin care Bistrita sa renasca!

 

Grupul
de consilieri municipali ai PNL

 

0 comentarii2177 vizualizări25 iulie 2018
rss 2.0
rss 2.0