Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 14 August 2020 - 28920 vizitatori azi
Nu e prost cine cere!

In fiecare vara, la Baile Tusnad, oameni politici si demnitari din Ungaria vin la o Universitate de Vara si reiau, in fiecare an mai apasat!, mesajele prin care cer autonomie pentru maghiarii din Transilvania. Si in fiecare an, din cauza declaratiilor liderilor maghiari, politicienii romani sar in sus! Si, de regula, se cearta intre ei!

In acest an, in care noi, romanii, sarbatorim un secol de la Marea Unire, declaratiile premierului maghiar Viktor Orban sunt, pentru opinia publica romaneasca, precum sarea pe rana! Pe fond, insa, cuvintele foarte bine cumpanite ale lui Viktor Orban exprima raportul real de putere intre cele doua tari.

De o parte e Ungaria, o tara cu un PIB per capita sensibil mai mare decat Romania, o tara bine integrata in sistemele institutionale ale UE (de unde poate bloca aspiratiile Romaniei), o tara care e liderul informal al Grupului de la Visegrad si, prin acesta, un factor de putere deloc neglijabil in Consiliul European, o tara cu un regim politic stabil, sustinut - democratic! - de o uriasa proportie a alegatorilor, in fine, o tara cu un lider care ofera compatriotilor sai un proiect clar si puternic pentru viitor. Desigur, Ungaria nu e o tara perfecta si exista destule critici la adresa politicii si politicienilor sai, dar, in ansamblu, imaginea perceputa dinspre Romania este cea descrisa mai sus.

De partea cealalta e Romania, o tara rupta in doua si care continua sa se sfasie! O tara in care toti sunt nemultumiti si nimeni nu are incredere in celalalt. O tara care-si instraineaza resursele si din care cetatenii vor sa plece fara sa priveasca in urma. O tara in care liderii politici se acuza reciproc de toate mizeriile imaginabile, dar nu sunt capabili sa ofere poporului niciun orizont.

Iritarea opiniei publice si a politicienilor romani fata de declaratiile de la Tusnad este o expresie a neputintei! O mare natiune se cladeste prin munca, seriozitate, solidaritate, sacrificiu, credinta, speranta, educatie, cultura si etica! Cate dintre atributele de mai sus sunt aplicabile societatii romanesti de azi? Atentie! Nu unor indivizi izolati, ci societatii in ansamblu! Din pacate, niciunul!

Declaratiile politicienilor maghiari genereaza tafne si vaicareli la politicienii romani. Dar si o mare tristete si un sentiment de abandon in inimile romanilor. Si asta in Anul Centenar!

Viktor Orban are dreptate: de o suta de ani, statul roman nu a stiut ce sa faca cu maghiarii din Transilvania. Dar, de aproape treizeci de ani, statul roman nu stie ce sa faca nici cu romanii! Din toata Romania, din Basarabia, din Bucovina de Nord si din alte colturi ale lumii!

 

 

Europarlamentar Laurentiu Rebega

Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni.

 

 

 

0 comentarii2254 vizualizări30 iulie 2018
rss 2.0
rss 2.0