Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 08 August 2020 - 4760 vizitatori azi
E nevoi de schimbare a legii electorale: Votul electronic si alegerea primarilor in doua tururi.

Cand o majoritate reprezinta doar 20 % din electorat, acea coalitie nu are legitimitate in fata cetatenilor. Votul electronic ar putea fi solutia facilitarii accesului la vot pentru toti alegatorii, atat din Romania, cat si din Diaspora. De asemenea, sistemul ar putea avea ca efect cresterea participarii la vot a tinerilor, a electoratului inactiv la ultimele alegeri (61 % din populatia cu drept de vot). Deocamdata, doar Estonia foloseste votul electronic, unele cantoane din Elvetia si francezii din strainatate.  Daca la altii se poate, sigur s-ar putea si la noi daca exista vointa si buna credinta, un act cu atat mai necesar in anul Centenarului Marii Uniri, sau cu prilejul preluarii presedintiei Consiliului Uniunii Europene de catre Romania. 

Dupa actiunea civica #Fara penali in functii publice, USR urmeaza sa lanseze, impreuna cu societatea civila, o alta initiativa cetateneasca care vizeaza schimbarea legii electorale si strangerea a 100 de mii de semnaturi, pentru modificarea Legii electorale! 
         Aceste initiative au si rol educativ, de informare si constientizare a opiniei publice! In special pentru cei care cred ca politica e ceva murdar (nimic nou sub soare...) si pentru care nu merita sa isi bata capul!
         Ce schimbari promovam?
         Diaspora o mai buna reprezentare in Parlament, nu doar 6 parlamentari, mai putini decat are judetul Bistrita Nasaud. Romanii responsabili au nevoie de o lege electorala moderna, care sa faciliteze accesul la vot! Prezenta la vot e o responsabilitate civica care cere educatie civica si juridica, deci cere timp! Pe termen scurt e nevoi de schimbarea legii electorale, imbunatatirea si eficientizarea sistemului de vot prin corespondenta, propunerea votului electronic si mai ales alegerea primarilor in doua tururi de scrutin!
         USR a depus deja in Parlament cateva initiative legislative de modificare a legii electorale: scaderea pragului electoral de 5% la 3% si imbunatatirea sistemului de vot prin corespondenta! 

De la Educatie porneste totul!

 

Deputat

prof. Cristina Iurisniti.

1 comentariu2079 vizualizări14 august 2018
rss 2.0
rss 2.0