Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 23 Aprilie 2019 - 4402 vizitatori azi
AJUTA UN COPIL SA MEARGA LA SCOALA.

Toamna se numara bobocii dar si ghiozdanele. USR Bistrita-Nasaud se implica si anul acesta in actiunea de colectare si distribuire ghiozdane echipate si alte rechizite scolare. Va invitam alaturi de noi, pentru a-i ajuta pe elevii fara posibilitati din judetul nostru. 
Donatiile se colecteaza, in toata luna septembrie, la sediul USR, Bistrita, str. Gh. Sincai, nr 16. Informatii la telefon 0748199071
Impreuna pentru cei mici! Implicare pentru schimbarea pe care ne-o dorim cu totii!  

 deputat

prof. Cristina Iurisniti.


.

 

Deputatii USR, cu masti pe fata, in semn de protest fata de gazarea protestatarilor la mitingul din 10 august 

 Prima zi a sesiunii parlamentare de toamna, 2018. Am purtat in Plenul Camerei Deputatilor masti in semn de solidaritate cu romanii gazati in Piata Victoriei! Dragnea, care a ordonat prin marionetele Carmen Dan & comp. trebuie sa raspunda prin demisie, dar nu suntem naivi sa credem ca se va intampla! 

 Liviu Dragnea a decis sa ii gazeze pe romani, in incercarea de a transforma Romania intr-un stat totalitar.
Votul din 2019 de la europarlamentare si apoi in 2020 la locale si parlamentare trebuie sa conteze pentru schimbarea pe care ne-o dorim! 

Sa punem punct analfabetilor, coruptiei si incompetentei!  

  

Deputat 

prof. Cristina Iurisniti

 

.

 

INTERPELARE 

Adresata: Domnului Valentin POPA, Ministrul Educatiei Nationale

De catre doamna deputat: Cristina IURISNITI

Grupul parlamentar: Uniunea Salvati Romania

Obiectul  interpelarii: Solutionarea cu celeritate a erorilor materiale din manualele scolare, precum si asumarea raspunderii pentru editarea si tiparirea defectuoase a acestora. 

Domnule ministru,

Inca din noiembrie 2018, Ministerul Educatiei Nationale a implementat o serie de masuri care au bulversat situatia manualelor scolare pentru anul scolar 2017-2018, masuri materializate in proceduri incoerente, probleme de legalitate, precum si in erori profunde in ceea ce priveste procesul  de editare si tiparire a cartilor scolare.

  1. Situatia juridica a Editurii Didactice si Pedagogice nu a fost clarificata public, avand in vedere faptul ca incepand cu data de 31 mai, Ordonanta de Urgenta 76/2017 a fost declarata neconstitutionala, fapt care atrage dupa sine ineficacitatea efectelor juridice, deci suspendarea de drept a existentei Editurii Didactice si Pedagogice. Astfel, data fiind suspendarea efectelor actului juridic care infiinta Editura Didactica si Pedagogica, va rog sa imi explicati in ce temei legal au fost executate contractele incheiate de catre Minister si Editura Didactica si Pedagogica in datele de 06.04.2018 si 25.05.2018 (Contractul cadru nr. 8913/05.04.2018 si Contractul subsecvent nr. 37/25.05.2018)?

 

  1. Legea manualului a fost declarata neconstitutionala in baza deciziei Curtii Constitutionale din data de 18 iulie 2018. Avand in vedere faptul ca vacanta parlamentara nu suspenda prescriptia termenului constitutional de 45 de zile in care Parlamentul ar fi trebuit sa revizuiasca legea in sensul propus de Curtea Constitutionala, care este temeiul legal prin care s-au editat si tiparit manualele scolare, avand in vedere faptul ca, la momentul actual,  legea carte reglementa manualul scolar a iesit din campul legislativ.

 

  1. In ciuda tuturor erorilor din plan legislativ care au ramas neclarificate, Editura Didactica si Pedagogica a editat si tiparit manualele pentru noul an scolar 2017-2018. Conform informatiilor publice, dar si a comunicatelor Ministerului, manualul de geografie pentru clasa a VI-a, precum si cel de istorie contin o serie de greseli materiale de natura stiintifica. Avand in vedere faptul ca, raspunderea pentru aceste greseli nu a fost asumata nici de Minister, dar nici de Editura Didactica, responsabila direct de calitatea manualelor scolare, cine este raspunzator si cine va primi sanctiunile legale pentru incompetenta manageriala care a stat la baza procedurilor defectuoase de editare a manualelor?Mai mult decat atat, conform comunicatului Ministerului Educatiei, s-a solicitat Editurii Didactice si Pedagogice retiparirea manualelor de geografie, proces care va costa aproximativ 300000 de lei. Astfel, pentru iresponsabila gestionare a procesului de editare, cine va  raspunde pentru risipa banilor publici alocati noii retipariri?

 

  1. 4.     In situatia ipotetica, dar care trebuie luata in considerare, a identificarii si a altor erori materiale in celelalte manuale scolare si avand in vedere ca in cateva zile va incepe noul an scolar, cum veti solutiona acele situatii in asa fel incat elevii sa nu fie obligati sa invete din carti cu grave erori stiintifice? Totodata, considerati oportuna introducerea in procedura de editare si tiparire a manualelor scolare a unei  perioade mai indelungate pentru evaluarea acestora, precum si o perioada de testare a continuturilor didactice la clasa (conform practicilor europene)?

 

Va multumesc!

Va solicit raspuns oral si scris.              

Deputat,

Cristina IURISNITI

          
0 comentarii1043 vizualizări04 septembrie 2018
rss 2.0
rss 2.0