Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Incompetenta si interesele de la varful Guvernului PSD- ALDE pun in pericol securitatea alimentara a Romaniei.

Prins in lupta cu justitia Guvernul PSD-Dragnea a uitat sa lupte cu Pesta Porcina AfricanaHarta evolutiei PPA in Europa ne arata ca Romania este tara cea mai afectata de aceasta epidemie (70% din numarul focarelor din U.E. sunt inregistrate in Romania).

Dezinteresul, ignoranta, lipsa asumarii de responsabilitati, balbaiala autoritatilor, tardivitatea aplicarii unor masuri, blocarea luarii unor masuri, ascunderea probelor , dezinformari ale opiniei publice, neimplicarea unor factori institutionali care aveau obligatii legale in gestionarea crizei au generat haos si au condus la neincrederea populatiei, a crescatorilor, a fermierilor si a tuturor celor afectati, in autoritati si in masurile luate de acestea.

Toate aceste fapte au dus la raspandirea fulgeratoare a epidemiei (cea mai rapida difuzibilitate a virusului din UE),  astfel incat in  vreme ce in alte tari in care pesta porcina africana si-a facut aparitia cu 2 ani de zile inainte de Romania, acestea au reusit sa tina sub control focarele, in tara noastra, in doar 3 luni, s-a ajuns la 828 de focare in 12 judete.

Din cauza pericolului iminent al afectarii exploatatiilor industriale, fapt confirmat ulterior, Comisia Europeana prin Decizia 709/2016 a introdus toate judetele afectate direct in zona rosie de restrictie si carantina (Romania este singura tara in aceasta situatie) pentru ca autoritatile romane nu au putut prezenta garantii privind masurile luate.

 Raspunderea exclusiva pentru aceasta situatie grava este a Guvernului, care a scapat din mana situatia si a neglijat avertismentele timpurii, iar acum exista pericolul ca Uniunea Europeana sa introduca in zona de restrictie intreaga tara, cu  repercusiuni economice devastatoare.

 Iata cateva intrebari la care romanii au dreptul sa afle raspunsuri, pentru ca  s-a compromis pentru multi ani de-aici inainte cresterea porcului si industria de profil din Romania, s-a  atentat la siguranta si securitatea alimentara nationala  si s-au produs pagube incomensurabile la bugetul de stat!

 

1.De ce la conducerea ANSVSA au fost promovati indivizi apartinand unor grupuri de interese sau companii a caror activitate este reglementata si se  afla in sfera de control a ANSVSA?

 2. De ce in anul 2017, a fost distrus cu buna stiinta sistemul veterinar din Romania, prin emiterea OUG 70/2017 care modifica abuziv Legea nr. 160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar si OUG 71/2017 care a descentralizat Punctele de Inspectie in Frontiera, fundamentand mincinos ca acest act normativ ar fi singura solutie pentru prevenirea si combaterea PPA?

 3. De ce la presiunea ministrului Daea si a presedintelui ANSVSA Branescu, au fost emise Ordinul MADR nr.300/2017 pentru stabilirea tipurilor si exploatatiilor de crestere a suinelor si Ordinul comun al MADR / ANSVSA nr.20/2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de biosecuritate in exploatatiile de suine? Prin aceste modificari ale legislatiei in vigoare s-au facut derogari nepermise, coborand gradul de biosecuritate si facilitand difuzia virusului PPA.

4. De ce nu s-a restrictionat circulatia animalelor (inclusiv a porcilor) inca din anul 2017, cand a fost diagnosticat primul focar de pesta porcina africana (PPA)? Dimpotriva, in populismul lui, ministrul Daea a facut presiuni sa se deschida targurile de animale!

 5. De ce nu s-au activat in regim permanent masurile de control la frontiera (filtre sanitare, control marfa si bagaje, mai ales pe frontiera de nord si est a Romaniei?

 6.  De ce nu s-au aplicat masuri de biosecurizare a fermelor comerciale prin organizarea de cordoane epidemiologice?

 7. De ce nu s-a recurs la securizarea traseelor rutiere catre centrele de abatorizare pentru valorificarea animalelor sacrificate voluntar de necesitate? De ce nici pana azi nu a fost stabilita si comunicata de catre ANSVSA, lista unitatilor de abatorizare pentru sacrificarea animalelor si procesarea carnii provenite din zonele de protectie si supraveghere? Aceste prevederi constituie obligatii ale ANSVSA conform Legii nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare. Situatia este mentionata si in Directiva 2002/60/CE, la art. 10, pct. 2, alin. b) si art. 11, pct.2, alin. b) precum si in Planul de contingenta al Romaniei pentru Pesta Porcina Africana la Cap. 1.1.9. pct. 2 iar solicitarea a fost facuta de Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania prin adresa nr 35/31.08.2018. Fermierii au fost lasati singuri cu situatiile de criza, am asistat la situatii aberante de sechestru in depozite si ferme, animalele ajungand sa se canibalizeze?

5. De ce anul acesta, dupa aparitia pestei porcine africane, Presedintele ANSVSA nu a dispus inspectii (examene clinice) in exploatatiile cu animale, asa cum prevad normele sanitare veterinare, ba chiar le-a interzis?  In celelalte state membre UE, aceste inspectii se fac de doua ori pe an, chiar daca nu evolueaza boli grave. Au fost solicitari repetate din partea medicilor veterinari, inclusiv la mitingul de protest din primavara aceasta, din fata sediului ANSVSA. Putea fi identificata boala din timp si se diminuau mult pierderile, pentru ca avand in vedere prevederile Deciziei CE 709/2014, art. 8, lit. d, se poate face comert si export din zone libere de PPA, daca animalele provin din exploatatii care au facut obiectul inspectiilor de doua ori la interval de 4 luni. Nu se bloca astfel toata tara.

6. De ce ANSVSA nu a deblocat nici azi Sistemul National de Identificare si Inregistrare a Animalelor? Baza de date nu poate fi utilizata pentru punerea in aplicare si verificarea restrictiilor de circulatie a animalelor.

7. De ce Guvernul a modificat abia in aceste  zile legislatia cu privire la vanatoarea mistretilor, desi cand are alte interese emite Ordonante de Urgenta in fiecare saptamana?

8. De ce Centrul National pentru Combaterea Bolilor s-a convocat abia pe data de 28 Iunie, desi primul focar de PPA  in Tulcea a aparut in 10 Iunie?

9. De ce Consiliul Stiintific al ANSVSA a fost convocat abia la sfarsitul lunii Iulie, iar planul de eradicare al PPA a fost trimis la Monitorul Oficial abia in data de 6 August?

10. De ce nu s-au procurat din timp (adica din anul 2017) mijloace de incinerare, utilaje de dezinsectie, dezinfectie si decontaminare, si nu s-au stabilit locuri de ingropare predeterminate pentru eliminarea alternativa a cadavrelor care nu pot fi incinerate (pct. 4, anexa IV, Directiva 92/119/CEE), pentru a preveni contaminarea post-epidemica (contaminarea panzei freatice si dezgroparea cadavrelor)?

11. De ce nu s-a intensificat programul de supraveghere pasiva la mistret (examen de laborator din probe recoltate de la animale bolnave sau sanatoase) si nu s-a aplicat aceasta supraveghere in fermele comerciale?  De ce nu s-a instituit un program de supraveghere activa la porcii domestici, prin identificarea de anticorpi la animale clinic sanatoase, ca solutie pentru judetele limitrofe celor in care evolueaza boala?

 12. De ce nu s-au dotat din timp laboratoarele de virusologie veterinara ? Acum se lucreaza cu personal insuficient si nu exista suficiente chituri de diagnostic. Orele de lucru suplimentare nu sunt platite si nu se acorda sporul de periclitate celor care lucreaza in focare si in laboratoare.

 13. De ce nici pana astazi nu se cunoaste care este exact cuantumul despagubirilor, care este legislatia dupa care se fac despagubirile (HG 484/2018 care intra in contradictie si devine neaplicabil cu legislatia privind identificarea si inregistrarea animalelor OUG 23/2010 si Legea 191/2012).

 14. De ce pana la aceasta data, conform Comisiei Europene, nu exista nici o cerere oficiala din partea Romaniei pentru acordarea unui ajutor financiar suplimentar? Singurii bani sunt cei alocati direct de Comisia Europeana din bugetul special pentru preventia PPA (1,2 mil. Euro) in perioada 2015-2018.

 15. De ce nu s-a facut de la inceput o informare corecta a proprietarilor de porcine, a celor din industria de profil, a intregii populatii, privind masurile care se impun, obligatiile ce le revin, precum si gravitatea consecintelor nerespectarii acestor masuri? 

 16. De ce nu s-a facut o zonare a teritoriului national cu notificari la Oficiul International de Epizootii si Comisia Europeana?

17 . Daca apropiati ai d-lui Dragnea, avand acces la informatii privilegiate, au speculat acest dezastru, unii vanzandu-si la timp animalele, iar altii facand bani frumosi din gestionarea epidemiei?

 Acestea sunt intrebarile la care Guvernul trebuie sa raspunda, pe care institutiile statului trebuie sa le puna iar  vinovatii trebuie identificati si pusi sa plateasca. Sunt intrebari la care romanii au dreptul sa afle raspunsuri, pentru ca  s-a compromis pentru multi ani de-aici inainte cresterea porcului si industria de profil din Romania, s-a  atentat la siguranta si securitatea alimentara nationala, si s-au produs pagube incomensurabile la bugetul de stat!

 

 

Deputat  PNL Adrian Oros,

Vicepresedinte al Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specific.

 

 

0 comentarii2926 vizualizări13 septembrie 2018




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0