Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 04 Aprilie 2020 - 4858 vizitatori azi
Ajutor de la UE pentru lupta impotriva pestei porcine si credite cu dobanzi sub 3% pentru fermieri.

La intalnirea pe care am avut-o astazi, in calitate de membru al Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, cu Phil Hogan, Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, l-am intrebat pe acesta daca a luat in considerare activarea unor mecanisme europene in vederea trimiterii in Romania de specialisti pentru stoparea extinderii pestei porcine africane. I-am explicat inaltului oficial european ca, in opinia mea, pesta porcina africana este, in egala masura, o problema a Romaniei si o problema a Uniunii Europene. Acesta a aratat ca, la nivelul Comisiei Europene, situatia din Romania este monitorizata cu toata atentia si ca va sprijini Romania in lupta sa impotriva pestei porcine africane prin implementarea unor masuri de supraveghere si detectie a virusului,  servicii veterinare si cercetare. Phil Hogan ne-a spus ca deja au fost deblocate doua milioane de euro pentru a oferi ajutor sanitar-veterinar romanilor in lupta cu pesta porcina africana si ca se studiaza posibilitatea de a veni in sprijinul fermierilor prin masuri din Programul de Dezvoltare Rurala.

L-am mai intrebat pe Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala care este viziunea Uniunii Europene in privinta institutiilor financiare ce ar putea acorda credite cu dobanzi mici fermierilor din Romania in vederea achizitionarii de terenuri agricole. Raspunsul acestuia a fost ca exact astazi Uniunea Europeana a anuntat o schema de finantare pentru fermieri cu dobanzi mai mici de 3%.

Intalnirea cu Phil Hogan mi-a dat prilejul sa aduc in fata unui inalt oficial european problemele fermierilor romani. Consider ca asemenea intalniri sunt extrem de benefice si sper ca banii europeni vor fi alocati cu prioritate pentru combaterea pestei porcine africane si pentru a-i ajuta pe fermieri sa cumpere terenuri agricole la dobanzi substantial mai mici decat cele practicate astazi pe piata de creditare din Romania.

 

13.09.2018

Deputat Ionut Simionca

Vicepresedinte al Partidului Miscarea Populara.

0 comentarii1701 vizualizări13 septembrie 2018
rss 2.0
rss 2.0