Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 15 Ianuarie 2021 - 16296 vizitatori azi
Tinerii liberali bistriteni au invatat istoria pe viu la Sighetul Marmatiei.

Memorialul Victimelor Comunismului si Rezistentei a fost pentru a 11-a data, gazda unui eveniment organizat de Institutul de Studii Populare si Fundatia "Hanns Seidel" - Scoala Memoriala " Ghe. I. Bratianu" . Aici au fost prezenti un numar de 12 tineri liberali bistriteni, in frunte cu  presedintele TNL Bistrita-Nasaud, Florin Moldovan. Tinerii liberali bistriteni au fost insotiti si de Diana Morar, presedinte OF PNL BN, Stelian Dolha, secretar regional si prim-vicepresedinte al PNL BN, dar si Traian Ogagau, primarul orasului Sangeorz-Bai.

De altfel, la Sighetul Marmatiei a fost prezenta o parte din conducerea Partidului National Liberal: presedintele Ludovic Orban, secretarul general Robert Sighiartau, vicepresedintii PNL - Dan Motreanu si Lucian Bode, presedintele PNL Cluj - Daniel Buda.

"Revin cu mare placere la Sighet. Aceasta manifestare este una foarte importanta pentru noi. Este o initiativa salutara. Din pacate, parintii au uitat sa le spuna tinerilor despre ceea ce s-a intamplat in perioada comunista. Venind la Sighet, tinerii isi pot face o imagine despre ceea ce a insemnat aceasta perioda de trista amintire. Este de ajuns sa vada Memorialul. Vor pleca acasa si vor impartasi apropiatilor ceea ce au aflat si vazut la Sighet. Trebuie sa constientizam faptul ca democratia este foarte fragila. Democratia trebuie aparata in fiecare zi", a spus Ludovic Orban, presedintele PNL. 

Potrivit presedintelui TNL Bistrita-Nasaud, Florin Moldovan, evenimentul reprezinta un punct de reper in parcursul activitatii politice a fiecarui tanar liberal: " Scoala Memoriala "Ghe.I.Bratianu" de la Sighet reprezinta pentru intreaga organizatie de tineret a Partidului National Liberal un punct de reper in parcursul activitatii politice deoarece aici este locul unde marii oameni de stat ai vremurilor au dat marele test al vietii lor si anume cel al statorniciei in crezul lor politic dar si in ideea ca Romania nu mai poate fi dezbinata de interese obscure. Acum, la 100 de ani distanta de la momentul Marii Uniri, noi, tinerii liberali avem obligatia de a pastra vie in memoria colectiva munca pe care inaintasii Partidului National Liberal au depus-o pentru unificarea statului dar mai ales sacrificiile pe care acestia le-au facut pentru ca noi sa ne bucuram de libertatile pe care astazi le avem. Desi de-a lungul anilor Partidul National Liberal a fost greu incercat, acesta nu a fost si nu va fi vreodata infrant!". Important de stiut: 

 
GHEORGHE I. BRATIANU (n. 1898, Ruginoasa/- d. 27 aprilie 1953, Sighet) a fost doctor in filozofie (1923), si doctor in litere (1929), Membru al Academiei Romane. In anul 1926 a intrat in viata politica in cadrul Partidului National Liberal, iar in 1930 a fondat o miscare dizidenta numita Partidul National Liberal (Gh. Bratianu). Dupa venirea stalinistilor la putere, la 15 august 1947, i s-a fixat domiciliu fortat in locuinta sa din Bucuresti, trei ani de domiciliu obligatoriu. A fost arestat in 6 mai 1950, dupa o perchezitie domiciliara, efectuata pe motiv ca "la locuinta din strada Popa Chiti nr. 26 se gasesc materiale ce intereseaza ordinea si securitatea poporului". La 7 mai 1950, a fost incarcerat la Penitenciarul Sighet, unde moare la 27 aprilie 1953, la varsta de 55 de ani. De-a lungul anilor, asupra mortii istoricului Gheorghe Bratianu s-au emis mai multe ipoteze: asasinat, boala sau sinucidere. Din lipsa documentelor de arhiva relevante, niciuna din aceste ipoteze nu pot fi verificate. Certificatul de deces a fost intocmit retroactiv, la 20 iulie 1957, la rubrica cauza mortii se mentioneaza: "insuficienta circulatorie, din cauza casexiei neoplasmice stomacale". La 2 octombrie 1971, in urma aprobarilor primite din partea autoritatilor, ramasitele pamantesti considerate ca fiind ale lui Gheorghe Bratianu au fost reinhumate in cavoul familial de la Florica, din judetul Arges. 

 

Biroul de presa PNL

 

 

 

 

 

 

 

0 comentarii2863 vizualizări20 noiembrie 2018
rss 2.0
rss 2.0