Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 14 August 2020 - 30546 vizitatori azi
TNL: Solicitam ministrului Sanatatii retragerea urgenta a declaratiilor privind medicii rezidenti.

TNL: Solicitam ministrului Sanatatii retragerea urgenta a declaratiilor privind medicii rezidenti si cerem demisia sa din functie. Pintea incalca legislatia muncii si deciziile ICCJ. Declaratiile recente despre medicii rezidenti ale ministrului Sanatatii, Sorina Pintea demonstreaza nu doar o lipsa totala de respect pentru medicii tineri din Romania, dar si grave carente in ceea ce priveste cunoasterea legislatiei muncii, a liberei circulatii a fortei de munca pe teritoriul UE si a situatiei de fapt din sistemul de sanatate. O informam pe doamna Pintea ca propunerea incalca Directiva 2004/38/CE si art. 45 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene: "Orice cetatean al Uniunii are dreptul de circulatie si de sedere libera pe teritoriul statelor membre." Amintim ministrului Pintea ca medicii rezidenti primesc un salariu din bugetul Ministerului Sanatatii, ca urmare a muncii pe care o depun in clinici si spitale, in interesul bolnavilor si aceasta remuneratie nu poate fi folosita ca o forma de santaj ulterior, pentru a-i obliga pe medici sa profeseze intr-un anumit loc. De altfel, in decizia ICCJ nr. 5/2015 se arata ca astfel de tentative de a obliga medicii rezidenti sa profeseze intr-un anumit loc (rezidentiatul pe post), este ilegala si reprezinta o incalcare a dreptului la munca si o pretentie abuziva, in raport cu dispozitiile Codului Muncii, care prevede, la art.159: "Salariatii au dreptul la un salariu pentru munca prestata in baza unui contract de munca". Mai exact, decizia Curtii precizeaza: "Nu se poate retine ca activitatea medicului rezident este numai o activitate didactica si ca remunerarea acestuia reprezinta cheltuieli de scolarizare".

In plus, ministrul Pintea dovedeste ca nu cunoaste realitatile din sistem. Numarul posturilor si locurilor scoase la concursul de rezidentiat nu este stabilit printr-o procedura transparenta, care sa tina cont de nevoile reale ale sistemului, iar specialitatile medicale pentru care sunt scoase la concurs locuri si posturi cu pregatire in rezidentiat, nu sunt corelate cu nevoile reale ale pietei muncii. Conditiile in care medicii tineri isi pot desfasura activitatea in Romania nu sunt corespunzatoare pregatirii lor profesionale, acestia ajungand sa lucreze in conditii de epuizare extrema, fara aparatura si materiale sanitare, fara medicamente de baza sau dezinfectanti, fiind impinsi de multe ori sa incalce protocoalele terapeutice.

In consecinta, Tineretul National Liberal ii solicita de urgenta ministrului Pintea retragerea declaratiilor privind restrangerea drepturilor medicilor rezidenti la mobilitate si demisia din functie.

 

                                               Tineretul National Liberal                                        

Florin-Cristian MOLDOVAN
Pre
sedinte TNL Bistrita-Nasaud,
Consilier Jude
tean - PNL.

0 comentarii2401 vizualizări28 noiembrie 2018
rss 2.0
rss 2.0